Zmiana GNOME na inne

Zagadnienia dotyczące menadżerów okien, środowisk graficznych - X, KDE, GNOME, Fluxbox, XFCE., Compiz itp.
AKJ

Zmiana GNOME na inne środowisko

Post autor: AKJ »

Ostatnio natykam się na coraz więcej irytujących problemów i minibłędów w GNOME, które uprzykrzają mi życie do tego stopnia, że zacząłem się zastanawiać nad zmianą środowiska na inne. Czytałem trochę, że lxde lub xfce są całkiem dobre dla laptopów.
O środowisko jest pewnie masa tematów, ja mam pytanie o ewentualne niedogodności związane z przesiadką. Czy mogę spodziewać się problemów w związku z ewentualną zmianą na lxde/xfce, np. w działaniu programów, sterowników do karty NVIDIA, siecią bezprzewodową itp.?

Czy zmiana odbywa się zwyczajnie przez

Kod: Zaznacz cały

apt-get remove gnome
i po reboocie logowanie i

apt-get install lxde/xfce4
czy jest to może bardziej złożony proces?
liske1
Beginner

Post autor: liske1 »

Nie jest to bardziej złożony proces, jednak polecałbym wpisać :

aptitude remove --purge i~gnome~i
Zamiast Twojego sposobu usuwania gnome
Awatar użytkownika
Yampress
Administrator

Post autor: Yampress »

Raczej tak aby usunąć gnome:
aptitude purge gnome~i ~sgnome~i
Nie używa się już składni

aptitude remove --purge
wystarczy już teraz tylko

aptitude purge
AKJ

Post autor: AKJ »

Znalazłem chwilę czasu i zainstalowałem xfce4. Nie wygląda źle, chociaż podstawowy theme jest paskudny. Mam jednak kilka problemów, bez których miałbym o środowisku lepsze zdanie:
1. Zmiana workspace kiedy przewijam rolke na "czystym" pulpicie (nie ikonie workspace). Można to wyłączyć?
2. Mając otwarte okienko (np edytor albo terminal) i inne - w tym wypadku chrome - kiedy najeżdżam na przeglądarke i przewijam pierwsze okienko znika - chowa się. W GNOME bardzo lubiłem przewijać strony pdfa/chrome i jednocześnie mieć otwarty edytor/terminal.
3. Szczur w (domyślnie) lewym górnym rogu jako logo przy przycisku programy jest okropny, chętnie bym się tej ikony pozbył.
4. Nie wiem czy to możliwe, ale "płynne" otwieranie się okien/paneli/doków byłoby milsze dla oka.

Poza tym, jeśli ktoś zna jakiś poradnik jak _krok_po_kroku_ zrobić xfce "piękniejszym" (ładny theme, ikony i czcionka, design etc.), który zaoszczędziłby mi kilku h na customizacje tego, byłbym wdzięczny :)
Awatar użytkownika
mateuszek
Beginner

Post autor: mateuszek »

1. w opcjach obszarów roboczych powinno być.
3, prawoklik na ten aplet i zmieniasz ikone
ODPOWIEDZ