Steam pod debianem - jak to si
Steam pod debianem - jak to się ma ?
Nie od dziś wiadomo, że duża część dev'ów zlewa linuxa i robi gry tylko pod windowsa. Jak to jest, jeśli bym chciał grać na steam ? Słyszałem, że są robione dx'y pod linuxa. Jest możliwość grania na linuxie czy będę musiał mieć windowsa tylko dla steama ?
Są są ale jak odpaliłem kiedyś na ubuntu to z 100 gier widzialem kilka, gdyż tylko kilka tych miało linuxowe wersje. Jest wine, odpalanie podobno na nim gier niszczy nerwy. I tak laptop stary to grać nie będę ale w przyszłości mam zamiar postawić komputer na linuxie a wtedy to się będzie liczyło. Pewnie będę musiał zainstalować windowsa tylko dla steama.
Owszem, wg tej listy jest około 100 -> http://store.steampowered.com/browse/linux/?l=polish
linux nie jest do gier a wine robi syf taka jest moja opinia, osobiście mam na zewnętrznym dyziu podpiętym pod usb starego xp z samymi grami, oczywiście offline (i ewentualnie do jakiś aplikacji typowo łindołsowych ala rozliczanie pitów itp, żeby uwolnić się od wina i nie syfić na swoim natywnym systemie ani winami ani grami..polecam takie rozwiązanie
Witam,
Jest kilka ciekawych tytułów, które działają pod steamos lub linuxem np: Cywilizacja 5, Wasteland 2, Serious Sam 3, HalfLife, Wiedźmin 2 (niestety bardzo słaba wydajność bo działa przez coś na kształt wine lub wirtualnej maszyny). W dużej mierze pod linuxem dostępne są przydodówki i gry indie.
Pozdrawiam
Jest kilka ciekawych tytułów, które działają pod steamos lub linuxem np: Cywilizacja 5, Wasteland 2, Serious Sam 3, HalfLife, Wiedźmin 2 (niestety bardzo słaba wydajność bo działa przez coś na kształt wine lub wirtualnej maszyny). W dużej mierze pod linuxem dostępne są przydodówki i gry indie.
Pozdrawiam
Do zerknięcia:
entries/336-Linux-Debian-Sid-Instalacja ... dla-graczy
entries/310-Zmie%C5%84-Debian-7-Wheezy- ... epozytoria
Steam Działa zarówno pod Wheezym jak i Sidem i pewnie pod Testingiem też powinien...
entries/336-Linux-Debian-Sid-Instalacja ... dla-graczy
entries/310-Zmie%C5%84-Debian-7-Wheezy- ... epozytoria
Steam Działa zarówno pod Wheezym jak i Sidem i pewnie pod Testingiem też powinien...