nginx: [emerg] listen() to 0.0.0.0:443

Konfiguracja serwerów, usług, itp.
SeaDog

nginx: [emerg] listen() to 0.0.0.0:443

Post autor: SeaDog »

Witam, ostatnio sprawdzając konfigurację nginxa otrzymałem taki komunikat:

Kod: Zaznacz cały

Testing nginx configuration: nginx: the configuration file /etc/nginx/nginx.conf syntax is ok
nginx: [emerg] listen() to 0.0.0.0:443, backlog 511 failed (98: Address already in use)
nginx: configuration file /etc/nginx/nginx.conf test failed
Na VPS zainstalowany jest Nginx+SSL+PHPFPM+MySQL, dodatkowo serwer poczty Postfix+Dovecot.
Do dnia dzisiejszego żadne zmiany nie były wprowadzane. Po dodaniu kilku linijek w .../sites-enabled/default,
testuję konfiguracje i mam komunikat jak wyżej. Najpierw był *:80 a po zmianie kilku parametrów już *:443.
Po zachaszowaniu tego co zmieniłem i ponownym sprawdzeniu dalej jest 443.

Nie mam pojęcia dlaczego tak się stało, muszę wprowadzić SSL dla następnej domeny a obawiam się
robić restart, gdyż usługi mogą się nie podnieść.

Na serwerze zainstalowany jest też apache, ale jest wyłączony. Dla nginxa utworzyłem skrypty startowe
a dla apache-a użyłem update.rc z opcją "K". Całość działa bardzo dobrze, tylko dziś pojawił się problem...

Proszę o pomoc.
piroaa
Beginner

Post autor: piroaa »

Dzień dobry.
netstat -tlpn | grep 443
Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
Yampress
Administrator

Post autor: Yampress »

wklej config nginxa (bez opisów)
SeaDog

Post autor: SeaDog »

Niestety nie mogłem czekać, ponieważ musiałem zmienić kilka rzeczy w nginx i zmuszony byłem do zastopowania usługi.
Po wprowadzonych zmianach i wykonaniu configtest-a problem znikł. Start usługi zakończył się sukcesem.

Wynik polecenia dla dwóch portów jest identyczny jak w momencie, kiedy występował komunikat o błędzie:

tcp        0      0 0.0.0.0:80               0.0.0.0:*               LISTEN      5103/nginx
tcp        0      0 0.0.0.0:443              0.0.0.0:*               LISTEN      5103/nginx
Bardzo dziwny przypadek ale restart rozwiązał problem. Konfiguracja nie była zmieniana prócz dodania nowej sekcji dla SSL,
Przed restartem wydałem takie o to polecenie.

fuser -k 80/tcp
Jeśli znacie przyczynę mojego problemu, proszę o odpowiedź. Jeśli nie ma sensu drążyć tematu, można zamknąć.
ODPOWIEDZ