Instalacja Debiana zamiast Ubuntu
[+] Instalacja Debiana zamiast Ubuntu
Witam!
Mam nadzieję, że nie powielam wcześniej poruszanego tematu, ale nigdzie nie mogę znaleźć rozwiązania mojego problemu. Otóż mam zainstalowaną na lapku Windę oraz Ubuntu. Myślę nad zamianą Ubuntu na Debiana, Windows natomiast musi zostać na swoim miejscu, nienaruszony. Tu pojawiają się moje dwa pytania:
1. Wiem, że temat rzeka, ale czy warto dokonać takiej zmiany i czy nie będę mieć dużych kłopotów z użytkowaniem? Podchodzę do tematu ambitnie i chcę się czegoś o systemie nauczyć, stąd właśnie chęć zmiany OS. Poza tym Ubuntu lubi mi się zawiesić...
2. To pytanie trochę wiąże się z poprzednim, mianowicie chodzi o te kłopoty Czy mogę bez problemu zainstalować Debiana zamiast Ubuntu w taki sposób, aby wszystkie dane z /home zostały nienaruszone? Bardzo się tego obawiam, a nie mam możliwości zrzucenia takiej ilości danych nigdzie indziej, stąd cały problem. Na Ubuntu mam partycje "/", "/home" oraz swap. Czy da się zainstalować system na "/" i ustawić /home tak jak ma to obecnie Ubuntu i nie utracić danych? Partycji Windowsa oczywiście też nie mogę stracić. Jeśli to jest możliwe to jak dokładnie trzeba to zrobić?
Przepraszam za takie noobskie pytania, ale mimo przeczytania różnych tekstów na temat instalacji Debiana, nadal mam obawy i po prostu wolę zapytać, bo naprawdę nie mogę ryzykować, że stracę te wszystkie dane, bo to będzie masakra. Dlatego bardzo proszę o pomoc w tej kwestii, bo nie mogę podjąć tej decyzji o zmianie systemu, póki jest ona obarczona takim ryzykiem
Mam nadzieję, że nie powielam wcześniej poruszanego tematu, ale nigdzie nie mogę znaleźć rozwiązania mojego problemu. Otóż mam zainstalowaną na lapku Windę oraz Ubuntu. Myślę nad zamianą Ubuntu na Debiana, Windows natomiast musi zostać na swoim miejscu, nienaruszony. Tu pojawiają się moje dwa pytania:
1. Wiem, że temat rzeka, ale czy warto dokonać takiej zmiany i czy nie będę mieć dużych kłopotów z użytkowaniem? Podchodzę do tematu ambitnie i chcę się czegoś o systemie nauczyć, stąd właśnie chęć zmiany OS. Poza tym Ubuntu lubi mi się zawiesić...
2. To pytanie trochę wiąże się z poprzednim, mianowicie chodzi o te kłopoty Czy mogę bez problemu zainstalować Debiana zamiast Ubuntu w taki sposób, aby wszystkie dane z /home zostały nienaruszone? Bardzo się tego obawiam, a nie mam możliwości zrzucenia takiej ilości danych nigdzie indziej, stąd cały problem. Na Ubuntu mam partycje "/", "/home" oraz swap. Czy da się zainstalować system na "/" i ustawić /home tak jak ma to obecnie Ubuntu i nie utracić danych? Partycji Windowsa oczywiście też nie mogę stracić. Jeśli to jest możliwe to jak dokładnie trzeba to zrobić?
Przepraszam za takie noobskie pytania, ale mimo przeczytania różnych tekstów na temat instalacji Debiana, nadal mam obawy i po prostu wolę zapytać, bo naprawdę nie mogę ryzykować, że stracę te wszystkie dane, bo to będzie masakra. Dlatego bardzo proszę o pomoc w tej kwestii, bo nie mogę podjąć tej decyzji o zmianie systemu, póki jest ona obarczona takim ryzykiem
podaj rozłożenie partycji. Jako root
czy tam sdb w zależności na jakim dysku masz systemy..
Systemy są na jednym czy na dwóch dyskach?
Kod: Zaznacz cały
fdisk -l /dev/sda
Systemy są na jednym czy na dwóch dyskach?
Kod: Zaznacz cały
Disk /dev/sda: 750.2 GB, 750156374016 bytes
głowic: 255, sektorów/ścieżkę: 63, cylindrów: 91201, w sumie sektorów: 1465149168
Jednostka = sektorów, czyli 1 * 512 = 512 bajtów
Rozmiar sektora (logiczny/fizyczny) w bajtach: 512 / 4096
Rozmiar we/wy (minimalny/optymalny) w bajtach: 4096 / 4096
Identyfikator dysku: 0x8f4aedb7
Urządzenie Rozruch Początek Koniec Bloków ID System
/dev/sda1 * 2048 411647 204800 7 HPFS/NTFS/exFAT
/dev/sda2 411648 106907647 53248000 7 HPFS/NTFS/exFAT
/dev/sda3 327671806 1434222591 553275393 f W95 Rozsz. (LBA)
Partycja 3 nie zaczyna się na granicy bloku fizycznego.
