QEMU - odpalenie systemu Windows CE 6.0 z NK.bin

Tematy związane z oprogramowaniem, instalacją, konfiguracją
Awatar użytkownika
wojciech_69
Beginner

QEMU - odpalenie systemu Windows CE 6.0 z NK.bin

Post autor: wojciech_69 »

Mam problem z odpaleniem/uruchomieniem obrazu systemu Windowsa CE 6.0 który jest zbudowany pod architekturę MIPS. Mam następujące ustawienia QEMU:
Załącznik qemu.jpg nie jest już dostępny

Udało mi się pozbyć błędu:

Kod: Zaznacz cały

"[color=#333333][font=Verdana]qemu: Warning, could not load MIPS bios 'mips_bios.bin'"[/font][/color]
dzięki zastosowaniu następujących wskazówek: http://www.linux-mips.org/wiki/QEMU#MIP ... on_startup

Pomimo tego nie mogę odpalić systemu, na monitorze widnieje tylko czarny ekran jak ze zdjęcia powyżej. Co może być tego powodem?
1. Zła konfiguracja qemu (konfigurowany/ustawiany poprzez qemulator)?
2. Brak utworzenia dysku dla qemu (ale czy jest potrzebny skoro nie chce nic instalować a tylko odpalić system)?
3. Źle utworzony plik "MIPS_bios" z parametrami wg powyższego linku "bs=1024 count=128" (może powinny być inne dla systemu który jest przeznaczony na nawigację 7")?
Może ktoś już miał podobny problem z "czarnym ekranem" Windowsa CE?
Załączniki
qemu.jpg
Awatar użytkownika
Yampress
Administrator

Post autor: Yampress »

Aby tworzył qemu dysk musisz podać chyba to chyba w lini poleceń? wraz z parametrami...

Stworzyłeś obraz biosu?
dd if=/dev/zero of=/usr/local/share/qemu/mips_bios.bin bs=1024 count=128

Nie wiem czy dodatkowo kernela debiananie będziesz potrzebował przekompilować z odpowiednimi opcjami dla MIPS
Awatar użytkownika
wojciech_69
Beginner

Post autor: wojciech_69 »

Zgadza się, tylko zastanawiam się czy ten dysk jest mi potrzebny do tego żeby otworzyć gotowy obraz *.bin? Instalując qemu zainstalowałem sobie do niego GUI "qemulator" i przez niego wszystko wyklikałem.

Obraz biosu stworzyłem - najpierw ręcznie utworzyłem katalog /usr/local/share/qemu/ a następnie wydałem w/w polecenie bo inaczej nie chciało iść. Potem z tego folderu przekopiowałem obraz tego biosu do katalogu qemu bodajże /usr/share/qemu i błąd biosu zginął.

Możesz mi podpowiedzieć jak go przekompilować? A może są już jakieś gotowe w sieci (sporo szukałem informacji odnośnie samego odpalenia Windowsa CE ale nic nie znalazłem ciekawego)?
Awatar użytkownika
Yampress
Administrator

Post autor: Yampress »

tak jak się kompiluje kernel linuxa.
threads/26313-Kompilacja-jadra-Linuksa- ... da-Debiana

Tylko zanaczasz pewne opcje w konfiguracji
ODPOWIEDZ