saturno pisze:Uruchom: mc jako root i w nim usuń ten plik.
Nie prościej z użyciem komendy rm?
Pakiet mc nie jest standardowym wyposażeniem w Debianie.
Autor podał mało informacji i możemy jedynie wróżyć co jest przyczyną problemów.
Doradzanie początkującemu usunięcia ważnego pliku systemowego i utworzenia go od nowa nie jest zbyt mądrym pomysłem.
dedito pisze:
Doradzanie początkującemu usunięcia ważnego pliku systemowego i utworzenia go od nowa nie jest zbyt mądrym pomysłem.
Doradzanie używania rm (gdzie pomyłka może się skończyć prawdziwą katastrofą) jest mądrym pomysłem?
Z ciekawości zapytam: Skoro sources.list jest według ciebie ważnym plikiem systemowym to jakie mogą być konsekwencje jego błędnej edycji lub nawet jego usunięcia i nie utworzenia go z powrotem?
System zawiesi się, nie będzie się uruchamiał, a może całkiem się wysypie?
dedito pisze:Nie prościej z użyciem komendy rm?
Pakiet mc nie jest standardowym wyposażeniem w Debianie.
Autor podał mało informacji i możemy jedynie wróżyć co jest przyczyną problemów.
Spróbuję go usunąć i utworzyć od nowa. Nie wiem tylko czy muszę utworzyć dowiązania i do czego? Nie jestem pewien ale sądzę, że z powodu błędu nie powinienem wysypać systemu.
Nie ma sensu go usuwać skora masz, z tego co widziałem, prawidłową zawartość.
Jeżeli twierdzisz, że nie masz aktualizacji to załącz wynik z polecenia aktualizacji.
dedito pisze:Nie ma sensu go usuwać skora masz, z tego co widziałem, prawidłową zawartość. Jeżeli twierdzisz, że nie masz aktualizacji to załącz wynik z polecenia aktualizacji.