Jak udostępnić połączenie WiFi przez zwykłą kartę sieciową
Jak udostępnić połączenie WiFi przez zwykłą kartę sieciową
Mam laptopa z kartą WiFi i kartą sieciową oraz komputer stacjonarny z kartą sieciową.
Chciałbym żeby laptop udostępnił mi łącze WiFi komputerowi stacjonarnemu przez karty sieciowe.
Prosiłbym choćby o pomysły fraz kluczowych które mógłbym wyszukać w googlach.
Dzięki
Chciałbym żeby laptop udostępnił mi łącze WiFi komputerowi stacjonarnemu przez karty sieciowe.
Prosiłbym choćby o pomysły fraz kluczowych które mógłbym wyszukać w googlach.
Dzięki
Re: Jak udostępnić połączenie WiFi przez zwykłą kartę sieciową
Jeśli dobrze zrozumiałem, laptop i stacjonarny będą połączone poprzez karty sieciowe przewodowe.
Karta wifi laptopa łączy się z Internetem i chciałbyś ten Internet udostępnić również na stacjonarnym.
Jeśli tak to w zasadzie sprowadza się to do ustawienia laptopa w funkcji routera z NAT.
Karta wifi laptopa łączy się z Internetem i chciałbyś ten Internet udostępnić również na stacjonarnym.
Jeśli tak to w zasadzie sprowadza się to do ustawienia laptopa w funkcji routera z NAT.
dedito: Tak to jest o co by mi chodzi, ale nie wiem nawet jak się za to zabrać.
- marcin1982
- Moderator
Napisz jeszcze jak wygląda twoje przyłącze od operatora, jaka technologia, model modemu, routera.
marcin1982: Leżący livebox - nawet nie wiem czy to ma jakiś numer
- marcin1982
- Moderator
No to jak mamy ci pomóc, skoro nie podajesz żadnych szczegółów? Pooglądaj urządzenie, na spodzie powinna być tabliczka znamionowa. Odczytaj dokładnie cały model i podaj na forum. Prawdopodobnie nie będzie konieczne przerabianie systemu na router.
Laptop jest połączony z liveboxem kablowo?
Laptop jest połączony z liveboxem kablowo?
Sorry byłem zaspany jak pisałem odpowiedź.
Chodzi o podłączenie LTE z telefonu do komputera. Już to zrobiłem przez tethering USB w telefonie. ( nie wiedziałem że tak można )
Niemniej chciałbym wiedzieć jak przerobić linux'a na router.
Polecenie ip link jest z mojej perspektywy zbyt skomplikowane. Przez tydzień usiłowałem skonfigurować PHP-FPM żeby łączył się przez kontener dockera z VPNem i poległem na tym.
Może jakbym się nauczył na trochę prostszym przypadku kierować pakiety sieciowe to bym się odblokował trochę i zrozumiał gdzie miałem błąd. W każdym razie chciałbym umieć udostępniać sieć na Linuksie.
Chodzi o podłączenie LTE z telefonu do komputera. Już to zrobiłem przez tethering USB w telefonie. ( nie wiedziałem że tak można )
Niemniej chciałbym wiedzieć jak przerobić linux'a na router.
Polecenie ip link jest z mojej perspektywy zbyt skomplikowane. Przez tydzień usiłowałem skonfigurować PHP-FPM żeby łączył się przez kontener dockera z VPNem i poległem na tym.
Może jakbym się nauczył na trochę prostszym przypadku kierować pakiety sieciowe to bym się odblokował trochę i zrozumiał gdzie miałem błąd. W każdym razie chciałbym umieć udostępniać sieć na Linuksie.
Pokaż wynik polecenia, przy aktywnym łączu internetowym:
Kod: Zaznacz cały
ip link show
wlp2s0 to jest moje WiFi
enp3s0 to moja karta sieciowa
Reszta to są dokerowe kombinacje.
p.s. Dlaczego one się nie nazywają standardowo eth0 i wlan0 ?
enp3s0 to moja karta sieciowa
Reszta to są dokerowe kombinacje.
p.s. Dlaczego one się nie nazywają standardowo eth0 i wlan0 ?
Kod: Zaznacz cały
$ sudo ip link show
1: lo: <LOOPBACK,UP,LOWER_UP> mtu 65536 qdisc noqueue state UNKNOWN mode DEFAULT group default qlen 1
link/loopback 00:00:00:00:00:00 brd 00:00:00:00:00:00
2: enp3s0: <NO-CARRIER,BROADCAST,MULTICAST,UP> mtu 1500 qdisc pfifo_fast state DOWN mode DEFAULT group default qlen 1000
link/ether 4c:cc:6a:dc:d5:4a brd ff:ff:ff:ff:ff:ff
3: wlp2s0: <BROADCAST,MULTICAST,UP,LOWER_UP> mtu 1500 qdisc mq state UP mode DORMANT group default qlen 1000
link/ether 10:f0:05:31:cc:5c brd ff:ff:ff:ff:ff:ff
4: br-f7335b6325f0: <BROADCAST,MULTICAST,UP,LOWER_UP> mtu 1500 qdisc noqueue state UP mode DEFAULT group default
link/ether 02:42:65:6b:35:b3 brd ff:ff:ff:ff:ff:ff
5: br-67cd5f9fb7b7: <BROADCAST,MULTICAST,UP,LOWER_UP> mtu 1500 qdisc noqueue state UP mode DEFAULT group default
link/ether 02:42:ab:f9:1e:d0 brd ff:ff:ff:ff:ff:ff
6: docker0: <NO-CARRIER,BROADCAST,MULTICAST,UP> mtu 1500 qdisc noqueue state DOWN mode DEFAULT group default
link/ether 02:42:89:5f:85:59 brd ff:ff:ff:ff:ff:ff
8: vethdcefc30@if7: <BROADCAST,MULTICAST,UP,LOWER_UP> mtu 1500 qdisc noqueue master br-67cd5f9fb7b7 state UP mode DEFAULT group default
link/ether de:78:68:8c:db:3b brd ff:ff:ff:ff:ff:ff link-netnsid 0
10: veth092f36c@if9: <BROADCAST,MULTICAST,UP,LOWER_UP> mtu 1500 qdisc noqueue master br-f7335b6325f0 state UP mode DEFAULT group default
link/ether c2:bb:62:58:3f:74 brd ff:ff:ff:ff:ff:ff link-netnsid 1
12: veth1153bf4@if11: <BROADCAST,MULTICAST,UP,LOWER_UP> mtu 1500 qdisc noqueue master br-f7335b6325f0 state UP mode DEFAULT group default
link/ether da:bd:f6:07:e4:ef brd ff:ff:ff:ff:ff:ff link-netnsid 2