Apache i wykorzystanie ramu

Konfiguracja serwerów, usług, itp.
Gregorov

Apache i wykorzystanie ramu

Post autor: Gregorov »

Witam
Dopiero się uczę administracji serwerem. Mam postawionego VPS a na Debianie pod moje projekty. Ma 2gb ramu. Postawione 2 wordpressy i parę moich php projektów - oczywiście mysql i mail. Od kilku dni skoczyło mi użycie ramu do 100 % czyli 2gb . Nie mam dużej liczby odwiedzin więc nie wiem skąd takie zużycie. Screen podaje poniżej . Jak sprawdzić co konkretnie zżera ten ram?
http://i.imgur.com/8ryVlev.jpg
mariaczi
Member

Post autor: mariaczi »

Sprawdź, co pokaże Ci free (samo bądź z przełącznikami) i poczytaj o tym, jak linuks gospodaruje pamięcią.
Gregorov

Post autor: Gregorov »

No dobrze , ale wcześniej nie zabierał mi całej pamięci. free -m pokazuje takie samo zużycie.
Awatar użytkownika
Shiver25

Post autor: Shiver25 »

Ślepiec będzie prowadził ślepego :)

Jeśli masz wordpressy, które nie należą do najbezpieczniejszych a można powiedzieć że do dziurawych cms-ów. To zainteresowałbym się logami apach-a. Ja dość często się spotykam z sytuacją że jakiś hakier wrzuca skrytpty w php przez wordpresy. No i te skrypty najczęściej rozsyłają spam. Poszukaj w logach w zapytaniach POST. Jeśli masz np w logu duzo zapytań /wp-content/galery/blog.php a w podglądzie będą same znaki a nie ładny skrypt to wywal ten pliczek i może pomoże do następnego razu.
ODPOWIEDZ