Rekonfiguracja konta usera

Ogólne pytania dotyczące systemu
debi@n

Rekonfiguracja konta usera

Post autor: debi@n »

Witajcie,
Porobiło mi się coś niedobrego z systemem, że nic nie chce prawidłowo działać. Np. playonlinux nie chce się uruchomić. Gdy w konsoli wpiszę: playonlinux dostaję taki wynik:
Looking for python... 2.7.3 - wxversion(s): 2.8-gtk2-unicode
selected
Traceback (most recent call last):
File "mainwindow.py", line 37, in <module>
import lib.lng as lng
File "/usr/share/playonlinux/python/lib/lng.py", line 6, in <module>
import gettext, Variables as Variables, os
File "/usr/share/playonlinux/python/lib/Variables.py", line 143, in <module>
current_user = os.environ["USER"]
File "/usr/lib/python2.7/UserDict.py", line 23, in __getitem__
raise KeyError(key)
KeyError: 'USER'
Jednakże zauważyłem, że na nowym koncie usera wszystko śmiga dobrze.
Więc chciałem się dowiedzieć co zrobić żeby przywrócić domyślną konfigurację linuxowego usera, jednocześnie nie tracąc zapisanej konfiguracji w niektórych aplikacjach.
Awatar użytkownika
Menel
Member

Post autor: Menel »

jeżeli to tylko problem z tym playonlinux to wykop tylko jego konfigurację i utwórz nową

Cała konfiguracja usera jest w
~/.
~/.config
~/.local
(tam go szukaj)

Jeżeli to jakiś grubszy problem i coś namieszałeś poważnie a nie wiesz gdzie w konfiguracji to kopiujesz istotne dla Ciebie konfigi apków na nowe konto

PS
dobrze jest sobie robić od czasu do czasu kopie konfiguracji niektórych programów
debi@n

Rozwiązałem to troszeczkę inaczej. Przeniosłem wszystkie pliki z ~ do /root (również pliki konfiguracyjne do katalogu backupowego tak w razie czego), po czym wykonałem
killall -u nazwa_usera
zabiłem procesy mojego usera. Po czym wydałem polecenie
deluser nazwa_usera
, a później
adduser nazwa_usera
. Takim oto sposobem naprawiło się to co się popsuło w systemie. Takiego bałaganu narobił mi program o nazwie: firestarter
Awatar użytkownika
Menel
Member

Takiego bałaganu narobił mi program o nazwie: firestarter
nie używaj tego to stary projekt nie żyjący już od dawna, jeżeli chodzi o konfigurację iptables na desktopie to polecam

entries/162-Prosty-firewall-dla-desktop ... i-roboczej
lub
https://dug.net.pl/tekst/247/zaszyfrowa ... ik.#2.8.26.
debi@n

To czemu on jest w ogóle w repo skoro sieje takie spustoszenia? Zawsze miałem przekonanie, że używanie wersji stable debiana uchroni mnie od jakiś tragedii i dodatkowego kombinowania.
No i zrobiłem reboota i się robi to samo co wcześniej. Po usunięciu i założeniu tego samego usera problem się naprawia lecz po reboocie znów się pojawia to samo.
Awatar użytkownika
Menel
Member

ale tylko z tym playonlinuksem? czy coś jeszcze nie bangla?
To czemu on jest wogóle w repo skoro sieje takie spustoszenia?
ojej no pakiet działa, poza tym zobacz kiedy został wydany debian wheezy i teraz pomyśl jak stare paki są w nim...

prawdopodobnie coś namieszałeś, skąd ta pewność, że to akurat ten firestarter? Przeglądałeś te skrypty playonlinuxa z którymi jest problem? Masz w logu ścieżki i linie w których są problemy..Ewentualnie zrób rekonfigurację lub reinstalkę tego playonlinuksa (tylko usuń wcześniej wszystkie konfigi playonlinuksa w domowym)

ps
Używanie nakładek gui na takie narzędzia jak iptables czy apt kończy się przeważnie wcześniej czy później problemami...
debi@n

Jednak problem okazał się być zupełnie inny i to wcale nie była wina tego programu. Tylko tego, że zrobiłem sobie prosty skrypt .sh do uruchamiania zdalnego pulpitu vnc wraz z rebootem serwera. Niestety zapomniałem o tym, że skrypt uruchamiany przez crontaba nie uruchamia się z normalnego usera i stąd te problemy :(
Awatar użytkownika
Menel
Member

no widzisz;>
ODPOWIEDZ