Dzień dobry wszystkim
Poszukuję jakiegoś modemu LTE, który byłby w pełni kompatybilny z Linuxem. Mam w domu mały serwer z debianem, z którego chciał bym zrobić router. Za pomocą modemu lte przydzielić mu zewnętrzny adres IP, i dalej natować to iptables i rozsyłać po domu za pomocą switcha i jakiegoś AP. Pytanie właśnie tylko o jakiś w miarę sensowny modem, który były w pełni kompatybilny z linuxem. Raczej nie chciał bym wchodzić tutaj w jakiś router do LTE, bo wolał bym mieć zarządzanie wszystkim w 1 miejscu (już mam trochę usług na tym debianie).
Dostałem też taką oto antenę https://archiwum.allegro.pl/oferta/ante ... 87098.html i fajnie było by ją podłączyć do tego modemu
Ma ktoś może jakieś doświadczenia w tym temacie i mógł by mnie wspomóc dobrą radą?
Pozdrawiam serdecznie.
Modem LTE pod Linuxa
Re: Modem LTE pod Linuxa
A masz wykupiony zew./stały IP u operatora GSM?
Ja jadę na E3372s-153 w wersji NON-HiLink. Działa bez problemu pod Linux w tym też pod OpenWRT/LEDE.
Do tego E3372s-153 można podłączyć anteny zewnętrzne ale ja bym ci raczej radził szukać anteny na konkretne pasmo to raz, a dwa, po co ci antena? Jeśli jesteś w dobrej widoczności BTS (widzisz go bez przeszkód tak do 1-2 km), to antena jest zbędna. Poza tym, w tych modemach te wtyki antenowe są tak słabej jakości, że łatwo jest je wyrwać/wyłamać i wtedy cały modem szlag trafi. Zrób sobie testy w swoim otoczeniu za pomocą smartfona, a dopiero wtedy zastanawiaj się nad ewentualnym zakupem anteny. Bo ja na tym swoim modemie bez anten na blokowisku wyciągam transfery, które graniczą z wydajnością urządzenia, tj. około 120/42 mbit/s down/up. Oczywiście, gdy BTS jest nieobciążony, a do niego mam około 1 km.mix091 pisze: ↑09 marca 2018, 13:09 Dostałem też taką oto antenę https://archiwum.allegro.pl/oferta/ante ... 87098.html i fajnie było by ją podłączyć do tego modemu
Dzięki wielkie za odpowiedź!
Nie mam wykupionego zewnętrznego stałego ip u operatora. To jest jakiś problem, żeby modem przydzielał mojemu debianowi jakiś adres, który aktualnie otrzyma z dhcp?
Jak to jest właśnie z tymi HiLinkami, czytałem, że wersję bez hilinku są obsługiwane przez zewnętrze aplikacje operatorów, a wersje z hilink przez przeglądarkę www. Więc chyba najlepszym rozwiązaniem są wersje z HiLink?
Modem ci udostępnia tylko interfejs sieciowy, który będzie widoczny w systemie i ten interfejs sieciowy dostanie IP od operatora GSM, dalej to już twoja działka jak se skonfigurujesz połączenie "po swojej stronie firewall'a".
Ja brałem wersję zwykłą, bo chciałem mieć pełną kontrolę nad pracą modemu. Dzięki temu mogę sobie np. zaaplikować taki skrypt:
https://github.com/morfikov/files/blob/ ... -script.sh
I mieć auto aktywację usługi LTE w RBM, a na hilinkach ludzie muszą kombinować.
P.S.
Na ilu forach napisałeś ten wątek, widziałem póki co 3 kopie.
Ja brałem wersję zwykłą, bo chciałem mieć pełną kontrolę nad pracą modemu. Dzięki temu mogę sobie np. zaaplikować taki skrypt:
https://github.com/morfikov/files/blob/ ... -script.sh
I mieć auto aktywację usługi LTE w RBM, a na hilinkach ludzie muszą kombinować.
P.S.
Na ilu forach napisałeś ten wątek, widziałem póki co 3 kopie.
Ok super dzięki za pomoc, już wiem coraz więcej
Czyli generalnie na wersjach NON-HiLink mamy większą kontrole nad modemem? W przypadku jakiegoś rozłączenia możemy przywrócić internet za pomocą jakiegoś skryptu np w cronie? Rozumiem, że w wersji hilink trzeba się logować na www i ręcznie to jakoś przywracać?
To wtedy jaką aplikacją na linuxie obsługujesz tą wersje modemu NON-HiLink? Bo rozumiem że jest do tego potrzebny oddzielne oprogramowanie? Jakieś kompilowane ręcznie, czy są dostępne bez problemu w repozytoriach debiana?
Czyli generalnie na wersjach NON-HiLink mamy większą kontrole nad modemem? W przypadku jakiegoś rozłączenia możemy przywrócić internet za pomocą jakiegoś skryptu np w cronie? Rozumiem, że w wersji hilink trzeba się logować na www i ręcznie to jakoś przywracać?
To wtedy jaką aplikacją na linuxie obsługujesz tą wersje modemu NON-HiLink? Bo rozumiem że jest do tego potrzebny oddzielne oprogramowanie? Jakieś kompilowane ręcznie, czy są dostępne bez problemu w repozytoriach debiana?
Nie miałem nigdy wersji Hilink, to nie wiem jak to tam wygląda ale na wersji zwykłej to się rozmawia z modemem z wykorzystania wiersza poleceń i nie ma żadnych GUI czy dodatkowych aplikacji w standardzie. A to co sobie zaprogramujesz, to będziesz miał -- możliwości masz nieograniczone. Na OpenWRT/LEDE masz sporo rzeczy zautomatyzowanych, na Debianie pewnie trzeba by trochę posiedzieć. Poczytaj sobie o poleceniach AT, a reszta to dotyczy konfiguracji sieci na linux. Połączysz se te dwie rzeczy i możesz sobie dowolnie zaprogramować połączenie, np. ja sobie na Debianie zestawiam je przez plik /etc/network/interfaces :
Magia? Można przywyknąć.
Kod: Zaznacz cały
iface wwan0 inet dhcp
metric 100
# dns-nameservers 127.0.0.1
pre-up macchanger -a $IFACE
pre-up sleep 1
pre-up echo -e "AT+CFUN=1\r" > /dev/huawei-E3372-0
pre-up sleep 1
pre-up echo -e "AT^SYSCFGEX=\"03\",3FFFFFFF,1,2,800C5,,\r" > /dev/huawei-E3372-0
pre-up sleep 1
pre-up echo -e "AT^NDISDUP=1,1,\"internet\"\r" > /dev/huawei-E3372-0
pre-down echo -e "AT^NDISDUP=1,0\r" > /dev/huawei-E3372-0
pre-down sleep 1
pre-down echo -e "AT^SYSCFGEX=\"030201\",3FFFFFFF,1,2,800C5,,\r" > /dev/huawei-E3372-0
# pre-down sleep 1
# post-down echo -e "AT+CFUN=0\r" > /dev/huawei-E3372-0
post-down macchanger -p $IFACE
Hilink daje Ci po dhcp adres wewnętrzny i nie da się tego zmienić. Wersja hilink zachowuje się jak router. Jak chcesz dostać adres od operatora to musisz mieć wersję "zwykłą".