Witam . Mam taki problem, w żaden sposób nie mogę otworzyć zaszyfrowane pliku tym programem po wpisaniu hasła wyswietla mi się taka informacja, że nie ma takiego pliku lub katalogu, pomimo że plik fizycznie jest i hasło jest poprawne to wyskakuje jeszcze coś takiego.
VeraCrypt::CoreService::StartElevated:368
[+] VeraCrypt nie ma takiego pliku, katalogu
Re: VeraCrypt nie ma takiego pliku, katalogu
Opisz cały proces montowania tego pliku. Jak to robisz? Wcześniej jak montowałeś to wszystko było ok?
Montujesz jako rot czy user? Jeśli jako user to jak pokonfigurowałeś systemowe prawa montowania dla tego usera?
Montujesz jako rot czy user? Jeśli jako user to jak pokonfigurowałeś systemowe prawa montowania dla tego usera?
Proces montowania wygląda tak jak w Windowsie że w programie wskazuje plik to otwarcia i po wpisaniu hasła odrazu wyskakuje taka informacja
Nie ma takiego pliku lub katalogu
sudo : VeraCrypt::CoreService::StartElevated:368
Ten sam plik w Windowsie otwiera się bez problemów. Program pod Linuxem używam od tygodnia i jedynie co mogę zrobić to utworzyć zaszyfrowany plik i nic wiecej.
Nie ma takiego pliku lub katalogu
sudo : VeraCrypt::CoreService::StartElevated:368
Ten sam plik w Windowsie otwiera się bez problemów. Program pod Linuxem używam od tygodnia i jedynie co mogę zrobić to utworzyć zaszyfrowany plik i nic wiecej.
Aby moc bawić się tym veracrypyt musisz to robić jako root. Albo nadać odpowiednie przywileje danemu userowi. Inaczej się nie da. A i chyba trzeba moduł loop zamontować, bo vera z tego korzysta. I nie wiem czy jeszcze jakiś inny moduł nie powinien być załadowany z veracrypt
Kiedyś dla TrueCrypta robiło się to tak
Na czym to polegało?
trzeba stworzyć grupe, potem zainstalować sudo, dać danemu userowi możliwość operowania veracrypt poprzez sudo. Po czym dodać usera do grupy tego programu.
Aby dokładnie zaznajomić się z możliwościami poczytaj o praprzodku veracrypt - truecrypcie https://wiki.archlinux.org/index.php/TrueCrypt
Ale najprawdopodobniej twoją aktualną bolączką jest brak załadowanego modułu loop
I system bez pętli nie potrafi sobie dowiązać odpowiednich lokalizacji.
Kiedyś dla TrueCrypta robiło się to tak
Musisz sobie to analogicznie przełożyć na veracrypt Nowe nazwy, metodyka działania ta sama.Method 1: add a truecrypt group
Create a new group called truecrypt and give it the necessary permissions. Any users that belongs to that group, will be able to use TrueCrypt.
# groupadd truecrypt
Edit the sudo configuration:
# visudo
Append the following lines at the bottom of the sudo configuration file:
# Users in the truecrypt group are allowed to run TrueCrypt as root.
%truecrypt ALL=(root) NOPASSWD:/usr/bin/truecrypt
You can now add your users to the truecrypt group:
# gpasswd -M first_user,second_user,etc truecrypt
Na czym to polegało?
trzeba stworzyć grupe, potem zainstalować sudo, dać danemu userowi możliwość operowania veracrypt poprzez sudo. Po czym dodać usera do grupy tego programu.
Aby dokładnie zaznajomić się z możliwościami poczytaj o praprzodku veracrypt - truecrypcie https://wiki.archlinux.org/index.php/TrueCrypt
Ale najprawdopodobniej twoją aktualną bolączką jest brak załadowanego modułu loop
I system bez pętli nie potrafi sobie dowiązać odpowiednich lokalizacji.
Dziękuje za pomoc, Faktycznie problem byl związany z uprawnieniami. Teraz wszytko jest w porządku
Re: [+] VeraCrypt nie ma takiego pliku, katalogu
Odpowiedz dostałeś, ktoś się postarał napisał rozwiązane twojego problemu. A Tobie nawet się nie chce zaznaczyć temat jako rozwiązany. Nic sam sobie go oznaczę i zamknę. I popatrz przyjdziesz kiedyś może z innym problemem... I co wtedy? Mi się wtedy nie będzie chciało
]:>
]:>