date >> info/procesy.txt
ps >> info/procesy.txt
date >> info/user.txt
users >> info/user.txt
musi być on wykonywany co godzine, i nie wiem czy mam go po prostu umieścić w etc/cronhour , czy dodatkowo dopisać go do etc/crontab
2.jak ma wyglądać skrypt na umożliwienie zmiany hasła w danym dniu wszystkim użytkownikom którzy przekroczyli termin. domyślam się że będzie nawiązywał do etc/shadow
mój wygląda jak na razie tak
date >> info/procesy.txt
ps >> info/procesy.txt
date >> info/user.txt
users >> info/user.txt
musi być on wykonywany co godzine, i nie wiem czy mam go po prostu umieścić w etc/cronhour , czy dodatkowo dopisać go do etc/crontab
/etc/cron.hourly/ starczy
tomcio99 pisze:2.jak ma wyglądać skrypt na umożliwienie zmiany hasła w danym dniu wszystkim użytkownikom którzy przekroczyli termin. domyślam się że będzie nawiązywał do etc/shadow
mój wygląda jak na razie tak
tomcio99 pisze:(...)
2.jak ma wyglądać skrypt na umożliwienie zmiany hasła w danym dniu wszystkim użytkownikom którzy przekroczyli termin. domyślam się że będzie nawiązywał do etc/shadow
Nie ma potrzeby kombinować z /etc/shadow. Polecenie passwd bardzo dobrze spełnia taką funkcję. Co najwyżej można napisać skrypt, żeby robił to dla wielu użytkowników, ale wtedy można wykorzystać /etc/passwd i nawk do wywoływania passwd.
Mala uwaga z /etc/cron.hourly/ i tego podobnymi katalogami w debianie. Pliki nie moga miec rozszezenia bo inaczej sie nie wykonuja, czyli np: /etc/cron.hourly/skrypt a nie /etc/cron.hourly/skrypt.sh
Mozliwe ze zostalo to poprawione ale na wszelki wypadek...