Problem z VPN. org.freedesktop.networkmanager.pptp

Masz problemy z siecią bądź internetem? Zapytaj tu
box

Problem z VPN. org.freedesktop.networkmanager.pptp

Post autor: box »

Chciałem pobawić się trochę z VPN. Zainstalowałem network manager vpn,pptp etc. Konfiguruje vpn w NetworkManager, ale przy próbie połączenia wyświetla się informacja "Połaczenie VPN się nie powiodło. Uruchamianie połączenia VPN się nie powiodło. The vpn service org.freedesktop.networkmanager.pptp was not installed"
Próbowałem większości tricków proponowanych w google.
Instalowałem NetworkManager 0.9.4.1, 0.9.10.0, 1.0.0-3. Wszędzie to samo.
Jakieś porady?
Awatar użytkownika
pawkrol
Moderator

Post autor: pawkrol »

Próbowałeś zainstalować

Kod: Zaznacz cały

network-manager-pptp                                                       
network-manager-pptp-gnome
pawelo

Post autor: pawelo »

Sprawdź ustawienia routera/bramy.
Nie opisałeś sprzętowej konfiguracji. Jeśli router masz na Linuxie załaduj poniższe moduły :

Kod: Zaznacz cały

/sbin/modprobe nf_conntrack_pptp
 /sbin/modprobe nf_conntrack_proto_gre                                                                                                                                                          
 /sbin/modprobe nf_nat_pptp                                                                                                                                                                     
 /sbin/modprobe nf_nat_proto_gre  
box

Post autor: box »

Coś bardzo mocno namieszałem. Teraz po załadowaniu systemu chcąc rozłączyć wifi lub przy próbie utworzenia połączenia vpn otrzymuje komunikat "(32) No session found for uid 1000 (No session found for uid 1000)"
ODPOWIEDZ