NAS, samba, WWW, itp. czyli kilka serwerów wirtualnych na jednej maszynie sprz

Konfiguracja serwerów, usług, itp.
Pshemko

NAS, samba, WWW, itp. czyli kilka serwerów wirtualnych na jednej maszynie sprzętowej.

Post autor: Pshemko »

Witam serdecznie. Na początek chce prosić o wyrozumiałość i cierpliwość gdyż dopiero zagłębiam się w tajniki linuxa no a gdzie się doszkalać i szukać informacji jak nie w szanownym gronie tego forum. ;-)
No ale dosyć wazeliny, oto założenia do dalszej części pytania.
Fizyczny serwer, na potrzeby pytania załóżmy że coś w postaci mikro ITX z trzema dyskami SSD połączonymi w RAID5.
No i co dalej?
Na tym "jednym" sprzęcie ma byś domowy serwer NAS i samba. Oczywiście VPN żeby mieć dostęp do plików na wyjazdach. Poza tym trzy osobne serwery wirtualne na których będą zainstalowane WordPress i hosting WWW i "coś" (chyba samba) do obsługi plikow.
Więc magiczne pytanie brzmi jak to ugryźć. Wydedukowałem że potrzebne będą 4 wirtualne serwery, jeden na potrzeby "domowe", trzy na to co opisałem. Tylko jak to zrobić żeby działało to na zasadzie serwerów VPS? Da się tak w ogóle?
Na razie pytam bardzo ogólnie o zarys jak by to miało wyglądać. Za każdą sensowną wskazówkę będę wdzięczy.
liske1
Beginner

Post autor: liske1 »

Nie jestem 100% pewny, ale poczytaj o OpenVZ (do stworzenia wirtualnych serwerow). VPN stworzysz za pomoca OpenVPN, a NAS to podłączas ten dysk i odpowiednio konfigurujesz Sambe. Wordpress zalatwisz poprzez zainstalowanie LAMPP lub apache.
Hypnos

Post autor: Hypnos »

Awatar użytkownika
pawkrol
Moderator

Post autor: pawkrol »

Darmowy ESXI ?
Hypnos

Był i jest darmowy. Płatne są funkcjonalności. http://www.vmware.com/files/pdf/vsphere_pricing.pdf str.5

"VMware vSphere Hypervisor is a free product that provides a
simple and easy way to get started with virtualization at no cost"

dodatkowo warto się zapoznać z
http://www.veeam.com/pl/free-virtualiza ... per-v.html
Hypnos

del
Awatar użytkownika
LordRuthwen
Moderator

Post autor: LordRuthwen »

A ja Ci polecam zwykły, linuksowy KVM wbudowany w jądro.
A na to "coś do obsługi plików" zastanów się nad owncloud-em.
Hypnos

LordRuthwen pisze:A ja Ci polecam zwykły, linuksowy KVM wbudowany w jądro.
Można i tak, tylko w razie padu, wchodzę sobie nawet w środku nocy przez przeglądarkę (VPN) i dwoma kliknięciami przywracam serwery z daily snapshota. VLAN wydzielasz z domu kilkoma kliknięciami a nie biegasz z kabelkami i szukasz wolnego miejsca na patchpanelach. No ale każdemu według potrzeb. Ja tam nie lubię szumu z serwerowni.
ODPOWIEDZ