KDE5 - brak ikon w trayu

Zagadnienia dotyczące menadżerów okien, środowisk graficznych - X, KDE, GNOME, Fluxbox, XFCE., Compiz itp.
giaur
Member

KDE5 - brak ikon w trayu

Post autor: giaur »

Żadna ze znanych mi aplikacji nie potrafi wyświetlić ikon w trayu: kadu, skype itd. Z tego co przeczytałem, to kde wymyślił sobie jakiś nowy protokół do wyświetlania tychże ikon, kompatybilności wstecznej nie ma, więc tylko te aplikacje będą wyświetlały ikony, które dostosują się do życzeń twórców kde.

Prawda to? Znacie jakieś obejście problemu, czy muszę jednak wrócić do kde4?
pj1031999

Post autor: pj1031999 »

Zainteresuj się libappindicator, na archu pomogło mi z chrome.
giaur
Member

Nie obchodzi mnie chrome. Obchodzi mnie to, żeby wszystkie stare aplikacje, które nic nie wiedzą o nowych pomysłach KDE wyświetlały się trayu. Znalazłem tylko program wmsystemtray, wyświetla jakieś gojwaniene okienko, które wszystko zasłania, tam są ikony ale nie można tego nigdzie zadokować.

[edit]
Ok, wracam do KDE4. KDE nowsze niż 4 przestało dla mnie istnieć. Chyba ich pogięło, żeby zerwać wsteczną kompatybilność, jest masa aplikacji które niekoniecznie muszą się dostosować do ich nowych standardów.
pj1031999

Sprawdziłem i zarówno skype, jak i kadu działają prawidłowo (są w trayu normalnie) przy libappindicator i sni-qt zainstalowanymi w systemie.
Natomiast chrome podałem wcześniej jako przykład aplikacji, która nie wyświetlała mi się w trayu zaraz po instalacji.
giaur
Member

pj1031999 pisze:Sprawdziłem i zarówno skype, jak i kadu działają prawidłowo (są w trayu normalnie) przy libappindicator i sni-qt zainstalowanymi w systemie.
Natomiast chrome podałem wcześniej jako przykład aplikacji, która nie wyświetlała mi się w trayu zaraz po instalacji.
W debianie nie ma czegoś takiego jak sni-qt:

https://packages.debian.org/search?keyw ... ection=all
a ikony kadu ani skype się niestety nie pokazują. Libappindicator mam i chrome pokazuje ikony ale mała z tego pociecha

A tu wyjaśnienie: https://bugs.debian.org/cgi-bin/bugrepo ... bug=712938

W skrócie: w Debianie postanowiono że ikon w trayu ma nie być dla aplikacji qt4 - trzeba by było dodać pakiet sni-qt i zaaplikować patcha do qt4. Developerzy Debiana są przeciw, patcha do qt4 nie będzie, rozwiązanie: "przepisz swoją aplikację na qt5"
pj1031999

Pociągnij z https://launchpad.net/sni-qt.
Sorry, że nie sprawdziłem w repo debiana, korzystam z archa i u siebie miałem (założyłem, że w debianie też jest)
giaur
Member

Nie zadziała, bo potrzebna jest oprócz tego spatchowana wersja qt4 a debian ma nie spatchowaną

Sprawdziłem, w debianie sie nie da. Chyba czas na zmianę dystrybucji na desktop, tego im nie wybaczę. Ewentualnie, gdyby komuś się chciało zbudować spatchowane qt4 dla debian to też byłbym wdzięczny.
ODPOWIEDZ