Wymagania systemowe debiana
Wymagania systemowe debiana
Potrzebuję pilnie pomocy!
Szukam Linuxa na jakiegoś starego laptopa z dolnej półki. Wiem o nim tylko tyle, że ma 8GB pamięci w dysku i pewnie jakiś jednordzeniowy procesor - mam to robić na praktykach. Jakie Debian ma wymagania sprzętowe?
Szukam Linuxa na jakiegoś starego laptopa z dolnej półki. Wiem o nim tylko tyle, że ma 8GB pamięci w dysku i pewnie jakiś jednordzeniowy procesor - mam to robić na praktykach. Jakie Debian ma wymagania sprzętowe?
- marcin1982
- Moderator
Re: Wymagania systemowe debiana
a jest jakaś wersja Debiana, która zajmuje poniżej 8GB na dysku?
Debian po instalacji ze środowiskiem KDE albo Gnome zajmuje niecałe 4,5 GB. Instalując lżejsze środowiska zajętość dysku będzie mniejsza. Procesor nie będzie problemem. Prędzej ilość pamięci i szybkość dysku, gdy dojdzie do zrzucania na niego pamięci.
Ja mam kde-plasama 5 na stretchu. I wcale nie jest to pełne środowisko (z wszystkimi możliwymi poinstalowanymi programami) i nie zajmuje wcale mało miejsca:
I ostatnimi czasy dochodzę do zdania, że aby mieć "wypchane" środowisko trzeba mieć około 10+ GB miejsca na system. Kde instalowane wg opisu viewtopic.php?f=28&t=33746 + parę dodatkowych rzeczy jeszcze.
[yampress@debian ~]$ df -h
System plików rozm. użyte dost. %uż. zamont. na
udev 7,7G 0 7,7G 0% /dev
tmpfs 1,6G 9,1M 1,6G 1% /run
/dev/sda1 12G 7,4G 3,9G 66% /
...
...
I ostatnimi czasy dochodzę do zdania, że aby mieć "wypchane" środowisko trzeba mieć około 10+ GB miejsca na system. Kde instalowane wg opisu viewtopic.php?f=28&t=33746 + parę dodatkowych rzeczy jeszcze.
W Twoim opisie nie ma wzmianki o wyłączenia instalowania polecanych pakietów, które nie zawsze są potrzebne, a potrafią stanowić niezły balast.
No tak. Ale trochę wtedy okrojony system jest. W dobie dużych dysków i prędkich łącz nie ma co się liczyć z każdym MB przestrzeni dyskowej.
Yampress, specjalnie zainstalowałem Debian testing 64-bit z KDE (płyta netinstall). Zaraz po zainstalowaniu system zajmował 4,3 GB. Jest to standardowa instalacja KDE, bez wycinania zbędnych pakietów. Przyjrzyj się swojemu systemowi, co mu dorzuciłeś.
Aktualizowanie LMDE do wersji Sid to dobry pomysł?