[+] Dwa banalne pytania.Prosz
[+] Dwa banalne pytania.Proszę o pomoc.
Witam wszystkich.Mam być może banalne pytanie być może jednak nie takie banalne, ale chodzi o odnośniki do uruchamiania programów, stron itp.Pierwsze to takie gdzie się ustawia/kasuje odnośniki programów które mają otwierać dany plik (otwórz za pomocą) w Xfce? Drugie pytanie też w tej sprawie.W dropboxie gdy klikam na "Otwórz witrynę Dropbox" to uruchamia mi się pulpit wine zamiast przeglądarki.Jak to zmienić i gdzie żeby zamiast wine uruchamiała mi się przeglądarka np google-chrome? To się "popsuło" po instalacji wine które też mi jest potrzebne do choćby Picasy.ustawienia w opcjach "Preferowane programy" i zmiana w odnośnikach np na google-chrome nic nie daje.Może źle kombinuję... coś.Gdzie się to ustawia, łopatologiczne wyjaśnienie mile widziane.Proszę o pomoc.
- marcin1982
- Moderator
Xfce zapisuje skojarzenia gdzie indziej. Zlokalizuj taki plik - w katalogu domowym mogą być dwa - komendę wykonaj w konsoli z konta użytkownika:
Kod: Zaznacz cały
find ~ -iname "mimeapps.list"
Dzięki za porady, problem rozwiązany a rozwiązanie było banalne.Wystarczyło tylko wskazać odnośnik programu w tym przypadku google-chrome żeby uruchamiała się strona a to dropboxa czy tam skrzynki email.A powodem tych problemów z pulpitem wine był internet explorer który mi się zainstalował z wine.Ale i tak dzięki za pomoc.