Debian na tablecie?
-
- Beginner
Debian na tablecie?
Cześć. Instalował ktoś z was debiana na jakimś tanim tablecie?
Jeżeli goclever insignia 785 pro to tani tablet, (na wyprzedaży w markecie kupiłem za 270 zł) to ja zainstalowałem na nim Wheezyego na linux deploy i XSDL. Obecnie to najlepsza konfiguracja na ten sprzęt. Wszystko co nie korzysta z opengl chodzi całkiem nieźle. Można uruchomić programową akcelerację opengl. Glxgears nie ma synchronizacji przy 60 klatkach i pokazuje 200 klatek/sekundę,(mój stary amd1400 miał 1500 klatek/sekundę), stelarium odświerza ekran co około 5s.
Ponieważ tablet obsługuje procesor Z2580 zgodny z x86 sprawdziłem jak działa Wine. (Super PI mod 1.5 XS 78,777s. dla 1MB)
Croc: Legend of the Gobbos uruchomiony pod wine odświeża ekran 1 klatkę/sekundę.
Wszystkie moje próby uruchomienia sprzętowej akceleracji opengl spełzły na niczym, a ja odkryłem emulator epsxa na którym jest większość gier dla których
chciałem uruchomić wine. Do czasu uporania się ze sprzętowym opengl, linux na tablecie będzie tylko ciekawostką dla zapaleńców amatorów.
Czas spędzony na instalacji traktuję jako ciekawe przedsięwzięcie i niezłą zabawę.
Pozdrawiam i życzę wytrwałości.
Ponieważ tablet obsługuje procesor Z2580 zgodny z x86 sprawdziłem jak działa Wine. (Super PI mod 1.5 XS 78,777s. dla 1MB)
Croc: Legend of the Gobbos uruchomiony pod wine odświeża ekran 1 klatkę/sekundę.
Wszystkie moje próby uruchomienia sprzętowej akceleracji opengl spełzły na niczym, a ja odkryłem emulator epsxa na którym jest większość gier dla których
chciałem uruchomić wine. Do czasu uporania się ze sprzętowym opengl, linux na tablecie będzie tylko ciekawostką dla zapaleńców amatorów.
Czas spędzony na instalacji traktuję jako ciekawe przedsięwzięcie i niezłą zabawę.
Pozdrawiam i życzę wytrwałości.