B
Błąd przy aktualizacji z Etcha do Sida
Witam!
Zaktualizowałem dziś Etcha do Sida zgodnie z poradnikiem. Kiedy włączam muszę za każdym razem uruchamiać X, nie jest to jakiś wielki problem, jest to jednak denerwujące. Następnym problemem jest brak aplikacji służącej do konfiguracji sieci (no przynajmniej ja jej nie umiem znaleźć), a bez tego nie umiem skonfigurować wifi. Mam dziwne wrażenie, że wszystko chodzi wolniej. Proszę o pomoc.
//edit
Zapomniałem napisać, że nie mogę znaleźć przycisku wyłączenia komputera.
Zaktualizowałem dziś Etcha do Sida zgodnie z poradnikiem. Kiedy włączam muszę za każdym razem uruchamiać X, nie jest to jakiś wielki problem, jest to jednak denerwujące. Następnym problemem jest brak aplikacji służącej do konfiguracji sieci (no przynajmniej ja jej nie umiem znaleźć), a bez tego nie umiem skonfigurować wifi. Mam dziwne wrażenie, że wszystko chodzi wolniej. Proszę o pomoc.
//edit
Zapomniałem napisać, że nie mogę znaleźć przycisku wyłączenia komputera.
Nie znam sie na Debianie, zainstalowałem go wczoraj . Jeżeli by tego nie było to jakie nazwy tych pakietów ? I tu nie chodzi o aplikacje do konfiguracji wifi, ale o aplikacje do konfiguracji sieci
//edit
na Ubuntu ta aplikacja do konfiguracji sieci nazywa się network-admin, jednak po wpisaniu polecenia nie mogło znaleźć tego pakietu. Niestety nie moge teraz podać tego co mi zwróciło aptitude, ponieważ jestem na drugim komputerze
Zauważyłem jeszcze, że jak włączam Debiana na kernelu 6.21 po wydaniu polecenia wyskakuje mi błąd Xorg.conf, a na kernelu 6.18 tego nie ma.
//edit
na Ubuntu ta aplikacja do konfiguracji sieci nazywa się network-admin, jednak po wpisaniu polecenia
Kod: Zaznacz cały
aptitude install network-admin
Zauważyłem jeszcze, że jak włączam Debiana na kernelu 6.21 po wydaniu polecenia
startx
nie ma takiego kernela - czepiam się, ale wypada być dokładnym.gutek pisze:Debiana na kernelu 6.21
chodzi o startx ?gutek pisze:Kiedy włączam muszę za każdym razem uruchamiać X,
może zainstaluj jakiś menadżer logowania (gdm, kdm lub xdm)
pogoguj i dowiedz się jak nazywają się aplikacje do zarządzania siecią i zainstaluj jaką chcesz.gutek pisze:Następnym problemem jest brak aplikacji służącej do konfiguracji sieci (no przynajmniej ja jej nie umiem znaleźć), a bez tego nie umiem skonfigurować wifi
gutek pisze:Zapomniałem napisać, że nie mogę znaleźć przycisku wyłączenia komputera.
jakie środowiska graficzne?
Mój wielki bład, pisałem to z innego komputera i miałem na myśli 2.6.21velmafia pisze:nie ma takiego kernela - czepiam się, ale wypada być dokładnym.gutek pisze:Debiana na kernelu 6.21
Teraz wiem, ze napisałem jeszcze jedną głupotę, bo to chyba nie jest błąd Xorg.conf .
Fatal server error:
no screens found
XIO: fatal IO error 104 (conection reset by peer) on X server "O:O"
after 0 requests (0 known procesed) with 0 events remaining
//edit
udało mi się znaleźć aplikacje do zarządzania siecią, ale nie wykrywa mi WIFI, ani żadnego innego interfejsy sieciowego
Czy przypadkiem nie odpalasz Xów z poziomu roota? Zaloguj się jako zwykły użytkownik i dopiero spróbuj.Fatal server error:
no screens found
[...]
Jeśli to nie pomoże - sprawdź czy masz zainstalowany menedżer logowania (kdm, lub gdm itp...).
Jeśli nie masz to zaloguj się jako root i zainstaluj (aptitude install gdm).
Jeśli błąd dalej występuje zaloguj się jako root i wpisz
dpkg-reconfigure xserver-xorg
Powinno pomóc. ;-)