Witam, planuje wymienić zasłużoną IOMEG-ę na coś nowego. Nie przekonują mnie gotowe zestawy więc postanowiłem zmontować coś sam na bazie Freesnas
Pamięć masowa będzie obsługiwała serwer plików, pocztę, VMware ESXi, backup bacule.
Jako podstawa serwer ML 110 G6 procesor XEON 3040 Dual Core z 32 GB pamięci ram, wykorzystuję go jako podstawę bo nudzi się w magazynku.
i tu moje pytanie zastanawiam się jakiego kontrolera użyć w jednej pamięci masowej mam HP P410 i radzi sobie nawet nawet. W nowym rozwiązaniu będę miał linki 10 GB do serwerów ESXI, wiec chciałbym postawić na coś bardziej wydajniejszego.
Zastanawiałem się nad:
1. Kontrolerem LSI 9260-8i + 4 x 5TB 128MB Seagate Enterprise Capacity 4 x SSD 100 GB INTEL
2. Tańszy kontoler P410 lub LSI 9240 + 4 x 5TB Seagate Enterprise Capacity 4 x SSD 100 GB INTEL LUB Western Digital Red WD60EFRX 6TB 64MB 4 x SSD 100 GB INTEL (nie wiem czy jest sens dopłacać do Segate)
W wariancie 1 chciałem skorzystać z wbudowanej funkcjonalności LSI SSD cache z testów znalezionych w internecie podobno działa to bardzo dobrze, w drugim wariancie chciałem wykorzystać ZFS tylko w tym wypadku nie wiem jakiego kontrolera użyć czytałem że najlepiej użyć najprostszego.
Ktoś może korzysta z któregoś z powyższych rozwiązań ? nigdzie nie znalazłem jakiegoś porównania ? jakie są wady i zalety ?