autostart aplikacji uruchomionych podczas poprzedniego zamykania systemu
autostart aplikacji uruchomionych podczas poprzedniego zamykania systemu
Witam. Jak nazywa się demon zapewniający autostart aplikacji, które działały podczas poprzedniego zamykania systemu. Do niedawna wystarczyło, że odpaliłem jakąś aplikację i przy np. restarcie wczytywała się i uruchamiała automatycznie (przynajmniej do czasu jej ręcznego zamknięcia) ?
- marcin1982
- Moderator
Nie chodzi mi o informację jak dodać program do autostartu. Doprecyzuję zatem na przykładzie icedove lub amaroke. Do tej pory wystarczyło raz włączyć icedove, amaroke czy clementine. Jeżeli z poziomu danej aplikacji nie wybrałem opcji zakończ, to nawet po zamknięciu i ponownym rozruchu systemu, aplikacja sama wstawała.Działo się tak z każdą appką. Teraz po zamknięciu systemu i ponownym rozruchu muszę ponownie odpalać icedove, pidgina itp. Nie intersuje mnie autostart, a dokładnie opcja o której piszę. Czasem decyduję się na zamknięcie np. icedove, pidgina i wtedy przy kolejnym rozruchu mają nie wstać automatycznie, a np. clemetine już tak. mam nadzieję że wyrażam się jasno. Do niedawna działało to wyśmienicie. Po ostatnich aktualizacjach do wheezy'ego przestało
- marcin1982
- Moderator
Przecież napisałem wyżej. Sprawdziłem to jeszcze i opcja o którą ci chodzi znajduje się tutaj: Zarządzanie sesją -> Przy logowaniu:
Po restarcie system przywraca sesję środowiska graficznego w takim stanie, w jakim była tuż przed wylogowaniem lub restartem systemu.
Jeśli masz zaznaczoną tą opcję - może to sugerować błędy - pokaż zawartość pliku
~/.xsession-errors:
Po restarcie system przywraca sesję środowiska graficznego w takim stanie, w jakim była tuż przed wylogowaniem lub restartem systemu.
Jeśli masz zaznaczoną tą opcję - może to sugerować błędy - pokaż zawartość pliku
~/.xsession-errors:
Kod: Zaznacz cały
cat ~/.xsession-errors