Komputer z Windows nie "widzi" komputera z Debianem w sieci domowej
Komputer z Windows nie "widzi" komputera z Debianem w sieci domowej
Problem jak w temacie.
Windows 7 nie wykrywa w sieci domowej komputera z Debianem.
Debian (po instalce Nautilusa) widzi normalnie Windowsa.
Po wpisaniu w przeglądarkę (Windows) adresu IP komputera z Debianem mam komunikat :
Nie udało się nawiązać połączenia.
Pomóżcie proszę jak skonfigurować żeby działało w obie strony ....
Windows 7 nie wykrywa w sieci domowej komputera z Debianem.
Debian (po instalce Nautilusa) widzi normalnie Windowsa.
Po wpisaniu w przeglądarkę (Windows) adresu IP komputera z Debianem mam komunikat :
Nie udało się nawiązać połączenia.
Pomóżcie proszę jak skonfigurować żeby działało w obie strony ....
Re: Komputer z Windows nie "widzi" komputera z Debianem w sieci domowej
A zainstalowałeś skonfigurowałeś sambę w ogóle po stronie Debiana?
Przykład https://www.thomas-krenn.com/pl/wiki/Pr ... w_Debianie
Przykład https://www.thomas-krenn.com/pl/wiki/Pr ... w_Debianie
oczywiście że nie
Mam Debiana dopiero kilka dni. Jak zainstalowałem Debiana nie dało się przeglądać otoczenia sieciowego. Gdzieś przeczytałem że w pakietach Nautilusa jest wszystko co potrzebne do tego. I rzeczywiście po instalce Nautilusa przeglądam sieć domową i widzę wszystko co mam tam podłączone.
Czy zainstalowanie Samby na kompie z Linuksem spowoduje że będzie widziany np. po IP przez inny komputer z Windows ?
Jeśli tak, to czeka mnie dużo dalszej nauki bo Samba to "duży temat" Ciekawi mnie też "łączność po SSH" ale po kolei ....
Mam Debiana dopiero kilka dni. Jak zainstalowałem Debiana nie dało się przeglądać otoczenia sieciowego. Gdzieś przeczytałem że w pakietach Nautilusa jest wszystko co potrzebne do tego. I rzeczywiście po instalce Nautilusa przeglądam sieć domową i widzę wszystko co mam tam podłączone.
Czy zainstalowanie Samby na kompie z Linuksem spowoduje że będzie widziany np. po IP przez inny komputer z Windows ?
Jeśli tak, to czeka mnie dużo dalszej nauki bo Samba to "duży temat" Ciekawi mnie też "łączność po SSH" ale po kolei ....
Tak jak zainstalujesz Sambę, to Twój Debian stanie się widoczny w otoczeniu sieciowym Windows.
Samba to nie taki duży temat, wystarczy 5-10 minut wg poniższego poradnika.
https://wiki.debian.org/SambaServerSimple
Ten powyższy poradnik co podał @Kamilko jest już dosyć leciwy i nie mam pewności czy wciąż będzie działać (w szczególności jeśli chodzi o nowsze Windowsy).
Samba to nie taki duży temat, wystarczy 5-10 minut wg poniższego poradnika.
https://wiki.debian.org/SambaServerSimple
Ten powyższy poradnik co podał @Kamilko jest już dosyć leciwy i nie mam pewności czy wciąż będzie działać (w szczególności jeśli chodzi o nowsze Windowsy).
Ok . Czyli następny temat do opanowania i poznania jego funkcjonalności.
Rzeczywiście "przestarzałe" jest co nieco ... Samba to "duży temat" i wiąże się z nim wiele mniejszych wątków przez które się przebijam.
Dajcie mi więc trochę czasu proszę bo nie wiem za co się pierwsze "łapać"
Dajcie mi więc trochę czasu proszę bo nie wiem za co się pierwsze "łapać"
Powoli przebijam się przez gąszcz nomenklatury poleceń konsoli w Debianie i pojęć związanych z udostępnianiem sieci ale sporo tego więc mam prośbę.
Z tego co jarzę żeby Samba zaczęła działać w podstawowym zakresie wystarczy wstawić prostą konfigurację do smb.conf
Czy byłby ktoś taki uprzejmy i wkleił treść jakiejś najprostszej konfiguracji udostępniającej np. coś w home żeby w ogóle zacząć testy z konfiguracją Samby ? Ewentualnie dwa zdania wskazówek co zrobić ....
Dzięki z góry
Z tego co jarzę żeby Samba zaczęła działać w podstawowym zakresie wystarczy wstawić prostą konfigurację do smb.conf
Czy byłby ktoś taki uprzejmy i wkleił treść jakiejś najprostszej konfiguracji udostępniającej np. coś w home żeby w ogóle zacząć testy z konfiguracją Samby ? Ewentualnie dwa zdania wskazówek co zrobić ....
Dzięki z góry
- LordRuthwen
- Moderator
Nie chodzi o to czy "ciężko" ... sama Samba ma spore możliwości więc jak już się zająłem tematem to nie chciałbym po prostu skopiować konfiguracji i zamknąć temat, tylko rozumieć "co .. w czym ...do czego"
Wiesz dla Ciebie starego wyjadacza to może będzie śmieszne ale ja dopiero od kilku dni zająłem się "linią poleceń" i jak na razie korzystam ze ściąg, bo nie wiele jeszcze umiem na pamięć. A na każdym kroku coś trzeba wiedzieć i doczytać bo są jakieś kruczki ....
Przerażać mnie to nie przeraża i nawet nakręca ale pewnie jak sobie sam przypomnisz jak zaczynałeś przygodę z unixem to wiesz że zacząć lekko nie jest.
Tutaj jeszcze dochodzi aspekt tego że w sieci jest dużo materiałów ale jest problem. Np. składnia poleceń się różni dla różnych rodzajów dystrybucji i dla Ciebie to nie jest problem ale dla mnie na początku drogi jest
Wiem że jak w każdej tego typu dziedzinie najtrudniej jest zacząć .... potem będzie z górki.
Dzięki za linka ... ogarnę się trochę z robotą i zajrzę
Wiesz dla Ciebie starego wyjadacza to może będzie śmieszne ale ja dopiero od kilku dni zająłem się "linią poleceń" i jak na razie korzystam ze ściąg, bo nie wiele jeszcze umiem na pamięć. A na każdym kroku coś trzeba wiedzieć i doczytać bo są jakieś kruczki ....
Przerażać mnie to nie przeraża i nawet nakręca ale pewnie jak sobie sam przypomnisz jak zaczynałeś przygodę z unixem to wiesz że zacząć lekko nie jest.
Tutaj jeszcze dochodzi aspekt tego że w sieci jest dużo materiałów ale jest problem. Np. składnia poleceń się różni dla różnych rodzajów dystrybucji i dla Ciebie to nie jest problem ale dla mnie na początku drogi jest
Wiem że jak w każdej tego typu dziedzinie najtrudniej jest zacząć .... potem będzie z górki.
Dzięki za linka ... ogarnę się trochę z robotą i zajrzę
-
<>
Ostatnio zmieniony 11 sierpnia 2017, 21:12 przez NieGooglujMnie, łącznie zmieniany 1 raz.