[+] Kilka niejasno
[+] Kilka niejasności dotyczących Debiana
Witam
Wcześniej miałem okazyjnie styczność z dystrybucjami Mandriva i Ubuntu, jednak ograniczało się to do korzystania z przeglądarki i ogólnego przeglądu systemu.
Także można powiedzieć, że jestem zielony. Ale do rzeczy.
Chciałbym spróbować swoich sił w rodzinie Linux, poznać ją w miarę swoich możliwości, nauczyć się.
Od dłuższego czasu dużo czytam odnośnie wyboru distra i jestem zdecydowany na Debian.
W związku z tym miałbym do Was kilka pytań
1) Czy mój sprzęt nadaje się pod ten OS?Procesor: Intel Core 2 Duo E7400 2,8GHz
Płyta główna: MSI G31M3-F
Karta graficzna: GeForce 9500 GT 512 MB RAM
3GB RAM
Dysk 360 GB
2) Z racji takiej, że inni domownicy korzystają z WInXP chciałbym zastosować multiboot, żeby podczas startu domyślnym wyborem po uruchomieniu komputera był Windows XP z opcją wyboru Linuxa.Nie będzie większych problemów z realizacją tej kwestii, Debian to umożliwia?
3) Posiadam 4 partycje, C: 15GB na Win XP, D: 80GB, E: 100 GB, F:100GB
Na potrzeby instalacji Linuksa wypadałoby jedną z nich podzielić. Jaki jest optymalny rozmiar partycji systemowej dla Debiana? 30-50 GB będzie wystarczające?
4) Chciałbym zastosować instalację z bootowalnego pendraka, do dyspozycji mam Kingston D|T 111 16GB.
Sugerując się kilkoma dosyć kompetentnymi poradnikami myślę, iż dobrym wyborem będzie wersja testowa "jessie" metodąNetinstall i386..
Czy przy Neostradzie 20Mb/s to dobry pomysł?
5) W kwestii potencjalnego usuwania Debiana, rozumiem, że nie nastręcza to większych problemów?
By powrócić do status quo?
Z góry dziękuję za wszelkie odpowiedzi i pozdrawiam Państwa.
Wcześniej miałem okazyjnie styczność z dystrybucjami Mandriva i Ubuntu, jednak ograniczało się to do korzystania z przeglądarki i ogólnego przeglądu systemu.
Także można powiedzieć, że jestem zielony. Ale do rzeczy.
Chciałbym spróbować swoich sił w rodzinie Linux, poznać ją w miarę swoich możliwości, nauczyć się.
Od dłuższego czasu dużo czytam odnośnie wyboru distra i jestem zdecydowany na Debian.
W związku z tym miałbym do Was kilka pytań
1) Czy mój sprzęt nadaje się pod ten OS?Procesor: Intel Core 2 Duo E7400 2,8GHz
Płyta główna: MSI G31M3-F
Karta graficzna: GeForce 9500 GT 512 MB RAM
3GB RAM
Dysk 360 GB
2) Z racji takiej, że inni domownicy korzystają z WInXP chciałbym zastosować multiboot, żeby podczas startu domyślnym wyborem po uruchomieniu komputera był Windows XP z opcją wyboru Linuxa.Nie będzie większych problemów z realizacją tej kwestii, Debian to umożliwia?
3) Posiadam 4 partycje, C: 15GB na Win XP, D: 80GB, E: 100 GB, F:100GB
Na potrzeby instalacji Linuksa wypadałoby jedną z nich podzielić. Jaki jest optymalny rozmiar partycji systemowej dla Debiana? 30-50 GB będzie wystarczające?
4) Chciałbym zastosować instalację z bootowalnego pendraka, do dyspozycji mam Kingston D|T 111 16GB.
Sugerując się kilkoma dosyć kompetentnymi poradnikami myślę, iż dobrym wyborem będzie wersja testowa "jessie" metodąNetinstall i386..
Czy przy Neostradzie 20Mb/s to dobry pomysł?
5) W kwestii potencjalnego usuwania Debiana, rozumiem, że nie nastręcza to większych problemów?
By powrócić do status quo?
Z góry dziękuję za wszelkie odpowiedzi i pozdrawiam Państwa.
- LordRuthwen
- Moderator
1. Tak
2. Tak
3. Dla systemu wystarczy spokojnie 10 GB, reszta na pliki użytkownika.
4. Zły wybór, po pierwsze Jessie jest wersją stabilną a nie testową, po drugie masz 64 bitowy procesor, więc czemu chcesz instalować 32 bitowy system? Netinstall jak najbardziej słusznie, Jessie, jak najbardziej słusznie, ale x86_64.
5. Uruchamiasz windowsa, uruchamiasz fixmbr i możesz usunąć partycję.
P.S.
