[+] Brak dost

Konfiguracja serwerów, usług, itp.
Bluur

[+] Brak dostępu do mysql - LAMP + VestaCP

Post autor: Bluur »

Witajcie.
Mam taki problem. Zainstalowałem standardowe lamp od ovh i wgrałem tam czysty VestaCP.
Chciałem sobie dla testu przenieść forum jednakże nie mam dostępu do mysql na vps.
Access denied i access denied. Logowałem się przez roota do serwera przez putty.
Nawet jak łączę się przez navicata to pisze że moje ip nie jest upoważnione do połączenia się z tym serwerem mysql.
W jakimś wpisie zostało moje ip może wykluczone? Jak to zrobić aby każdy mógł się logować.
Chcę sobie wgrać bazę do phpmyadmin i testować forum na tym vps.

Pozdrawiam!
Awatar użytkownika
Yampress
Administrator

Post autor: Yampress »

a jak sie logujesz do mysql?

jak nie masz dostępu?
opisz problem szczegółowo

jak instalowałeś skrypty?
jak migrowałeś baze?
Bluur

Yampress pisze:a jak sie logujesz do mysql?

jak nie masz dostępu?
opisz problem szczegółowo

jak instalowałeś skrypty?
jak migrowałeś baze?
Zainstalowałem system o nazwie LAMP na OVH na vpsie. Czyli debian 7 + podstawy, mysql + apache itd.

Następnie wgrałem panel administracyjny VestaCP. Musiałem wpierw dać przy instalacji -force inaczej bym nie mogl zainstalować.

To tyle co robiłem na serwerze. Dostalem od OVH loginy i hasła do Phpmyadmin, do SSH, do bazy mysql.

Co jeszcze robiłem w plikach
Wgrałem pliki mojego forum ze starego hostingu dokładnie do home > admin > web > domena (domena którą ustawiłem w vesta cp, w tym wypadku "www.forum" nie wiedziałem co powinienem dać skoro narazie nie chce tego podpinać pod domenę).

Chciałem teraz zalogować się po prostu do bazy i wgrać bazę aby uruchomić forum.

Nie loguje do phpmyadmin jest błąd z łączeniem się z bazą sql.
Tak samo na SSH nie mogę dac np "service mysql status" ponieważ mam Access Denied.
Awatar użytkownika
Yampress
Administrator

a php instalowałeś?

i dodatkowo takie pakiety
libapache2-mod-php5
php5-mysql
?

baze chyba musisz zaimportować?
Bluur

Yampress pisze:a php instalowałeś?

i dodatkowo takie pakiety
libapache2-mod-php5
php5-mysql
?

baze chyba musisz zaimportować?

php zainstalowało się razem z LAMP.
tylko nie jestem co do tego pewny. Jak sprawdzić czy je mam?

Bazę musze zaimportować lecz nie mam dostępu po prostu do Phpmyadmin stąd piszę temat. :)
Awatar użytkownika
marcin1982
Moderator

Post autor: marcin1982 »

Tak sprawdź:

Kod: Zaznacz cały

dpkg -l | grep php
Bluur

marcin1982 pisze:Tak sprawdź:

Kod: Zaznacz cały

dpkg -l | grep php

Jest php.
Załącznik gaOH2RP.jpg nie jest już dostępny
Załączniki
gaOH2RP.jpg
Awatar użytkownika
marcin1982
Moderator

Post autor: marcin1982 »

Na przyszłość unikaj wstwiania zrzutów ekranu. Wyniki z konsoli zaznaczasz myszką i wklejasz na forum za pomocą środkowego przycisku myszy albo skrótu Shift+Insert. Można też skopiować tekst za pomocą skrótu Crtl+Shift+C i wkleić na forum przez Ctrl+V.
Awatar użytkownika
Yampress
Administrator

Chcę sobie wgrać bazę do phpmyadmin i testować forum na tym vps.
bazy nie wgrywasz do phpmyadmin tylko do bazy mysql. phpmyadmin jest tylko graficzną nakładką do zarządzania bazą/bazami mysql.

A czy pomyślałeś że baze można wgrać w linii poleceń w konsoli, za pomocą jednego polecenia mysql z odpowiednimi opcjami i nie potrzeba do tego instalowania phpmyadmin?
Logowałem się przez roota do serwera przez putty
A może powinieneś zalogować się na usera i potem przełączyć na root jeśli dostałeś takie wysokie uprawnienia..
i wgrałem tam czysty VestaCP.
phpmyadmin
Po co instalujesz kupe śmieci? Kiedy można to bez tych zabawek zrobić...
Bluur

marcin1982 pisze:Na przyszłość unikaj wstwiania zrzutów ekranu. Wyniki z konsoli zaznaczasz myszką i wklejasz na forum za pomocą środkowego przycisku myszy albo skrótu Shift+Insert. Można też skopiować tekst za pomocą skrótu Crtl+Shift+C i wkleić na forum przez Ctrl+V.
Rozumiem. Jeśli chodzi o to bezpieczeństwo mojego vps, (bo podana tam jest jego nazwa w konsoli) to jest tylko testowy na krótki okres czasu. :)

Yampress pisze:bazy nie wgrywasz do phpmyadmin tylko do bazy mysql. phpmyadmin jest tylko graficzną nakładką do zarządzania bazą/bazami mysql.

A czy pomyślałeś że baze można wgrać w linii poleceń w konsoli, za pomocą jednego polecenia mysql z odpowiednimi opcjami i nie potrzeba do tego instalowania phpmyadmin?A może powinieneś zalogować się na usera i potem przełączyć na root jeśli dostałeś takie wysokie uprawnienia..Po co instalujesz kupe śmieci jak można to bez tych zabawek zrobić?
Dziękuję za odpowiedź. Zainstalowane mam phpmyadmin i vestacp po to aby łatwiej zarządzać wszystkim. Prowadzę duży aktywny projekt i potrzebuję tego.

Nie mogę się przełączyć na Usera, ponieważ nie stworzyłem takiego konta. Automatyczny instalator systemu przez OVH stworzył mi roota w mysql z losowym hasłem które znam.
Mógłbym prosić o udostępnienie mi linijki polecenia do importu bazy danych i wgrania jej pod usera? Pozdrawiam.
Zaraz przeinstaluję vps od nowa i zrobię to samo. Jeśli nie zadziała, sprobuję bez tego VestaCP.
ODPOWIEDZ