Witajcie,
Tworzę własną aplikację w C. Ma ona za zadanie:
- śledzić pakiety wchodzące na dany port
- wysyłać własne pakiety z tego portu
- śledzić pakiety wychodzące
- blokować część pakietów wychodzących
Udało mi się zrobić dwie pierwsze rzeczy (za pomocą raw_socket'ów). Niestety z resztą mam już problem.
Myślałem o czymś takim: pakiety wychodzące zamiast wychodzić z maszyny będą zwracane z powrotem na maszynę, na inny "roboczy" port bez zmiany nagłówków. Moja aplikacja będzie zczytywać, za pomocą raw_socketa, dane z tego roboczego portu. Jeżeli zdecyduję żeby pakiet był odrzucony - nic dalej nie będę z nim robić. A kiedy pakiet będzie w porządku - po prostu ponownie go wyślę.
No tylko że nie wiem jak to zrobić... Domyślam się że pewnie potrzebna mi będzie odpowiednia reguła IPTABLES, ale jaka? A może w ogóle lepiej to zrobić innym sposobem?
Fajnie by było jakby moja aplikacja działała także na VPS z OpenVZ.
Możecie mi coś doradzić?
Jak kontrolowa
-
Dzień dobry.
Co rozumiesz pod śledzić ? iptables z celem -j LOG ?
Na jakiej podstawie chcesz blokować pakiety wychodzące ? No i najważniejsze po co chcesz to robić to przecież twoja aplikacja napisz ją tak żeby wysyłała tylko tyle ile potrzeba tak żebyś nie musiał blokować niczego co z niej wychodzi. Jak już musisz coś blokować to rób to na poziomie aplikacji a nie iptables bo to bezsensu.
Jak piszesz w C to pewnie będzie działać.
Co rozumiesz pod śledzić ? iptables z celem -j LOG ?
Na jakiej podstawie chcesz blokować pakiety wychodzące ? No i najważniejsze po co chcesz to robić to przecież twoja aplikacja napisz ją tak żeby wysyłała tylko tyle ile potrzeba tak żebyś nie musiał blokować niczego co z niej wychodzi. Jak już musisz coś blokować to rób to na poziomie aplikacji a nie iptables bo to bezsensu.
Jak piszesz w C to pewnie będzie działać.
-
Na jakiej podstawie chcesz blokować ccie verification pakiety wychodzące ? No i najważniejsze po co chcesz to robić to przecież twoja aplikacja napisz ją tak żeby wysyłała tylko tyle ile potrzeba tak żebyś nie musiał blokować niczego co z niej wychodzi. Jak już musisz coś blokować to rób to na poziomie aplikacji a nie iptables bo to bezsensu.