Instalacja Debiana zamiast Ubuntu

Pomoc dotycząca instalacji systemu
tonky

[+] Instalacja Debiana zamiast Ubuntu

Post autor: tonky »

Witam!

Mam nadzieję, że nie powielam wcześniej poruszanego tematu, ale nigdzie nie mogę znaleźć rozwiązania mojego problemu. Otóż mam zainstalowaną na lapku Windę oraz Ubuntu. Myślę nad zamianą Ubuntu na Debiana, Windows natomiast musi zostać na swoim miejscu, nienaruszony. Tu pojawiają się moje dwa pytania:

1. Wiem, że temat rzeka, ale czy warto dokonać takiej zmiany i czy nie będę mieć dużych kłopotów z użytkowaniem? Podchodzę do tematu ambitnie i chcę się czegoś o systemie nauczyć, stąd właśnie chęć zmiany OS. Poza tym Ubuntu lubi mi się zawiesić...

2. To pytanie trochę wiąże się z poprzednim, mianowicie chodzi o te kłopoty :D Czy mogę bez problemu zainstalować Debiana zamiast Ubuntu w taki sposób, aby wszystkie dane z /home zostały nienaruszone? Bardzo się tego obawiam, a nie mam możliwości zrzucenia takiej ilości danych nigdzie indziej, stąd cały problem. Na Ubuntu mam partycje "/", "/home" oraz swap. Czy da się zainstalować system na "/" i ustawić /home tak jak ma to obecnie Ubuntu i nie utracić danych? Partycji Windowsa oczywiście też nie mogę stracić. Jeśli to jest możliwe to jak dokładnie trzeba to zrobić?

Przepraszam za takie noobskie pytania, ale mimo przeczytania różnych tekstów na temat instalacji Debiana, nadal mam obawy i po prostu wolę zapytać, bo naprawdę nie mogę ryzykować, że stracę te wszystkie dane, bo to będzie masakra. Dlatego bardzo proszę o pomoc w tej kwestii, bo nie mogę podjąć tej decyzji o zmianie systemu, póki jest ona obarczona takim ryzykiem :D
Awatar użytkownika
Yampress
Administrator

Post autor: Yampress »

podaj rozłożenie partycji. Jako root

Kod: Zaznacz cały

fdisk -l /dev/sda
czy tam sdb w zależności na jakim dysku masz systemy..

Systemy są na jednym czy na dwóch dyskach?
tonky

Kod: Zaznacz cały

Disk /dev/sda: 750.2 GB, 750156374016 bytes
głowic: 255, sektorów/ścieżkę: 63, cylindrów: 91201, w sumie sektorów: 1465149168
Jednostka = sektorów, czyli 1 * 512 = 512 bajtów
Rozmiar sektora (logiczny/fizyczny) w bajtach: 512 / 4096
Rozmiar we/wy (minimalny/optymalny) w bajtach: 4096 / 4096
Identyfikator dysku: 0x8f4aedb7

Urządzenie Rozruch   Początek      Koniec   Bloków   ID  System
/dev/sda1   *        2048      411647      204800    7  HPFS/NTFS/exFAT
/dev/sda2          411648   106907647    53248000    7  HPFS/NTFS/exFAT
/dev/sda3       327671806  1434222591   553275393    f  W95 Rozsz. (LBA)
Partycja 3 nie zaczyna się na granicy bloku fizycznego.
/dev/sda4       106907648   327669759   110381056    7  HPFS/NTFS/exFAT
/dev/sda5       327671808   621273087   146800640    7  HPFS/NTFS/exFAT
/dev/sda6       621275136   623372287     1048576   82  Linux swap / Solaris
/dev/sda7       654833664  1434222591   389694464   83  Linux
/dev/sda8       623374336   654831615    15728640   83  Linux

Wpisy w tablicy partycji nie są w tej kolejności, co na dysku

Wszystko na jednym dysku.
Awatar użytkownika
LordRuthwen
Moderator

Post autor: LordRuthwen »

