Jaki web file manager z obs

Tematy związane z oprogramowaniem, instalacją, konfiguracją
cooleq
Beginner

Jaki web file manager z obsługą facl?

Post autor: cooleq »

Witam,
mam serwer samby, na który powinien udostępniać foldery dla określonych osób(w) dla pozostałych ma być (r). Do tej pory robiłem to ręcznie rozszerzonymi acl. Jednak jest potrzeba, żeby zarządzała tym osoba nietechniczna. Szukam jakiegoś webfile managera, w którym będzie można ustawić te acl dla wszystkich użytkowników systemu(konta w sambie są z systemu). Posiłkowałem się listą, zainstalowałem nawet 3 różne, ale żaden nie wspiera zarządzania facl. Macie może jakieś doświadczenie z takim systemem?
System to stary debian5
GolemSan

Post autor: GolemSan »

Nie jestem specem od samby, ale to chyba można robić z klienta windows.
PPM na pliku, z menu wybrać Właściwości, następnie zakładka Zabezpieczenia i tam się ustawia prawa dostępu.
Awatar użytkownika
LordRuthwen
Moderator

Post autor: LordRuthwen »

Zakładam, że ACL-ki masz dla udostępnionego katalogu i są one stałe, przecież możesz ustawić dziedziczne.
cooleq
Beginner

Post autor: cooleq »

Przepraszam, że tak długo ale byłem na wyjeździe :)

Z klienta z windowsa jest ten problem ze nie widać innych użytkowników z linuxa, trzeba by mieć do tego domenę.
ACL mam dla udostępnionego katalogu 770 root grupa, pozwala to na zakładanie nowych folderów grupie. Nowy folder posiada uprawnienia użytkownika który go stworzył(maska na zakładane foldery jest 750) Teraz kwestia tego, żeby kolejny użytkownik mógł pracować z folderem. Do tej pory robie to "setfacl -m "u:username :p ermissions"" i działa. Jednak jak pisałem, jest potrzeba żeby zarządzać tym bez logowania po ssh.
GolemSan

Post autor: GolemSan »

cooleq pisze:Z klienta z windowsa jest ten problem ze nie widać innych użytkowników z linuxa, trzeba by mieć do tego domenę.
Domena z pewnością rozwiązałaby problem.
A jeżeli na jednej końcówce Windows utworzysz konta wszystkich użytkowników (tych z Linuksa też).
ODPOWIEDZ