Program pocztowy (kopia wiadomo

Tematy związane z oprogramowaniem, instalacją, konfiguracją
mswp

Program pocztowy (kopia wiadomości wysłanych na serwerze)

Post autor: mswp »

Dzień dobry,

Czy istnieje może jakiś program do obsługi poczty, który potrafi wysłać kopię wysłanej wiadomości na serwer, aby możliwe było odczytywanie wiadomości wysłanych (tych sporządzonych w programie do obsługi poczty) także logując się przez www?

Pozdrawiam
mswp
Awatar użytkownika
LordRuthwen
Moderator

Post autor: LordRuthwen »

Protokół IMAP?
mswp

Jak połączyć hasło "Protokół IMAP" z moim pytaniem? Nie jestem osobą zbyt doświadczoną w tych kwestiach i nie znam się za bardzo na protokołach. Wiem tylko że ten protokół służy chyba do wysyłania wiadomości (możliwe że się mylę) i że przy konfiguracji konta wpisywałem numer portu i jeszcze jakieś zabezpieczenia odnośnie ssl.
Awatar użytkownika
xmaster
Junior Member

Post autor: xmaster »

Awatar użytkownika
LordRuthwen
Moderator

@mswp:
Odpowiedź na pytanie zadane w Twojej pierwszej wiadomości powinna brzmieć po prostu: Tak
Jeżeli chcesz uzyskać bardziej treściwą odpowiedź to musisz popracować nad sposobem zadawania pytań (Możliwe odpowiedzi na pytania rozpoczynające się od "czy": tak, nie, nie wiem), żeby zawierały możliwie jak najwięcej treści mogącej pomóc osobie chcącej pomóc Tobie.
Dowiedz się, czy serwer do którego się łączysz obsługuje protokół IMAP, jeśli tak uderz do osób nim administrujących o podanie ustawień do konfiguracji konta pod ten właśnie protokół (z reguły pod opcją "Pomoc" na stronie logowania).
mswp

Kurcze, wciąż nie rozumiem, przepraszam.

Skoro moje pytanie brzmiało "czy istnieje program do obsługi poczty", to jeżeli odpowiedź jest twierdząca, to proszę o pomoc i oświecenie mnie, jaki to jest program (w którym mogę ustawić wysyłanie kopii wiadomości wysłanej na serwer, aby trafiała do folderu wysłane na serwerze)?

Jeżeli chodzi o ustawienia do konfiguracji konta, to znam podstawowe "dane", które pozwalają mi na połączenie się z moim kontem poprzez np. windows live mail, mozilla thunderbird ect. Szukam konkretnie odpowiedzi na pytanie, gdzie w tych programach (do obsługi poczty), mogę znaleźć ustawienia, żeby kopia wiadomości którą wyślę za pośrednictwem tego programu, trafiała także do folderu wysłane na serwerze. Tak abym po zalogowaniu się na swoją skrzynkę poprzez www widział w folderze wysłane także wiadomość, którą wysłałem poprzez program pocztowy. Nigdzie nie mogę znaleźć takiej opcji, która by pozwalała na właśnie "wysyłanie tej kopii wysłanej wiadomości" na serwer. Obecnie gdy wysyłam wiadomośc za pośrednictwerm dajmy na to windows live mail na koncie pocztowym po zalogowaniu się poprzez www w folderze wysłane nie mam tej wiadomości.

Po przeczytaniu wiki, nadal nie potrafię odpowiedzieć sobie na tak postawione pytanie.

Wynika to z mojej niewiedzy, dlatego proszę o pomoc na forum
kogoro

Post autor: kogoro »

jaki to jest program?

Praktycznie każdy. Zazwyczaj to jest kwestia ustawień - pop3 lub imap i ewenualnie odpowiedniej konfiguracji konta.
Czy się dotychczas posługiwałeś? Gdzie masz założoną skrzynkę?
mswp

Posługiwałem się windows live mail oraz thunderbird. W google szukałem, czy jest gdzieś potencjalnie wyjaśniona ta kwestia dla outlook, ale nie znalazłem.

W moim przypadku chodzi o poczta.home.pl.
Awatar użytkownika
LordRuthwen
Moderator

Jak mówiłem, pomoc jest dostępna na ekranie logowania: https://pomoc.home.pl/faq/6
ODPOWIEDZ