/dev/sda4 106907648 327669759 110381056 7 HPFS/NTFS/exFAT
/dev/sda5 327671808 621273087 146800640 7 HPFS/NTFS/exFAT
/dev/sda6 621275136 623372287 1048576 82 Linux swap / Solaris
/dev/sda7 654833664 1434222591 389694464 83 Linux
/dev/sda8 623374336 654831615 15728640 83 Linux
Wpisy w tablicy partycji nie są w tej kolejności, co na dysku
- LordRuthwen
- Moderator
Ad.1. Linuks jak Linuks - jak się nauczysz to problemu nie będzie, Debian zaraz po instalacji nadaje się do pracy, ale ja muszę spędzić chwilkę, żeby go dopieścić pod siebie.
Ad.2. Partycję / formatujesz i instalujesz tam debiana, swapa też używasz, natomiast co do partycji home:
- w instalatorze zaznaczasz nie używaj (i nie sformatuj przez przypadek :P)
- tworzysz użytkownika o tej samej nazwie jaką miałeś pod Ubuntu
- Po uruchomieniu systemu edytujesz fstab i montujesz tamtą partycję w miejsce /home
- restart i cieszysz się zawartością starego home wraz z wszystkimi ustawieniami przeglądarki, programów pocztowych i całego innego szpeju :P
Piszę tak na około, bo nie wiem jak zachowa się instalator gdy będziesz chciał utworzyć użytkownika, którego katalog już istnieje, być może poprawnie, a być może wyczyści zawartość katalogu domowego - nie sprawdzałem.
Ad.2. Partycję / formatujesz i instalujesz tam debiana, swapa też używasz, natomiast co do partycji home:
- w instalatorze zaznaczasz nie używaj (i nie sformatuj przez przypadek :P)
- tworzysz użytkownika o tej samej nazwie jaką miałeś pod Ubuntu
- Po uruchomieniu systemu edytujesz fstab i montujesz tamtą partycję w miejsce /home
- restart i cieszysz się zawartością starego home wraz z wszystkimi ustawieniami przeglądarki, programów pocztowych i całego innego szpeju :P
Piszę tak na około, bo nie wiem jak zachowa się instalator gdy będziesz chciał utworzyć użytkownika, którego katalog już istnieje, być może poprawnie, a być może wyczyści zawartość katalogu domowego - nie sprawdzałem.
Trochę bałagan na tym dysku z partycjami...
Ale da się na tym samym zainstalować, skoro łubudubu tam już stoi.
A home miałeś na oddzielnej partycji?
Poczytaj ten temat. threads/28827-Instalacja-Debiana-obok-Win-7-na-laptopie
Troche się rozjaśni
Ale da się na tym samym zainstalować, skoro łubudubu tam już stoi.
A home miałeś na oddzielnej partycji?
Poczytaj ten temat. threads/28827-Instalacja-Debiana-obok-Win-7-na-laptopie
Troche się rozjaśni
Dzięki za odpowiedzi Yampress: z tymi partycjami trochę jest jajco, zgadza się. Znajomy pomagał mi z dzieleniem partycji. Był u mnie wtedy taki problem, że w moim Lenovo nie działało recovery z ukrytej partycji i, mimo że nie korzystam z recovery, bo się nie da (bo kiedyś został dawno temu źle rozpartycjonowany dysk i coś tam się pokiełbasiło, ale już zostało to zmienione), to kazał mi zostawić tę ukrytą partycję. Dlatego tam jest tak nawalone tego i dużo tych partycji. Ale ogólnie poza tym na W7 są 3 partycje - systemowa i dwie partycje z danymi no i na Linuxa są też 3. Jeszcze jest 200 MB NTFS - Boot. Nie wiem czy jest do czegoś potrzebne, ale kazał zrobić. Home jest na oddzielnej partycji. Co do instalacji obok Windowsa to chyha nie powinno być problemem, bo bez problemu udało mi się zainstalować obok Windy Ubuntu. LordRuthwen:
- Nie wiem czy dobrze Cię rozumiem teraz. Jeśli zrobię tak jak wcześniej napisałeś to nie powinno mi się nic usunąć?Piszę tak na około, bo nie wiem jak zachowa się instalator gdy będziesz chciał utworzyć użytkownika, którego katalog już istnieje, być może poprawnie, a być może wyczyści zawartość katalogu domowego - nie sprawdzałem.
podczas instalacji debiana kiedy dojdziesz do procesu partcjonowania patrycje głowna zaznaczasz
-> tak formatuj ją
partycje gdzie jest homre wybierasz jako home i zaznaczasz
-> nie, zachowaj instniejące dane : przy pytaniu o formatowanie.
I wtedy nic nie powinno się stać. Dane powinny zostać z / home na swoim miejscu.
Mawet możesz podczas instalacji użyć nazwy usera taka sama jak jest na home. Instalator wykorzysta ten katalog, jako katalog usera
-> tak formatuj ją
partycje gdzie jest homre wybierasz jako home i zaznaczasz
-> nie, zachowaj instniejące dane : przy pytaniu o formatowanie.
I wtedy nic nie powinno się stać. Dane powinny zostać z / home na swoim miejscu.
Mawet możesz podczas instalacji użyć nazwy usera taka sama jak jest na home. Instalator wykorzysta ten katalog, jako katalog usera