Kopiujemy plik jre-1_5_0_06-linux-i586.bin z katalogu "Serwer\Java\Linux" na dysk serwera gdzie chcemy go zainstalować. (ja skopiowałem go na Desktop)
Wydajemy poleceni
chmod u+x jre-1_5_0_06-linux-i586.bin
./jre-1_5_0_06-linux-i586.bin
ln -s 'Katalog w którym zostało zainstalowane środowisko java'/bin/java/ /usr/bin
Powiem szczerze że mam problem ze zrozumieniem ostatniej komendy ln :-/
nobello pisze:Jeszcze jedno, to polecenie instaluje czy rozpakowuje
To żeś dowalił jak bocian w transformator :P Nie zrozum mnie źle, ale przeczytaj mana to będziesz wiedział co robi
//edit
To sam se teraz dowaliłem jak bocian w transformator ;D Wybacz! czytanie ze zrozumieniem mi sie kłania
/edit 2
a co do samego polecenia -> uruchamia zależy co jest w pliku... w tym przypadku możliwe że rozpakowuje i instaluje nie wiem bo nie instalowałem tak javy ^^
ln: tworzenie dowiązania symbolicznego `/usr/bin/java' do `jre1.5.0_06/bin/java': Plik istnieje
Jak sprawdzić czy mam wszystko dobrze zainstalowane?
Nie podałeś całej ścieżki i dowiazanie nie zostało utworzone. Musisz to powtużyć i podać CA£¡ ścieżkę zaczynając od /usr/lib ... tak jak podałem w przykładzie kilka postów wyżej.
Widzę że korzystasz z Opery, więc musisz wejść w Tools > Preferences > Advenced > Content , zaznacz tam 'Enable Java'. Następnie kliknij na 'Java Options', wybierz ścieżke /usr/lib/jvm ... i zrestartuj Operę.