Laptop na stacjonarny desktop

Wszystko Off Topic
Awatar użytkownika
dedito
Moderator

Post autor: dedito »

klavierkrk pisze: Polecam kalkulator prądu: http://www.calculla.pl/pl/koszt_pradu
Dobry, energooszczędny laptop vs prądożerny stacjonarny ?
może się różnica zwrócić nawet po roku.
Ten kalkulator to są tylko szacunkowe dane i można sobie go "w buty wsadzić".
Poza tym nie mam zamiaru w tym wątku uprawiać "wojenek" czyja racja lepsza, bo to nie miejsce do tego.
Swoją opinię już wyraziłem.
klavierkrk
Beginner

Post autor: klavierkrk »

dedito pisze:Ten kalkulator to są tylko szacunkowe dane i można sobie go "w buty wsadzić".
(...)
też nie chcę wojenek, po prostu jak ktoś zainteresuje się rachunkami za prąd to widać czarno-biało co jest tańsze.

jeszcze tak do myślenia, w tym temacie:
http://allegro.pl/sony-vaio-i3-6gb-500g ... 94921.html

mamy taką aukcję (nie promuję tej aukcji, po prostu chcę pokazać na jakie sposoby można kombinować):

Dosyć mocny laptop za 800 zł ze zbitą matrycą. W maksymalnym obciążeniu bierze: 37.5 W , jakby odjąć matrycę to mamy z 15-20 W w obciążeniu, a w spoczynku to dużo mniej.Dodajmy do tego zewnętrzny monitor, który podpinamy przez HDMI (wyjście cyfrowe). Laptop może mieć zbitą matryce, ale od początku puszcza sygnał na zewnętrzny monitor (jak jest dobrze skonfigurowany - przynajmniej moje tak robią).

i efekt jest taki, że pełni to rolę kompa stacjonarnego, ale ze znacznie mniejszym poborem prądu... a czy jest dużo droższe od podobnego modelu stacjonarnego w tej cenie? Nie jest. Różnica zwróci się do 1-2-3 lat.

Oczywiście kupowanie laptopa ze zbitą matrycą - żeby tylko rzucić obraz na zewnętrzny monitor - pozbawia go mobilności. Ale w kwestiach energooszczędności to bardzo dobre rozwiązanie.
Awatar użytkownika
dedito
Moderator

Post autor: dedito »

Proponuję ci założyć osobny wątek gdzie na podstawie rzetelnych danych i rzetelnych pomiarów porównujesz dwie wydajnościwo równe platformy na bazie komputera stacjonarnego i laptopa.
Wtedy można prowadzić jakąś merytoryczną dyskusję.
klavierkrk
Beginner

Post autor: klavierkrk »

takie dyskusje to na elektrodzie są, tutaj nie miejsce na to ; )

ja już swoje zdanie wyraziłem i zgadzam się z tym co napisał wcześniej Menel
Awatar użytkownika
Yampress
Administrator

Post autor: Yampress »

klavierkrk tyklo w zestawie laptop + monitor to musisz doliczyć jeszcze pobór prądu przez monitor bo liczysz tylko pobór prądu laptopa.... I w takim wyjściu masz już bliko 80W w takim zestawie...

A nowoczesne desktopy ile więcej prądu pobiejaja?
Moj procesor 55W monitor 40W + dysk + .... grafika intel zintegrowana z płytą/procesorem, aaa + głośniczki ( ale można wyłączyć jeśli się nic nie słucha)
no chyba że to jest AMD :P procesor ~100W (pożeracz prądu) bądź intel i7 80W+

Awatar użytkownika
Menel
Member

Post autor: Menel »

spokojnie wcześniej czy później amd wyleci z obiegu (już teraz jest bardzo marginalnym produktem) w końcu to intel licencjuje praktycznie w całości x86. Taki zamknięty model rynkowy nic dobrego nie wróży...Ale może dzięki temu rozwiną się mniej hermetyczne technologie jak wspomniany arm..oby
ODPOWIEDZ