dedito pisze:Ten kalkulator to są tylko szacunkowe dane i można sobie go "w buty wsadzić".
(...)
też nie chcę wojenek, po prostu jak ktoś zainteresuje się rachunkami za prąd to widać czarno-biało co jest tańsze.
jeszcze tak do myślenia, w tym temacie:
http://allegro.pl/sony-vaio-i3-6gb-500g ... 94921.html
mamy taką aukcję (
nie promuję tej aukcji, po prostu chcę pokazać na jakie sposoby można kombinować):
Dosyć mocny laptop za 800 zł ze zbitą matrycą. W maksymalnym obciążeniu bierze:
37.5 W , jakby odjąć matrycę to mamy z 15-20 W w obciążeniu, a w spoczynku to dużo mniej.Dodajmy do tego zewnętrzny monitor, który podpinamy przez HDMI (wyjście cyfrowe). Laptop może mieć zbitą matryce, ale od początku puszcza sygnał na zewnętrzny monitor (jak jest dobrze skonfigurowany - przynajmniej moje tak robią).
i efekt jest taki, że pełni to rolę kompa stacjonarnego, ale ze znacznie mniejszym poborem prądu... a czy jest dużo droższe od podobnego modelu stacjonarnego w tej cenie? Nie jest. Różnica zwróci się do 1-2-3 lat.
Oczywiście kupowanie laptopa ze zbitą matrycą - żeby tylko rzucić obraz na zewnętrzny monitor - pozbawia go mobilności. Ale w kwestiach energooszczędności to bardzo dobre rozwiązanie.