Zależno

Tematy związane z oprogramowaniem, instalacją, konfiguracją
nWoldi

Zależności chcą usunąć gnome

Post autor: nWoldi »

Jakiś czas temu libre office 3.4 mi się wykszaczył więc zainstalowałem libre office 4.3 ale nie mogę całkowicie usunąć libre office 3.4 ponieważ razem z wieloma pakietami offoce'a instalator chce mi usunąć gnome. Próbowałem ręcznie zaznaczyć gnome w synapticu jako ręcznie zainstalowany i używałem komendy unmarkauto i ciągle mi chce usunąć gnome wraz z officem. Jak wyczyścić komputer ze starszej wersji libreoffice'a?
Awatar użytkownika
dedito
Moderator

Post autor: dedito »

Daj zrzut jak robisz ten uninstall.
Możesz spróbować usuwać pokolei pakiety oznaczone jako wymagane (dep) https://packages.debian.org/pl/wheezy/libreoffice które wchodzą w skład metapakietu.
Jeżeli masz już zainstalowaną wersję 4.3 to sugerowałbym najpierw ją usunąć, potem usunąć 3.4 i dopiero wtedy instalować wersję 4.3.
nWoldi

Najpierw jak chciałem usunąć office'a to razem chciało usunąć pół systemu. Teraz tyko gnome. Tak najpierw chciałem zrobić: usunąć wersję 3.4 a później zainstalować 4.3 ale od razu był problem z gnome

http://i61.tinypic.com/2wn1uut.png

(nie ogarniam jak dobrze wstawić zdjęcie)
Awatar użytkownika
dedito
Moderator

Obejrz jakich paczek wymaga metapakiet gnome https://packages.debian.org/pl/wheezy/gnome. Są tam pakiety libreoffica, stąd chce Ci usunąć gnome.
To ja Ci tu niewiele pomogę bo nigdy nie lubiłem kombinować z omijaniem zależności i mieszaniem edycji stabilnej z innymi edycjami.
Ty zapewne libre chcesz instalować z backportów lub z zewnętrznego źródła.
Ja to widzę jedynie tak, że odinstalujesz to całe gnome, potem zainstalujesz z bacportów libre 4.3 i potem nie instaluj metapakietu gnome, bo ci będzie chciał wrzucić stare libre, tylko gnome-core + dodatki do gnome jakie tam potrzebujesz.
Awatar użytkownika
Menel
Member

Post autor: Menel »

źle postawione iksy masz jednym słowem;>...od metapaczek trzymać się z daleka (tyleeeeee śmieci) a już szczególnie jak lubisz mieszać debiany...
nWoldi

Nie lubię mieszać i nie instalowałbym nowszego office'a gdyby stary (calc) działał mi tak jak trzeba. Odinstalować gnome... brzmi groźnie. zajmę się tym jak będę mieć mniej raportów na głowie.

Ale usunięcie gnome mi się opłaci bo będę mógł wywalić pare innych pakietów: rhythmbox, totem, telepathy. Nie mogłem ich usunąć przez zależności z gnome
Awatar użytkownika
dedito
Moderator

Jak się tak zastanowiłem to w końcu ten gnome jest tylko metapakietem więc jest pusty i nic się nie powinno stać jeśli go usuniesz, także wdług mnie możesz go spokojnie usunąć, samo śrdowisko Gnome od tego ci nie padnie.
Z twojego zrzutu wynika, że chce usunąć tylko ten metapakiet, przy całym środowisku miałbyś całą litanię innych paczek więc ja tu nie widzę zagrożenia, że coś zepsujesz.
Awatar użytkownika
Menel
Member

Post autor: Menel »

dedito może mieć litanię dopiero po usunięciu jak da aptowi 'autoremove' w sumie da się to skorygować ale i tak jest ewidentnie źle postawione środowisko znaczy się może nie tyle co źle ale nieprofesjonalnie i takie problemy będą częste...
Awatar użytkownika
dedito
Moderator

Z tym metapakietem gnome już tak jest oryginalnie na obrazie Debiana live z środowiskiem Gnome
Apropo libreoffice, czy kolega próbował zwyczajnie uaktualnić libre z backportów?
Przed chwilą sprawdzałem i przechodzi aktualizacja bez problemów, potem system jeszcze proponuje usunąć paczki powiązane ze starą paczką libreoffice, których zapewne nie ma w nowej, ale nie zauważyłem problemów po usunięciu.
nWoldi

Libre office pobrałem z ich strony i zainstalowałem. Nawet nie pomyślałem aby go po prostu zaktualizować.

Po postawieniu systemu chciałem coś usunąć i mi chciało wyrzucić pół systemu, ale z pomocą unmarkauto tego problemu się pozbyłem. Pozostał tylko gnome. A z polecenia autoremove i tak nie będę korzystać (bo się boję).

Udało się. Pozbyłem się metapakietu gnome i mogłem usunąć resztki libre office 3.4

To trochę głupie. Na przykład wolę VLC zamiast rhythmboxa albo smplayera zamiast totema i VLC i smplayer mogę zainstalować ale już rhythmboxa i totema nie mogę usunąć bo są w metapakiecie gnome.
ODPOWIEDZ