Kopiowanie na pendrive jako zwyk
Kopiowanie na pendrive jako zwykły użytownik.
Cześć. Mam problem, zrobiłem szybką reinstalację debiana (przesiadka z win+linux na samego debiana). Używam midnight commander, mam ustawione automatyczne montowanie usb, nie mogę jednak kopiować na usb jako zwykły użytkownik. Muszę np odpalić mc jako su. Bardzo proszę o pomoc.
Wcześniej miałem rozwiązane to w ten sposób, że w mc skrótem montowałem usb i mogłem sobie kopiować bez su. Co więcej, gdy pendrive się zamontuje i jestem jako su to przy próbie kopiowania transfer jest na poziomie 200-300kb/s. Coś mocno namieszałem.
Wcześniej miałem rozwiązane to w ten sposób, że w mc skrótem montowałem usb i mogłem sobie kopiować bez su. Co więcej, gdy pendrive się zamontuje i jestem jako su to przy próbie kopiowania transfer jest na poziomie 200-300kb/s. Coś mocno namieszałem.
Kod: Zaznacz cały
# /etc/fstab: static file system information.#
# Use 'blkid' to print the universally unique identifier for a
# device; this may be used with UUID= as a more robust way to name devices
# that works even if disks are added and removed. See fstab(5).
#
# <file system> <mount point> <type> <options> <dump> <pass>
# / was on /dev/sda2 during installation
UUID=113e949f-c0f5-4f43-bac3-dd4d837c9a85 / ext4 errors=remount-ro 0 1
# /boot/efi was on /dev/sda1 during installation
UUID=58F6-CEC2 /boot/efi vfat umask=0077 0 1
# swap was on /dev/sda3 during installation
UUID=c4094157-81bf-4a9b-8910-8c3a73f5dfdc none swap sw
- LordRuthwen
- Moderator
- marcin1982
- Moderator
Jeśli koniecznie musi być w /etc/fstab to sprawdź swoje UID i GID komendą id z konta użytkownika (przypuszczalnie 1000:1000) i taki daj wpis do /etc/fstab:
Jak chcesz dać prawa zapisu "w pół świata" to do opcji dorzuć jeszcze:
Możesz montować jako użytkownik:
LUB
Nie wiem i nie chce mi się sprawdzać co będzie po restarcie - czy nie zgłupięją różne automaty pochodzące od środowiska graficznego, w którym to de facto bez grzebania powinno się dać to wyklikać.
Podaj wersję Debiana i środowisko graficzne, którego używasz. System był instalowany standardowo czy rzeźbiony z netinstall bez polecanych i sugerowanych?
Przejrzyj jeszcze to:
https://wiki.debian.org/SystemGroups .
UUID=XXXX-XXXX /punkt/montowania vfat user,rw,uid=1000,gid=1000 0 0
umask=000
mount /dev/sdXY
mount ETYKIETA_PENDRIVE
Podaj wersję Debiana i środowisko graficzne, którego używasz. System był instalowany standardowo czy rzeźbiony z netinstall bez polecanych i sugerowanych?
Przejrzyj jeszcze to:
https://wiki.debian.org/SystemGroups .