SAMBA - czy ogarnie moje za

Konfiguracja serwerów, usług, itp.
davdak

SAMBA - czy ogarnie moje założenia

Post autor: davdak »

Witam,

Generalnie nie posiadam za dużego doświadczenia z SAMBą,
dlatego też proszę o ewentualne nakierowania na właściwy tor.

Posłużę się tu opisem zadania które potrzebuję zrealizować:

Debian na być terminalem do którego, użytkownicy będą mogli podejść
i zrealizować wydruk na drukarce sieciowej.

Czyli użytkownik (w perspektywie domenowy) drukuje "na terminal", podchodzi
do terminala, loguje się i drukuje już na drukarce w pobliżu terminala.

Chodzi o, po pierwsze zapewnienie poufności wydruków (wydruk bezpośrednio na drukarkę jest trochę niebezpieczny), po drugie kontroli co kto drukuje.

Czyli tak jak to jest np. na kserokopiarkach Ricoh, w sterowniku jest coś takiego jak bezpieczny wydruk, użytkownik drukuje, podchodzi do maszyny
autoryzuje się pinem, dostaje się na swoje konto, ma listę plików i drukuje z listy "wypchnięte" na maszynę wydruki. W teorii katalog
użytkowników Ricoh-a można zintegrować z Windosową usługą AD.

To samo potrzebuję osiągnąć na linuksie.

Terminal z przyjaznym interfejsem dla przeciętnych użytkowników, drukowanie po autoryzacji i dodatkowo, czego nie ma w kserokopiarkach
archiwizację wydruków (niekoniecznie użytkownicy muszą o tym wiedzieć), tak aby można było kontrolować użytkowników co drukują.

Być może ktoś ma w tym temacie jakieś doświadczenie i jest mi w stanie coś podpowiedzieć.
Nie proszę tu oczywiści o szczegółową instrukcję krok po kroku.
Ale samo hasło SAMBA jest trochę za ogólne i być może ktoś rozpracowywał podobny temat i może coś doradzić.
Podpowiedzieć być może w kwestii np. jakiegoś interfejsu webowego dla użytkowników terminala itd.
liske1
Beginner

Post autor: liske1 »

Hmm... Nie jestem pewny, czy to zadziała ale możesz zrobić tak:
- Komputer użytkownika "drukuje" PDF na drukarkę sieciowa na odpowiednie konto. (katalog domowy użytkownika)
- loguje się na swoje konto na terminalu
- Uruchamia skrypt (np. drukuj.sh), który drukuje po czym usuwa i wylogowywuje użytkownika.
ODPOWIEDZ