Monitor sieci - kto w danej chwili obci

Masz problemy z siecią bądź internetem? Zapytaj tu
murgal

Monitor sieci - kto w danej chwili obciąża łącze

Post autor: murgal »

Cześć,

Mam sporą sieć, DHCP stoi na serwerze debiana etc. Potrzebuję sprawdzić w danym momencie kto i w ilu % wykorzystuje łącze internetowe. Jak to sprawdzić? Sarg niby OK, ale nie pozwala monitorować LIVE tego co się dzieje na sieci. Lokalnie ruch mnie nie obchodzi, jest spory (serwer plików również stoi na debianie). Jakieś porady ?
Luc3k

Post autor: Luc3k »

Długo szukałem statystyk monitorujących m.in. ruch jaki generują komputery klienckie w sieci. Przypadkiem natknąłem się na pakiet monitorix - jest banalny w konfiguracji. Są to statystyki stosunkowo mało popularne - nigdzie na polskich forach nie znalazłem wyczerpujących informacji na ich temat, ale dające dosyć duże możliwości a jednocześnie prostotę w konfiguracji.
sethiel
Junior Member

Post autor: sethiel »

tcptrack -i eth0
Banalny "online".
franek4always

Post autor: franek4always »

iftop, iptraf
Awatar użytkownika
Renia

Post autor: Renia »

Również polecam Monitorx ze względu na przydatną i ciekawą prezentację graficzną wybranych statystyk, można sobie obejrzeć jak to przykładowo wygląda: http://www.monitorix.org/screenshots.html
Luc3k

Post autor: Luc3k »

Do ścisłości, można w konfigu zmienić styl statystyk z ciemnego koloru na jasny - wyglądają o niebo lepiej.
derekdx

Post autor: derekdx »

Mam pytanie do użytkowników Monitorx. Czy jest możliwość monitorowania innego niż localhost serwera? Na prezentacji w YT pokazane jest, że przy logowaniu trzeba wybrać serwer.
Awatar użytkownika
Renia

Post autor: Renia »

Jeśli chodzi Ci o inny fizycznie serwer to nie, ale zamiast localhost można ustawić inny interfejs sieciowy.
ODPOWIEDZ