Debian Wersja Stabilna czy Testowa
Debian Wersja Stabilna czy Testowa
Witam,
Jestem nowym użytkownikiem linuxa, wybór padł na Debiana , mam pytanie wiele czytałem na temat wersji testowej a stabilnej moje pytanie brzmi, jak jest naprawde którą mam wybrać ? testowa ze względu na aktualizacje lecz czy to nie uczyni systemu niestabilnym?
czy może stabilna lecz czy nie uczyni to systemu za "starym" dodam że dopiero się uczę ale chęci mam chciałbym poznać ten system.
Proszę o pomoc Dziękuje
Jestem nowym użytkownikiem linuxa, wybór padł na Debiana , mam pytanie wiele czytałem na temat wersji testowej a stabilnej moje pytanie brzmi, jak jest naprawde którą mam wybrać ? testowa ze względu na aktualizacje lecz czy to nie uczyni systemu niestabilnym?
czy może stabilna lecz czy nie uczyni to systemu za "starym" dodam że dopiero się uczę ale chęci mam chciałbym poznać ten system.
Proszę o pomoc Dziękuje
Z drugiej znowuż strony wersja stabilna jest obdarzona nienajnowszym jądrem, które może powodować (tak jak to jest u mnie) np. to, że komputer grzeje się jak piec i w konsekwencji również huczy jak odkurzacz, które to dwa zachowania w przypadku stacjonarnego byłyby może jeszcze do przełknięcia, natomiast w przypadku laptopa są (w szczególności zużycie energii) całkowicie niedopuszczalne.
(Oczywiście może być też tak, że Debian jest w porządku, a to ja jestem debilem i czegoś nie zrobiłem, nie skonfigurowałem itd. W każdym razie póki co nie znalazłem rozwiązania innego niż Debian testing)
(Oczywiście może być też tak, że Debian jest w porządku, a to ja jestem debilem i czegoś nie zrobiłem, nie skonfigurowałem itd. W każdym razie póki co nie znalazłem rozwiązania innego niż Debian testing)
Proponuję instalację wersji testowej. W stabilnej pakiety są bardzo przestarzałe, a zazwyczaj przychodzi moment, w którym musisz zainstalować nowszą wersję, do której masz dostęp tylko w testowej. Instalacja pakietów testowych na stabilnej jest bezsensowna. W moim przypadku, próba instalacji nowszej wersji XFCE, skończyła się brakiem jakiegokolwiek środowiska graficznego.
Bardzo długo używałem wersji stabilnej, jednak niektóre aktualizacje wymagały zbyt wiele cierpliwości i wolnego czasu którego mi brakuje, dlatego też przesiadłem się na testową i ją polecam Docelowo używam XFCE bez problemu, zauważyłem tylko że próba odpalenia Gnome Shell na moim Dell Optiplex 755 kończyła się po jakimś czasie artefaktami w menu oraz wysypywaniem się grafiki pomimo że te problemy nie występowały wersji stabilnej.
U mnie zawsze Debian Stabilny , nie potrzebuje pakietów (programów) z wyższym numerkiem , lecz stabilnego systemu.
Wersja Stabilna otrzymuje poprawki bezpieczeństwa , u mnie aktualizacja trwa najdłużej kilka minut , przeglądarkę Firefox mam zawsze aktualną ze stronki Mozilli .Bardzo długo używałem wersji stabilnej, jednak niektóre aktualizacje wymagały zbyt wiele cierpliwości i wolnego czasu którego mi brakuje...