Witajcie,
Mam środowisko developerskie ubuntu 12, apach2.2, php5.5 (fpm), mysql i kilka dodatków do php/mysqla. Muszę odpalić stary projekt na php4 i pgsqlu. PgSql'a już zainstalowałem w odpowiedniej wersji śmiga. Mam problem z phpem w wersji 4.4.9 - taki znalazłem.
Każdy projekt ma swoje konto oraz vhosta skonfigurowanego z poolem na użytkownika. Może trochę zabawy jest przy tworzeniu nowych projektów ale nie narzekam.
Instalacja php4 przebiegała w ten sposób że ściągnąłem starszą dystrybucje z php.net, przy configurate wywalił jakieś błędy ale doinstalowałem wszystko co tam potrzebował, dałem ponownie a później make i make install. Po wpisaniu php -v wyświetlił komunikat 4.4.9. Szok poszło. Podmieniłem sobie w /usr/local/bin/, tego php i php-config na php4 i php4-config, teraz pod php4 mam php4.4.9 a pod php - php5.
W /usr/local/lib i /usr/local/include mam nowy katalog php, zresztą takie komunikaty mi zwrócił po make install. Próbowałem dodać starsze paczki debionowe by z repo zaciągnąć php4 z całymi dodatkami, wraz z apachowymi.
Domyślam się że w tym co zrobiłem jest właśnie taki problem że apach2.2 nie ma ani mod_php4 ani innego dostępu do tej wersji php'a. Można to jakoś obejść? Przeleciałem kilka poradników - nie mam pojecia jak to obsłużyć. Niektórzy jeszcze dodawali moduł do apache2 ale mi takiego moduły nie wygenerował. Dodałem starsze repa, ale wywalał że nie może pobrać -> http://www.howtogeek.com/howto/ubuntu/a ... on-ubuntu/
Prosiłbym o pomoc :-)
EDIT:
Udało mi się. Trzeba dodać source z tego linka http://klenwell.com/press/2009/02/php4-php5-one-server/ później wykonać krok 3, a konfiguracja vhosta jest tuta: http://klenwell.googlecode.com/svn/trun ... /php4.conf
Apache z obsługą php4
Re: Apache z obsługą php4
A jak wczytujesz moduł php4 w konfiguracji apache?
-
php4-cgi. Albo jestem jakiś ograniczony albo nie wiem, ale nie mogłem pobrać nigdzie php4-cgi, dopiero jak dodałem starsze repa to tam było dostępne. Wtedy odpowiednie wpisy do vhosta i z górki. Doinstalowałem jeszcze potrzebne moduły wraz z postgresem, jedyny problem jaki odkryłem to w tej wersji php jest mało pamięci na proces, i strony siadały. Oczywiście w php.ini bez problemu to zmieniłem - aczkolwiek nie wiem jak resetować/reloadować tego php'a bo w /etc/init.d/ nic nie ma.
a jaka liste opcji użyłeś w poleceniu ./configure dla php?
Standardowo chyba nie buduje się z cgi. Trzeba włączyć cgi podczas konfiguracji budowania php.
Standardowo chyba nie buduje się z cgi. Trzeba włączyć cgi podczas konfiguracji budowania php.
-
Jak już mówiłem, udało mi się dodać działające repo, apt-get sam buduje i konfiguruje więc nie wiem.
apt-get sam nie buduje. On ściąga i instaluje już zbudowane paczki.
W sumie nic nie wiesz. Ręce opadają.
Jak to stare repo dodałeś sobie do nowszego systemu?
Jakie repo dodałeś?
W sumie nic nie wiesz. Ręce opadają.
Jak to stare repo dodałeś sobie do nowszego systemu?
Jakie repo dodałeś?
-
Czyli ja tego nie robię, bo mam gotowe, więc co się nie zgadza? Wiem, do czego zmierzasz i doskonale wiem że mam braki.On ściąga i instaluje już zbudowane paczki.
Pewnie, jakbym wiedział to by postów nie pisał... Rozumiem standard elektrody :-)W sumie nic nie wiesz. Ręce opadają.
Przecież post wyżej napisałem. Nie mogłem znaleźć rozwiązania swojego problemu. Rozwiązałem go, system nie wybuchł i nie będę go aktualizował. Używam go tylko pod developerke i testy. Nie jestem też administratorem, jak słusznie mi zarzucając że nic nie wiem a w ten sposób, może komuś to pomoże lub zmusi do napisania artykułu jak to dobrze zrobić.Jak to stare repo dodałeś sobie do nowszego systemu?
Straciłem chęci do kontynuowania tematu, możesz zamknąć :-)
na standardowym systemowym php5 sie nie odpali tego?
próbowałeś?
próbowałeś?