PHP, MySQL transakcje
PHP, MySQL transakcje
Panowie czy przebywa tutaj ktoś z wiedzą jak w temacie? Próbuję jedną (wydaje mi się, że prostą rzecz) zrobić, a za nic nie chce mi śmigać. Ktoś, coś?
- marcin1982
- Moderator
Re: PHP, MySQL transakcje
Napisz konkretnie o co chodzi - co chcesz zrobić i co zrobiłeś do tej pory.
Re: PHP, MySQL transakcje
Ok, sprawa wydawało by się jest prosta, a ugryźć tego nie umiem (po części pewnie dlatego, że amator jestem ). W skrócie chodzi o to, że wyświetlam na stronie zawartość bazy, niech będzie, że takiej prostej (baza na InnoDB, isolation level SERIALIZABLE):
Robię to tak:
Wyświetlam zawartość, użytkownik klika na rekord, wyświetla się kolejny formularz gdzie może zmienić wartość/wartości.I teraz - chciałem zastosować transakcje, żeby po kliknięciu edycji na danym rekordzie, ten został w bazie zablokowany do czasu wykonania COMMIT albo ROLLBACK. I tego właśnie nie potrafię ugryźć - gdziekolwiek nie wstawię $pdo->beginTransaction(); i później try { ... } catch { ... },to i tak lipa. W jednej przeglądarce odpalam stronkę, klikam na 1 rekord i daję edycję, pojawia mi się drugi formularz. Na drugim komputerze odpalam to samo, postępuję podobnie i mogę sobie bez problemu zmienić dane w tym rekordzie. A chciałbym, żeby tego nie można było zrobić.
Natomiast jak w konsoli mysqla dam
to działa, tak jakbym tego właśnie chciał - czyli próba edycji rekordu przez stronę nie działa. Tzn. czeka 50 sekund na zwolnienie rekordu (albo do momentu aż wydam COMMIT albo ROLLBACK w mysql). Jeżeli ten czas minie to wyświetla komunikat z sekcji catch { ... } . Jestem phpowym amatorem, spędziłem nad tym sporo czasu, a przypuszczam, że sama sprawa jest dość prosta, tylko ja albo czegoś nie widzę, albo gdzieś mam jakiś mały babol, którego nie umiem znaleźć,
Kod: Zaznacz cały
+----+-----------+----------+---------+---------------------+
| id | firstname | lastname | email | reg_date |
| 1 | WWW | DEF | ABC@DEF | 2017-06-12 16:11:08 |
| 2 | ASD | ZXC | AZX@WER | 2017-06-12 14:15:41 |
<?php
function db_connect() {
$dsn = "mysql:host=localhost;dbname=test;charset=utf8";
$opt = [
PDO::ATTR_ERRMODE => PDO::ERRMODE_EXCEPTION,
PDO::ATTR_DEFAULT_FETCH_MODE => PDO::FETCH_ASSOC,
PDO::ATTR_EMULATE_PREPARES => false,
];
return new PDO($dsn, 'xxxx', 'xxxx', $opt);
}
$pdo = db_connect();
?>
<form action="" method="POST">
<?php
$sqlA = $pdo->prepare('SELECT * FROM MyGuests');
$sqlA -> execute();
while ($row = $sqlA->fetch()) {
echo "<div>".$row["firstname"]." - ". $row["lastname"] . " - " . $row["email"]." <input type=\"radio\" name=\"selection\" value=\"". $row["id"] ."\" > </div>\n\n";
}
?>
<input type="submit" value="Edit">
</form>
<?php
if (isset($_POST["selection"])) {
$id=$_POST["selection"];
echo "<form action=\"\" method=\"POST\">";
$sqlB = $pdo->prepare('SELECT * FROM MyGuests WHERE id = ? LIMIT 1 FOR UPDATE');
$sqlB -> execute([$id]);
while ($row = $sqlB->fetch()) {
echo "<input name=\"firstname\" size=\"10\" type=\"text\" style=\"border: 2px solid red\" value=\"".$row["firstname"]."\">";
echo "<input type=\"hidden\" name=\"change\" value=\"".$row["id"]."\"> <input type=\"submit\" value=\"OK\"> ";
echo "</form>";
}
}
?>
Natomiast jak w konsoli mysqla dam
BEGIN;
SELECT * FROM MyGuests WHERE id=1 FOR UPDATE;