Wywal tego xpeka, ten kom spokojnie 8.1 pociągnie a xp jest wolny i niewspierany = niebezpieczny.
2. Tak
3. Dla systemu wystarczy spokojnie 10 GB, reszta na pliki użytkownika.
4. Zły wybór, po pierwsze Jessie jest wersją stabilną a nie testową, po drugie masz 64 bitowy procesor, więc czemu chcesz instalować 32 bitowy system? Netinstall jak najbardziej słusznie, Jessie, jak najbardziej słusznie, ale x86_64.
5. Uruchamiasz windowsa, uruchamiasz fixmbr i możesz usunąć partycję.
P.S.
Wywal tego xpeka, ten kom spokojnie 8.1 pociągnie a xp jest wolny i niewspierany = niebezpieczny.
Dziękuję za odpowiedzi jak i poprawienie mnie apropo jessie. Chodziło mi o testing Stretch, z tego co czytałem jest również polecany na desktop.
Sugerując się tym wątkiem
threads/480-Sk%C4%85d-pobra%C4%87-insta ... 7#post3117
Myślę już od jakiegoś czasu nad wymianą dziadka XPka, konkretnie na Win7, jednak wypadałoby chyba dokupić RAMu, skoro będzie możliwość obsługi +4GB.
Małym problemem jest znalezienie właściwej wersji netinstall. Konkretnie na oficjalnej stronie Debiana 64bit jest tylko amd64. Domyślam się, iż pod Intela właściwy wybór to i386.
Do wyboru są następujące architektury:
-amd64
-arm64
-armel
-armhf
-i386
-mips
-mipsel
-powerpc
-ppc64el
-s390x".
https://www.debian.org/devel/debian-installer/
Także już sam nie wiem, co wybrać.
////
1) Czyli wychodzi na to, że amd64 (dawniej zwanyx86_64) jest kompatybilny z Intelami i w moim przypadku to powinienem wybrać?
Zawsze lepiej się upewnić.
2) I jeszcze w sprawie partycji swap, warto poświęcić te 2-3 GB by stworzyć taką?
Sugerując się tym wątkiem
threads/480-Sk%C4%85d-pobra%C4%87-insta ... 7#post3117
Słuszna uwaga z procesorem, ślepy jestem, skoro tego nie zauważyłem przez te ostatnie kilka lat.Wersja testowa - Stretch
Wersję testową pobieramy najczęściej jako netinstall. Pozostałe płyty jak nie są dostępne na serwerze to należy poczekać (wersja testowa), obrazy iso mogą być w trakcie aktualizacji lub z jakichś powodów niedostępne w danej chwili. Może się też zdarzyć, że nie działają poprawnie (wersja testowa). W takiej sytuacji czekamy lub pobieramy wersję stabilną i aktualizujemy, po instalacji, do wersji testowej.
[/I]
- Netinstall https://www.debian.org/devel/debian-installer/
- Płyty CD/DVD http://cdimage.debian.org/cdimage/weekly-builds/
Myślę już od jakiegoś czasu nad wymianą dziadka XPka, konkretnie na Win7, jednak wypadałoby chyba dokupić RAMu, skoro będzie możliwość obsługi +4GB.
Małym problemem jest znalezienie właściwej wersji netinstall. Konkretnie na oficjalnej stronie Debiana 64bit jest tylko amd64. Domyślam się, iż pod Intela właściwy wybór to i386.
Do wyboru są następujące architektury:
-amd64
-arm64
-armel
-armhf
-i386
-mips
-mipsel
-powerpc
-ppc64el
-s390x".
https://www.debian.org/devel/debian-installer/
Także już sam nie wiem, co wybrać.
////
Q: Is this port only for AMD 64-bit [[CPUs]]?
A: No. "AMD64" is the name chosen by AMD for their 64-bit extension to the Intel x86 instruction set. Before release, it was called "x86-64" or "x86_64", and some distributions still use these names. Intel refers to its AMD64 implementation as "?Intel64" previously named "?EM64T". The architecture is AMD64-compatible and Debian AMD64 will run on AMD and Intel processors with 64-bit support. Because of the technology paternity, Debian uses the name "AMD64"
1) Czyli wychodzi na to, że amd64 (dawniej zwanyx86_64) jest kompatybilny z Intelami i w moim przypadku to powinienem wybrać?
Zawsze lepiej się upewnić.
2) I jeszcze w sprawie partycji swap, warto poświęcić te 2-3 GB by stworzyć taką?
- LordRuthwen
- Moderator
Dziękuję za pomoc, wszystko przebiegło poprawnie i właśnie piszę z Iceweasel.
Różnica kolosalna w porównaniu do WIndy. Wziąłem Gnome, przynajmniej na początek.
