problem z uruchomieniem wifi w debianie
-
- Beginner
Przepraszam, chodziło mi o
Drugie polecenie co zwraca? I jak ping?
Kod: Zaznacz cały
iwconfig wlan0
-
- Beginner
iwconfig wlan0
wlan0 IEEE 802.11bgn ESSID:"adm"
Mode:Managed Frequency:2.452 GHz Access Point: 1C:AF:F7:43:F7:06
Bit Rate=36 Mb/s Tx-Power=16 dBm
Retry short limit:7 RTS thr ff Fragment thr ff
Encryption key ff
Power Management ff
Link Quality=70/70 Signal level=-30 dBm
Rx invalid nwid:0 Rx invalid crypt:0 Rx invalid frag:0
Tx excessive retries:0 Invalid misc:12 Missed beacon:0
Karta wifi połączona.
Nie odpowiadasz na wszystkie pytania. Co zwraca?
Nie odpowiadasz na wszystkie pytania. Co zwraca
ip r s
-
- Beginner
Coś jest gdzieś jakiś konflikt. To co podałeś w pierwszej linii to chyba powinny być dwie linie, czyli
Gdzie, jak uruchamiasz połączenie wifi? Konfigurowałeś je w GUI czy gdzieś w konsoli? Jeśli w GUI, jakich pakietów (czego) używałeś?
Sprawdź, czy po wydaniu polecenia wifi zacznie działać.
Masz zatem dwie domyślne trasy...default dev eth0 scope link metric 1002
default via 192.168.1.1 dev wlan0 proto static metric 1024
Gdzie, jak uruchamiasz połączenie wifi? Konfigurowałeś je w GUI czy gdzieś w konsoli? Jeśli w GUI, jakich pakietów (czego) używałeś?
Sprawdź, czy po wydaniu polecenia
ip route del default dev eth0
Ręczna konfiguracja wifi w konsoli na laptopie to tragedia, zwłaszcza jak robisz to w jakiejś kafejce. Nigdzie nie napisałeś jakiego środowiska używasz.
Z pierwszego postu widzę że nie możesz dodać apletu graficznego konfiguratora sieci do paska.
Ostatnio zmieniłem Wheezyego na Jessie. W KDE aplet do network-managera jest w pakiecie plasma-nm.
Zainstaluj pakiet plasma-nm i zobaczysz aplet zarządzanie siecią. U mnie to działa zobacz jak będzie u ciebie.
Zawsze możesz to później usunąć.
pozdrawiam
Z pierwszego postu widzę że nie możesz dodać apletu graficznego konfiguratora sieci do paska.
Ostatnio zmieniłem Wheezyego na Jessie. W KDE aplet do network-managera jest w pakiecie plasma-nm.
Zainstaluj pakiet plasma-nm i zobaczysz aplet zarządzanie siecią. U mnie to działa zobacz jak będzie u ciebie.
Zawsze możesz to później usunąć.
pozdrawiam
-
- Beginner
nie mogę nic zainstalować bo wysiadło mi dpkg i nie umie tego jeszcze naprawić... mam lxde w kde nie mogłem dodać network-manager-gnomy do paska a w lxde wszystko jest.
Łącze się z wifi przez ikonkę na pasku start. Wyszukuje mi sieć i klikam polącz
po wpisaniu
Łącze się z wifi przez ikonkę na pasku start. Wyszukuje mi sieć i klikam polącz
po wpisaniu
wifi działaip route del default dev eth0
Tak jak się spodziewałem Któreś pakiety/managery (od sieci wifi) ze sobą konfliktują. Musisz się uzbroić w cierpliwość, aż ktoś z kolegów więcej korzystających z desktopa (Debiana na desktopie ) coś podpowie albo sam próbować. Trop masz. Jak "braknie Ci wifi" w trakcie walki, nic się nie martw, podpinaj LAN i instaluj co potrzebne. Trzymam kciuki!
Z działającym internetem pakiety instaluj przez apt-get lub aptitude. dpkg wykorzystuje się do instalacji offline.
Z działającym internetem pakiety instaluj przez apt-get lub aptitude. dpkg wykorzystuje się do instalacji offline.