Jak upewni

Ogólne pytania dotyczące systemu
Kaka'
Senior Member

Post autor: Kaka' »

nigel pisze:a co poeci debianowi mieli na myśli ustalając wersję na 'lenny/sid'? :)
Pewnie to, że niektóre pakiety, które są w unstable są także w testing - ale to już moja własna "teoria"...
daris
Beginner

Post autor: daris »

Kaka' pisze:daris, to teraz pochwal się nam jaką wersję Debcia masz :D
daris pisze:Pewnie mam lennego (repo testinga)
Awatar użytkownika
Spass
Beginner

Post autor: Spass »

A tak nawiasem mówiąc, nie oglądałem Toy Story, dużo tam jeszcze tych zabawek było? Ciekawe z czego będą brać nazwy w późniejszych wersjach. Zresztą mi osobiście te bajkowe nazwy zupełnie nie podchodzą, wystarczą numerki i określenia stable, testing i unstable.
yantar
Member

Post autor: yantar »

Na najblizsze lata styknie ;)
fEnIo

Re: Jak upewnić się jaką się ma wersję debiana?

Post autor: fEnIo »

daris pisze:Nie za dużo informacji mi podaje:

Kod: Zaznacz cały

cat /etc/issue
bo tylko:

Kod: Zaznacz cały

Debian GNU/Linux lenny/sid \n \l
Po zainstalowaniu w sources.list były repo testinga. Już się trochę gubię w tych nazwach debiana. Jak to jest? (4.0 = lenny = testing?)
Tak na dobrą sprawę najpewniejszą informacją jest zazwyczaj wersja libc6 i porównanie jej z http://packages.debian.org/libc6.

Ale jak ktoś się postara to i ten pakiet przeinstaluje na taki w innej wersji.

pozdr,
fEnIo
velmafia
Member

Post autor: velmafia »

nigel pisze:a co poeci debianowi mieli na myśli ustalając wersję na 'lenny/sid'? :)
to po prostu tylko nazwa, którą ktoś nadal po premierze Etcha, za jakiś czas (aż różnice pomiędzy Etchem i Lennym będą większe) ktoś pewnie rozdzieli tą nazwę, ale po co się przejmować?
IMO najlepiej po prostu zajrzeć do sources.list i tam sprawdzić jakie repo jest wpisane (oczywiście jeśli system po ostatniej zmianie wpisów był aktualizowany).

aloha
ODPOWIEDZ