marcin1982 pisze:Może za późno, ale zadam zasadnicze pytanie. Czy podczas instalacji masz internet? Przecież nie musisz dodawać repozytorium w postaci pakietów z płyty.
A to mogę odrazu xorga ? Tylko jak z poradnika próbuje apitude to wyświetla brak komenda. Jakaś inna na pobranie a potem gnoma 3 ? Nigdy nie jest za późno :P
@up
Mam karte sieciową bezprzewodową skonfigurowaną. Pobierałem rzeczy z serwera lustrzanego. Nie musze moim zdaniem mieć kabla ale ja to nie wiem. Podczas instalacji debiana miałem możliwość konfiguracji internetu po kablu lub wifi, brałem wifi.
do wifi będziesz potrzebował prawdopodobnie firmwaru po za tym instalator nie obsługuje wpa/wpa2 (chyba, że masz otwartą sieć albo używasz wep ;O)...ewentualnie instalujesz podstawkę i w trybie tekstowym dorzucasz wcześniej ściągnięte firmware do karty wlan, paczkę wpasupplicant, konfigurujesz sieć, uzupełniasz wpisy i wtedy lecisz całą resztę po wifi..
podepnij się po prostu pod kabel na czas instalacji zainstaluj wszystko co potrzeba, czyli na początek jakieś iksy lightdm, firmware do twojej karty oraz wicd i to jest wsio... potem już po zalogowaniu się na sesję iksów spkojnie sobie skonfigurujesz wlan i będziesz mógł odłączyć kabel i wszystko co ci potrzeba instalować już po wlanie...
a może się mylę z tym wpa, kiedyś nie obsługiwał, jak jest teraz nie wiem (zawsze kabla używam) skoro obsługuje to i tak musisz załadować jeszcze firmware...
marcin1982 instalację xfce4-goodies bym jednak zdecydowanie odradzał...kupa śmieci zbędnych..
Squ jak chcesz xfce to Yampress dobry tutek napisał o dostosowanej instalacji tego poczciwego środowiska..polecam
Menel, ja wole gnoma bo wszyscy go polecają. Prosty, niezawodny. Byłem zmuszony zrzucić rozpakowany iso na płytke i hurray apt-cdrom add działa. Tylko jak daje apt'a pod byle co, update lub install to nie może łączyć (internet jest więc dziwne) z ftp debiana. "Cannot fetch "ftp.pl.debian.org/debian/[...]"" Nie wiem, może rezpozytoria. Widziałem gdzieś temat ale stary i boję się że nie aktualny. Pewnie muszę te rezpozytoria zaakutalizować. Najlepiej odrazu linki nie to wheezy a do lenny'ego bo chce tą wersje testową jak pisałem. Gdzieś jest jakiś aktualny poradnik na forum ?
repozytoria są tu (luknij wszystko kilka rzeczy może przydać się Ci)
podbicie stabilki do wersji testowej sprowadza się do zmiany repozytoriów na testowe i analogicznie z podbiciem do wersji niestabilnej jest, zmieniasz tylko repo i wydajesz polecenie:
tu pozycja obowiązkowa (trochę stare ale po polsku, jak chcesz świeże to po angielsku tylko, podstawowe aspekty konfiguracji się nie zmieniły także na pewno się przyda... http://debian.linux.org.pl/zrobione/ref ... eface.html
A jak zmieniać repozytoria z poziomu terminala ? Jak raz to robiłem na ubuntu to przekleiłem najważniejsze i tyle.
@edit użyłem komendy vi do zmienienia (zrobiłem backupa za pomocą cp). Gdzieś pisało że wystarczy zmienić wheezy na jessie lub testing. Obie formy nie działają. Dziwne, jak zmieniłem z wheezy to nagle apt-update nie działa, debian nie ogarnia co to apt ._. Potem reinstalluje z silnikiem graficznym bo to jednak zbyt trudne dla mnie