Ad.1. Linuks jak Linuks - jak się nauczysz to problemu nie będzie, Debian zaraz po instalacji nadaje się do pracy, ale ja muszę spędzić chwilkę, żeby go dopieścić pod siebie.
Ad.2. Partycję / formatujesz i instalujesz tam debiana, swapa też używasz, natomiast co do partycji home:
- w instalatorze zaznaczasz nie używaj (i nie sformatuj przez przypadek :P)
- tworzysz użytkownika o tej samej nazwie jaką miałeś pod Ubuntu
- Po uruchomieniu systemu edytujesz fstab i montujesz tamtą partycję w miejsce /home
- restart i cieszysz się zawartością starego home wraz z wszystkimi ustawieniami przeglądarki, programów pocztowych i całego innego szpeju :P

Piszę tak na około, bo nie wiem jak zachowa się instalator gdy będziesz chciał utworzyć użytkownika, którego katalog już istnieje, być może poprawnie, a być może wyczyści zawartość katalogu domowego - nie sprawdzałem.
Awatar użytkownika
Yampress
Administrator

Trochę bałagan na tym dysku z partycjami...
Ale da się na tym samym zainstalować, skoro łubudubu tam już stoi.

A home miałeś na oddzielnej partycji?

Poczytaj ten temat. threads/28827-Instalacja-Debiana-obok-Win-7-na-laptopie
Troche się rozjaśni
tonky

Dzięki za odpowiedzi ;) Yampress: z tymi partycjami trochę jest jajco, zgadza się. Znajomy pomagał mi z dzieleniem partycji. Był u mnie wtedy taki problem, że w moim Lenovo nie działało recovery z ukrytej partycji i, mimo że nie korzystam z recovery, bo się nie da (bo kiedyś został dawno temu źle rozpartycjonowany dysk i coś tam się pokiełbasiło, ale już zostało to zmienione), to kazał mi zostawić tę ukrytą partycję. Dlatego tam jest tak nawalone tego i dużo tych partycji. Ale ogólnie poza tym na W7 są 3 partycje - systemowa i dwie partycje z danymi no i na Linuxa są też 3. Jeszcze jest 200 MB NTFS - Boot. Nie wiem czy jest do czegoś potrzebne, ale kazał zrobić. Home jest na oddzielnej partycji. Co do instalacji obok Windowsa to chyha nie powinno być problemem, bo bez problemu udało mi się zainstalować obok Windy Ubuntu. LordRuthwen:
Piszę tak na około, bo nie wiem jak zachowa się instalator gdy będziesz chciał utworzyć użytkownika, którego katalog już istnieje, być może poprawnie, a być może wyczyści zawartość katalogu domowego - nie sprawdzałem.
- Nie wiem czy dobrze Cię rozumiem teraz. Jeśli zrobię tak jak wcześniej napisałeś to nie powinno mi się nic usunąć?
Awatar użytkownika
Yampress
Administrator

podczas instalacji debiana kiedy dojdziesz do procesu partcjonowania patrycje głowna zaznaczasz
-> tak formatuj ją
partycje gdzie jest homre wybierasz jako home i zaznaczasz
-> nie, zachowaj instniejące dane : przy pytaniu o formatowanie.

I wtedy nic nie powinno się stać. Dane powinny zostać z / home na swoim miejscu.
Mawet możesz podczas instalacji użyć nazwy usera taka sama jak jest na home. Instalator wykorzysta ten katalog, jako katalog usera
tonky

Super, dzięki. A ta nazwa usera jaką podam jest istotna? No i czy tak samo wygląda instalacja w trybie tekstowym i graficznym? Mogę to zrobić obojętnie jak i będzie w jedym i drugim opcja żeby to bez problemu ustawić?
hucul
Beginner

Post autor: hucul »

Tak, nazwa usera jest istotna bo nazwa katalogu home jest z nią tożsama.

Nieważne czy użyjesz instalacji graficznej czy nie opcja podmontowania home'a bez formatowania będzie dostępna podczas instalacji
Awatar użytkownika
Yampress
Administrator

można mieć inna nazwe usera w innym katalogu...
Tu chodzi o migracje ustrawień....
mozna przeciez zmienić nazwe usera, tworzyć takiego samego usera i potem podmienić katalogi itp...
ODPOWIEDZ