Od kilku dni zauważyłem, że po zrobieniu update'a i upgrade'a na moim Debianie, program Brackets(edytor tekstu) zostaje usunięty. Muszę go ponownie zainstalować potem.
Zauważyłem że podczas instalacji Brackets jest komunikat:
W powyższym komunikacie nie ma nic nadzwyczajnego.
Jeśli chcesz uzyskać pomoc przedstawiaj pełne wyjście konsoli (łącznie z poleceniem uruchamiającym) dla instalacji i aktualizacji co do których masz wątpliwości.
# dpkg -i dropbox_2015.10.28_amd64.deb
Wybieranie wcześniej niewybranego pakietu dropbox.
(Odczytywanie bazy danych ... 230317 plików i katalogów obecnie zainstalowanych.)
Przygotowywanie do rozpakowania pakietu dropbox_2015.10.28_amd64.deb ...
Rozpakowywanie pakietu dropbox (2015.10.28) ...
Konfigurowanie pakietu dropbox (2015.10.28) ...
Please restart all running instances of Nautilus, or you will experience problems. i.e. nautilus --quit
Dropbox installation successfully completed! You can start Dropbox from your applications menu.
Przygotowywanie do rozpakowania pakietu Brackets.1.6.Extract.64-bit.deb ...
Rozpakowywanie pakietu brackets (1.6.0-16680) nad (1.6.0-16680) ...
Z powyższego fragmentu wynika, że pakiet wcale nie był odinstalowany!
Sam sobie tworzysz jakieś problemy których nie ma.
Przede wszystkim aktualizuj system na bieżąco, a już szczególnie przed instalacją pakietów.
Ps.: Jeśli nie potrafisz ogarnąć Debiana testing przejdź na stable.
fafal pisze:może i nie jest odinstalowywany, ale jakby znika...
Wróżek tu nie ma!
Czy pakiet jest zainstalowany czy też nie sprawdza się za pomocą odpowiednich poleceń, a nie według swojego widzimisię.
Masz tu przykłady:
tom@dhcppc0:~$ dpkg -l | grep master-pdf-editor3
ii master-pdf-editor3 3.5.81 amd64 Master PDF Editor is complete solution for view, print and edit PDF files.
Możliwe że program nie jest kompatybilny z nowszymi wersjami Debiana.
Autor zapewne bardzo się tym nie przejmuje się takimi rzeczami skoro do instalacji aktualnych wersji Brackets wymaga on pakietów z Debiana Wheezy!
Ps.: Na GNOME się nie znam jedyne co mogę ci doradzić to dopisanie w tytule pierwszego posta informacji, że dotyczy to gnome-shella.