Awaria dysku twardego ntfs
Awaria dysku twardego ntfs
1. Debian
2. gparted
Jak naprawic dysk aby nie utracic z niego danych ?
2. gparted
Jak naprawic dysk aby nie utracic z niego danych ?
Re: Awaria dysku twardego ntfs
Komunikat z gparted podpowiada co trzeba zrobić. Przeczytaj jeszcze raz od fragmentu:
"NTFS is inconsistent. Run chkdsk /f on Windows then reboot it twice..."
"NTFS is inconsistent. Run chkdsk /f on Windows then reboot it twice..."
Ale najpierw trzeba miec Windowsa to bym nie zakładał tematu/.
Założę się, że inni mają i mogą pomóc. Rzuć okiem na to: https://www.google.com/search?client=ub ... 8&oe=utf-8
- LordRuthwen
- Moderator
A próbowałeś użyć ntfsfix?
Zrobiłem juz wczesniej Windowsem i po naprawieniu jeszcze sformatowalem dysk ponownie bo mi sie
na Debianie wieszał.
Ale to chyba lepsze:
Kod: Zaznacz cały
root@neutron:~# ntfsfix /dev/sdh1
Mounting volume... OK
Processing of $MFT and $MFTMirr completed successfully.
Checking the alternate boot sector... OK
NTFS volume version is 3.1.
NTFS partition /dev/sdh1 was processed successfully.
- LordRuthwen
- Moderator
I dalej się wiesza?
Jeśli tak to po zawieszeniu sprawdź w dmesgu, bo być może ci po prostu dysk pada.
Jeśli tak to po zawieszeniu sprawdź w dmesgu, bo być może ci po prostu dysk pada.
Tak dalej sie wiesza np. znika mi z gparted, albo jest w gparted ale nie mam do niego litery dysku, dziwne.LordRuthwen pisze: ↑11 września 2019, 14:26 I dalej się wiesza?
Teraz własnie mi sie nie pokazuje ani na Windows ani na Debian.
Dysk mam nowy ale z drugiej reki, moze komus spadl? Nie zdazylem wszystkiego z niego jeszcze przerzucic.
- LordRuthwen
- Moderator
Nowy ale z drugiej ręki, wobec czego ta druga ręka ma na niego gwarancje, nich wyśle. Sprawdź jeszcze w smarcie czy nie ma błędów i czas pracy, bo może był "nowy"
Ten dysk był nowy sam go odpakowywałem, tyle że leżał u kogoś nie używany bardzo długo.
Nie wiem, czy dyski się rozmagnetyzowują?
Słyszałem że dyski magnetyczne nie nadają się do przechowywania metadanych w firmach.
Teraz wrócił do łask bo pokazały się dane, skopiowałem z niego co trzeba i podłączyłem do tunera niech się tam telewizja nagrywa, poobserwuję co z nim będzie.
Nie wiem, czy dyski się rozmagnetyzowują?
Słyszałem że dyski magnetyczne nie nadają się do przechowywania metadanych w firmach.
Teraz wrócił do łask bo pokazały się dane, skopiowałem z niego co trzeba i podłączyłem do tunera niech się tam telewizja nagrywa, poobserwuję co z nim będzie.