Tak, pod Jessie (testing) Steam również działa.
Jednak linux jak na razie nie jest dobrym systemem do gier.
Po uruchomieniu cs:go widać spadek fps o jakieś 20-30 klatek względem Windows 8.1
W CivV i EU IV nie widać dużych różnic.
Steam pod debianem - jak to si
Nie rozumiem robienia SteamOS'a jak mało gier jest pod linuxa. Większość znanych nawet nie jest pod niego. Nie rozumiem czemu dev'owie robią praktycznie tylko pod windowsa a pod linuxa nie (rozumiem że opengl so hard to use i nikomu się niechce. OpenGL jest lepszy niż DX, który jest tylko dla windowsa. OpenGL szybciej rysuje i nie robi takiego syfu)
Kolego Squ, nie robienie nic napewno nie posunie sprawy do przodu. SteamOS to tylko potwierdzenie, że najwyraźniej warto inwestować w porty gier na Linux.
Pytasz czemu gry są robione tylko pod Windows? No please przecież to jasne: marketing, liczba użytkowników chyba nie ma sensu wymieniać dalej podstawowych zasad ekonomii. Pomijam już tu, że są jeszcze konsole i nie wiem czy większy udział portów gier nie mają ostatnio konsole.
Na koniec, nie wiem na jakiej podstawie twierdzisz, że OpenGL jest trudniejsze czy lepsze od DX.
Pytasz czemu gry są robione tylko pod Windows? No please przecież to jasne: marketing, liczba użytkowników chyba nie ma sensu wymieniać dalej podstawowych zasad ekonomii. Pomijam już tu, że są jeszcze konsole i nie wiem czy większy udział portów gier nie mają ostatnio konsole.
Na koniec, nie wiem na jakiej podstawie twierdzisz, że OpenGL jest trudniejsze czy lepsze od DX.
Sam jeszcze nie miałem doczynienia (a mam zamiar) z OpenGL'em. Ale w internecie znajdziesz dużo tekstów, że praca z OpenGL'em jest przyjemniejsza (tego nie wiem, jak będę pracował to wypowiem się), szybciej rysuje no i nie jest tylko pod windowsa. Windows ma we krwi robienie kasy ze wszystkiego. Widać to po staraniu się usunięcia innych programów biurowych wrzucając swój perfect Office z pakietami zablokowanymi dla windy. Dx również tylko pod winde. Wszystkie malutkie rzeczy są za kase. Nawet wyparty XP nie jest darmowym systemem. To samo konsole. Porty z windy na linuxa są rzadsze niż z konsol. Dużo gier ma swoje porty (słabsze i lepsze) na pcty. O SteamOS dużo nie wiem. Co poza tym, że jest kolejnym linuxem, wprowadza ciekawego ?
Nie chcę się kłócić, ale gdzie tu napisałem że jest ciężki to użycia ? Chodzi Ci o zdanie "so hard to use" ? Chodziło mi o lenistwo innych. Nie którzy przyzwyczaili się pracować z dx'em i nie chce się nauczyć pracowania z opengl'em który jest wieloplatformowy. Temat znam w teorii a nie w praktyce. Trochę obraziło mnie zdanie "jakież to polskie" i zdanie nie jest wyrobionie. Napisałem, że jak zaczne pracoważ z opengl'em to wypowiem się jak to jest.
http://hacks-island.com - The Best Hacks For Games Android/iOS To Download!