Mam sporą sieć, DHCP stoi na serwerze debiana etc. Potrzebuję sprawdzić w danym momencie kto i w ilu % wykorzystuje łącze internetowe. Jak to sprawdzić? Sarg niby OK, ale nie pozwala monitorować LIVE tego co się dzieje na sieci. Lokalnie ruch mnie nie obchodzi, jest spory (serwer plików również stoi na debianie). Jakieś porady ?
Długo szukałem statystyk monitorujących m.in. ruch jaki generują komputery klienckie w sieci. Przypadkiem natknąłem się na pakiet monitorix - jest banalny w konfiguracji. Są to statystyki stosunkowo mało popularne - nigdzie na polskich forach nie znalazłem wyczerpujących informacji na ich temat, ale dające dosyć duże możliwości a jednocześnie prostotę w konfiguracji.
Również polecam Monitorx ze względu na przydatną i ciekawą prezentację graficzną wybranych statystyk, można sobie obejrzeć jak to przykładowo wygląda: http://www.monitorix.org/screenshots.html
Mam pytanie do użytkowników Monitorx. Czy jest możliwość monitorowania innego niż localhost serwera? Na prezentacji w YT pokazane jest, że przy logowaniu trzeba wybrać serwer.