Zapis obrazu dysku z pomini
Zapis obrazu dysku z pominięciem pustego miejsca
Witam,
Czy ktoś zna sposób aby zapisać zawartość dysku bez zapisywania informacji związanych z wolnym miejscem ?
Przykładowo mam bootowalny pendrive 16 GB a na nim partycję 6 GB z systemem Debian na której mam zapisane 3.32 GB danych. Potrzebuję aby po zrobieniu obrazu dysku plik img (lub ostatecznie iso) zajmował około 3.32 GB a nie 16 GB. Dodatkowo później potrzebuję tą zawartość wrzucić na pendrive o pojemności 4 lub 8 GB.
Może ktoś zna rozwiązanie?
Czy ktoś zna sposób aby zapisać zawartość dysku bez zapisywania informacji związanych z wolnym miejscem ?
Przykładowo mam bootowalny pendrive 16 GB a na nim partycję 6 GB z systemem Debian na której mam zapisane 3.32 GB danych. Potrzebuję aby po zrobieniu obrazu dysku plik img (lub ostatecznie iso) zajmował około 3.32 GB a nie 16 GB. Dodatkowo później potrzebuję tą zawartość wrzucić na pendrive o pojemności 4 lub 8 GB.
Może ktoś zna rozwiązanie?
- LordRuthwen
- Moderator
- LordRuthwen
- Moderator
Ma na celu wrzucenie gotowego oprogramowania na każdy pendrive który jest w stanie pomieścić zawartośc obrazu. Tak jak pisano wcześniej największy problem jest związany z pojemnością dysku i w chwili kiedy dostanę pendrive mniejszy niż na nim zrobiłem system to sie nie zmieści. Druga sprawa to skopiowanie takiego obrazu na inny pendrive (bootowalny) i poprzez wybór opcji z menu uruchomienie tego obrazu tak jakbym chciał zbootować wybrany system (czyli zapis obrazu bootowalnego pendriva) w razie czego poproszę o dodatkowe pytania to (niestety) po 22 postaram się odpowiedzieć.
- marcin1982
- Moderator
Wykonaj obraz partycji np. programem fsarchiver. Jest dostępny na przykład w dystrybucji SystemRescueCD:
http://www.sysresccd.org/SystemRescueCd_Homepage .
Przykład:
http://www.sysresccd.org/SystemRescueCd_Homepage .
Przykład:
Kod: Zaznacz cały
[marcin@arch Backup]$ df -BM /
System plików 1M-bl użyte dostępne %uż. zamont. na
/dev/sda5 20031M 4741M 14251M 25% /
[marcin@arch Backup]$ ls -al --block-size=M | grep arch_root.fsa
-rw-r--r-- 1 root root 2038M 10-30 15:02 arch_root.fsa