df -h / /home
System plików rozm. użyte dost. %uż. zamont. na
/dev/sda3 23G 3,8G 18G 18% /
/dev/sda4 1,8T 157G 1,6T 10% /home
środowisko mate desktop pełne bez extras
Debian - Ile zajmuje wam miejsca w katalogu /root?
- ShogunToyo
Nie wiem po co chcesz odchudzić debiana. 6-10GB to nic dla nowszych komputerów.
Ale jak chcesz nabrać doświadczenia to zainteresuj się LiveCD zainstalowanym na twardym dysku i pracą w trybie persistence.
Na starym Dellu D430 wypasiony debian z kde, officem i kilkoma starszymi grami pod wine zmieścił mi się na 2GB.
Możesz skorzystać z gotowych obrazów lub stworzyć własne LiveCD na bazie zainstalowanego systemu.
pozdrawiam
Ale jak chcesz nabrać doświadczenia to zainteresuj się LiveCD zainstalowanym na twardym dysku i pracą w trybie persistence.
Na starym Dellu D430 wypasiony debian z kde, officem i kilkoma starszymi grami pod wine zmieścił mi się na 2GB.
Możesz skorzystać z gotowych obrazów lub stworzyć własne LiveCD na bazie zainstalowanego systemu.
pozdrawiam
- ShogunToyo
Nie jestem doświadczony za bardzo w Debianie. Od 2008 roku byłem na Ubuntu i mimo że jedno i drugie to linux to jest wiele różnic między nimi i może kwestią przyzwyczajenia jest że czasem nie potrafie sobie poradzić z podstawowymi problemami na Debianie mimo że na Ubuntu jakoś dawałem radę. Po prostu się go uczę jak my wszyscy podejrzewam. Czasem coś spartolę no ale po to jest te forum.