Etch instalacja - Nie wykryto nap
Etch instalacja - Nie wykryto napędu CD-ROM
Witam
Mam problem który przewijał się już na forum jednakże stosowane tam zalecenia nic nie pomogły
Sprzęt na jakim staram się zainstalować etcha to stary laptop Toshiba Tecra 520cdt
Intel Pentium(R) 166MHz w/MMX
Ram: 98MB
HDD: ~8GB
Karta sieciowa PCMCIA.
CDROM jest
Floppy jest
Podczas instalacji wszystko idzie ok do chwili wykrywania napędu cd-rom, chce żeby mu podać dyskietkę ze sterownikami.
Próbowałem już:
- dzisiejszą wersją floppy
- aktualną wersją testową pierwszej płyty debian-testing-i386-CD-1.iso
- wersją stabilną netinst oraz business card i nic cały czas to samo
Może ktoś coś poradzić
marsjan
Mam problem który przewijał się już na forum jednakże stosowane tam zalecenia nic nie pomogły
Sprzęt na jakim staram się zainstalować etcha to stary laptop Toshiba Tecra 520cdt
Intel Pentium(R) 166MHz w/MMX
Ram: 98MB
HDD: ~8GB
Karta sieciowa PCMCIA.
CDROM jest
Floppy jest
Podczas instalacji wszystko idzie ok do chwili wykrywania napędu cd-rom, chce żeby mu podać dyskietkę ze sterownikami.
Próbowałem już:
Może ktoś coś poradzić
marsjan
Przeczytałem ale szczerze mówiąc nie wiem czy z braku doświadczenia z linuksem, czy z powodu złożoności problemu ale nic mi to nie pomaga.
Powiem tak:
- w pliku /etc/fstab pole <file-system> we wszystkich wierszach jest none
- katalog /dev ma pośród wszystkich katalogi (z tych które mogły by kryć cd-rom):
hda hda1 hda2 hda5 hda6 discs/disc0. Jednakże skoro instalator nie wykrywa cd-rom no to chyba nie może go być w tym katalogu.
Może jakieś bliższe wskazówki
marsjan
Powiem tak:
- w pliku /etc/fstab pole <file-system> we wszystkich wierszach jest none
- katalog /dev ma pośród wszystkich katalogi (z tych które mogły by kryć cd-rom):
hda hda1 hda2 hda5 hda6 discs/disc0. Jednakże skoro instalator nie wykrywa cd-rom no to chyba nie może go być w tym katalogu.
Może jakieś bliższe wskazówki
marsjan
A pokaż co Ci wyskakuje po:
Kod: Zaznacz cały
cat /etc/fstab
none /dev devfs defaults 0 0
none /dev/pts devpts defaults 0 0
none /proc proc defaults 0 0
none /sys sysfs noauto 0 0
Uuu Panie to ten fstab mocno do bani.
Powinno byc tak:
w pierwszej kolumnie powinno byc urzadzenie ktore chcesz zamontowac
w drugiej -"- gdzie chcesz zamontowac (ten katalog musi istniec)
trzecia to typ partycji (ext3 albo swapy i tym podobne)
czwarta moze byc dluga bo to opcje
piata i szosta to kurcze szczerze nie do konca wiem i chetnie bym sie dowiedzial po co to albo dlaczego.
Wiec na bank musisz poprawic tego fstaba.
Tylko czy Ty masz zainstalowany system?
Jak tak to
i tam Ci wypisze jakie to napedy powynajdywal i gdzie je sobie przyporzadkowal np ja mam taka linijke
i musisz dodac to do fstaba jako
jak dysk to wedle mojej wczesniejszej instrukcji.
Mam nadzieje ze pomoze bo dziwi mnie bardoz ten fstab wyglada tak jakbys nic nie mial, nawet /homa.
Powinno byc tak:
w pierwszej kolumnie powinno byc urzadzenie ktore chcesz zamontowac
w drugiej -"- gdzie chcesz zamontowac (ten katalog musi istniec)
trzecia to typ partycji (ext3 albo swapy i tym podobne)
czwarta moze byc dluga bo to opcje
piata i szosta to kurcze szczerze nie do konca wiem i chetnie bym sie dowiedzial po co to albo dlaczego.
Wiec na bank musisz poprawic tego fstaba.
Tylko czy Ty masz zainstalowany system?
Jak tak to
#dmesg
hda: ATAPI 48X DVD-ROM DVD-R CD-R/RW drive, 2048kB Cache
/dev/hda /media/dvd iso9660 rw, noauto 0 0
Mam nadzieje ze pomoze bo dziwi mnie bardoz ten fstab wyglada tak jakbys nic nie mial, nawet /homa.
A co za problem? Manuala należy czytaćstepek pisze:piata i szosta to kurcze szczerze nie do konca wiem i chetnie bym sie dowiedzial po co to albo dlaczego.
Pozdrawiamman fstab pisze:Piąte pole, (fs_freq), jest używane przez komendę dump(8) aby wykryć, który system plików musi być odłączony. Jeżeli nie ma informacji o tym polu, zwracana jest wartość 0 i dump przyjmuje, że dany system plików nie musi być odłączany.
Szóste pole, (fs_passno), jest używane przez program fsck(8) aby zadecydować, jaka powinna być kolejność sprawdzania systemów plików podczas ładowania systemu. Główny system plików powinien mieć fs_passno równą 1, zaś inne systemy plików powinny mieć fs_passno równe 2.
Systemy plików w obrębie dysku będą sprawdzane po kolei, natomiast systemy plików na różnych dyskach będą sprawdzane jednocześnie, aby wykorzystać wielozadaniowość udostępnianą przez sprzęt. Jeżeli nie podano szóstego pola, zostaje zwrócona wartość zero i fsck zadecyduje, że dany system plików nie musi być sprawdzany.
Re: Etch instalacja - Nie wykryto napędu CD-ROM
Kiedyś, dawno temu, miałem taki problem. Rozwiązanie leżało po stronie instalatora Debiana. Proponuję zainstalować lenny - testing (najlepiej chyba netinst) i, jeśli błąd ciągle jest, wysłać raport z instalacji. Potem to już zależy od Debianowców, ale będziesz wiedział z korespondencji, co się dzieje (niestety po angielsku), ale u mnie pomogli dość szybko.marsjan pisze:(...)
Próbowałem już:
Może ktoś coś poradzić
Pozdrawiam