Na początku chciałbym zmienić domyślny system w GRUBie, jednak:
Konkretnie, nie ma w katalogu boot/grub/menu.lst owego pliku, w którym powinienem dokonać według poradników zmiany.
Mógłbyś mnie nakierować, gdzie znajdę ten plik?
Różnica kolosalna w porównaniu do WIndy. Wziąłem Gnome, przynajmniej na początek.
Na początku chciałbym zmienić domyślny system w GRUBie, jednak:
Nie mogę owego pliku znaleźć we wskazanej lokacji. A chciałbym, aby ze względu na innych domowników Windows był domyślnym wyborem loadera.The GRUB configuration file is /boot/grub/menu.lst by default in Debian. You may see references to /etc/grub.conf used in other configurations.
Konkretnie, nie ma w katalogu boot/grub/menu.lst owego pliku, w którym powinienem dokonać według poradników zmiany.
Mógłbyś mnie nakierować, gdzie znajdę ten plik?
- marcin1982
- Moderator
Podaj wynik polecenia:
Używasz Grub2, domyślny system ustawia się w pliku /etc/default/grub w tej pozycji:
ALBO
Wstawiasz albo numer wpisu (menuentry) licząc od zera albo tytuł wpisu podany w cudzysłowie (menuentry).
Po edycji trzeba uaktualnić konfigurację:
Nie ucz się stosować różnych cudów na kiju w stylu "Grub Customizer" i dodawania do repozytoriów Debiana repozytoriów PPA z Ubuntu.
Kod: Zaznacz cały
grep menuentry /boot/grub/grub.cfg
GRUB_DEFAULT=0
GRUB_DEFAULT="Ubuntu 16.10 Qlawy Qwintal"
Po edycji trzeba uaktualnić konfigurację:
su -c 'update-grub'
Wynik polecenia
Potwierdzam, jest to Grub 2.
W lokacji /etc/default/grub znalazłem owy plik, jak i również wskazaną przez Ciebie wartość.
Tutaj pojawia się przeszkoda w postaci braku uprawnień zwykłego użytkownika. Otworzyć go mogę, edytować też, tylko nie mam możliwości zapisu.
Domyślam się, że trzeba go jakość ugryźć w terminalu?
grep menuentry /boot/grub/grub.cfg
clyde@komputer1:~$ grep menuentry /boot/grub/grub.cfg
if [ x"${feature_menuentry_id}" = xy ]; then
menuentry_id_option="--id"
menuentry_id_option=""
export menuentry_id_option
menuentry 'Debian GNU/Linux' --class debian --class gnu-linux --class gnu --class os $menuentry_id_option 'gnulinux-simple-19e47024-393f-4e2c-9b6a-8f1c13e4e5ae' {
submenu 'Opcje zaawansowane dla systemu Debian GNU/Linux' $menuentry_id_option 'gnulinux-advanced-19e47024-393f-4e2c-9b6a-8f1c13e4e5ae' {
menuentry 'Debian GNU/Linux, za pomocą systemu Linux 3.16.0-4-amd64' --class debian --class gnu-linux --class gnu --class os $menuentry_id_option 'gnulinux-3.16.0-4-amd64-advanced-19e47024-393f-4e2c-9b6a-8f1c13e4e5ae' {
menuentry 'Debian GNU/Linux, with Linux 3.16.0-4-amd64 (recovery mode)' --class debian --class gnu-linux --class gnu --class os $menuentry_id_option 'gnulinux-3.16.0-4-amd64-recovery-19e47024-393f-4e2c-9b6a-8f1c13e4e5ae' {
menuentry 'Microsoft Windows XP Professional (na /dev/sda1)' --class windows --class os $menuentry_id_option 'osprober-chain-AED8CD55D8CD1D09' {
clyde@komputer1:~$
W lokacji /etc/default/grub znalazłem owy plik, jak i również wskazaną przez Ciebie wartość.
Tutaj pojawia się przeszkoda w postaci braku uprawnień zwykłego użytkownika. Otworzyć go mogę, edytować też, tylko nie mam możliwości zapisu.
Domyślam się, że trzeba go jakość ugryźć w terminalu?
- LordRuthwen
- Moderator
No zdecydowanie, polecam zaznajomienie się z takim fajnym czymś jak sudo - umożliwia uruchomienie czegoś z wyższymi uprawnieniami.
w sumie jakbyś wpisał to powinno Ci otworzyć edycję w gedit
w sumie jakbyś wpisał
sudo gedit /etc/default/grub
clyde@komputer1:~$ sudo gedit /etc/default/grub
bash: sudo: nie znaleziono polecenia
clyde@komputer1:~$ su
Hasło:
root@komputer1:/home/clyde# sudo gedit /etc/default/grub
bash: sudo: nie znaleziono polecenia
root@komputer1:/home/clyde# sudo gedit /etc/default/grub/