W pkt 5:
Wgrywam patchy następującym poleceniem:
patch -p1 < nazwa_patcha.patch
Tutaj link do patchu GCC:
https://github.com/graysky2/kernel_gcc_patch
W pkt 6:
Odznaczam niepotrzebne rzeczy z menuconfig. W patchu GCC (też w menuconfig) ustawiam na architekture K10.
Polecenia robie tak jak napisałeś. Z tymi dowiazaniami to rzeczywiście, stare poradniki czytałem, dzięki. Z tym twoim przykładem to przecież to samo, tylko z fakeroot. Ja dodaje jeszcze parametr -j4, który wprowadza kompilacje na 4 rdzenie procesora. Dzięki za link do podręcznika, przeczytam go a następnie spróbuje skompilować kernel.
Tak między wierszami, szukając odpowiedzi na mój problem, Google powiedział mi, że deweloperzy Debiana lubią wszystko co się da patchować w kernelu, więc stąd może być mój error. Ale to napisał jakiś gościu na niezbyt ogarniętym forum linuxowym, nie wiem czy to prawda.
Dzisiaj próbowałem kompilacji od razu po oldconfig, wynik ostatni taki sam:
Kod: Zaznacz cały
Makefile:937: polecenia dla obiektu 'drivers' nie powiodły się
make[1]: *** [drivers] Błąd 2
make[1]: Opuszczenie katalogu '/usr/src/linux-3.18.1'
debian/ruleset/targets/common.mk:295: polecenia dla obiektu 'debian/stamp/build/kernel' nie powiodły się
make: *** [debian/stamp/build/kernel] Błąd 2
Ale, po strollowaniu myszką, znalazłem jeszcze takie ekstesy:
Kod: Zaznacz cały
scripts/Makefile.build:402: polecenia dla obiektu 'drivers/gpu/drm' nie powiodły się
make[3]: *** [drivers/gpu/drm] Błąd 2
scripts/Makefile.build:402: polecenia dla obiektu 'drivers/gpu' nie powiodły się
make[2]: *** [drivers/gpu] Błąd 2
make[2]: *** Oczekiwanie na niezakończone zadania....
In file included from drivers/gpu/drm/nouveau/nvif/object.c:25:0:
drivers/gpu/drm/nouveau/nvif/object.h:4:21: fatal error: nvif/os.h: Nie ma takiego pliku ani katalogu
#include <nvif/os.h>
^
compilation terminated.
scripts/Makefile.build:257: polecenia dla obiektu 'drivers/gpu/drm/nouveau/nvif/object.o' nie powiodły się
make[5]: *** [drivers/gpu/drm/nouveau/nvif/object.o] Błąd 1
scripts/Makefile.build:402: polecenia dla obiektu 'drivers/gpu/drm/nouveau' nie powiodły się
make[4]: *** [drivers/gpu/drm/nouveau] Błąd 2
make[4]: *** Oczekiwanie na niezakończone zadania....
net/ipv4/netfilter/ipt_ECN.c:20:42: fatal error: linux/netfilter_ipv4/ipt_ECN.h: Nie ma takiego pliku ani katalogu
#include <linux/netfilter_ipv4/ipt_ECN.h>
^
compilation terminated.
CC [M] drivers/gpu/drm/radeon/radeon_encoders.o
CC [M] drivers/gpu/drm/nouveau/core/engine/copy/nva3.o
CC [M] fs/xfs/xfs_rtalloc.o
CC [M] drivers/gpu/drm/radeon/radeon_display.o
CC [M] drivers/gpu/drm/nouveau/core/engine/copy/nvc0.o
scripts/Makefile.build:263: polecenia dla obiektu 'net/ipv4/netfilter/ipt_ECN.o' nie powiodły się
make[4]: *** [net/ipv4/netfilter/ipt_ECN.o] Błąd 1
scripts/Makefile.build:402: polecenia dla obiektu 'net/ipv4/netfilter' nie powiodły się
make[3]: *** [net/ipv4/netfilter] Błąd 2
scripts/Makefile.build:402: polecenia dla obiektu 'net/ipv4' nie powiodły się
make[2]: *** [net/ipv4] Błąd 2
Makefile:937: polecenia dla obiektu 'net' nie powiodły się
make[1]: *** [net] Błąd 2
Jest możliwym, że po wgraniu oryginalnego configu kernela debiana (oldconfig) wyskakuje aż tyle błędów ze sterownikami?