Witam, zainstalowałem dziś od nowa debian 9 na nim codeblocks jednak nie mogę skompilować żadnego kodu. Po kliknięciu F9 dostaję tai komunikat
It seems that this file has not been built yet.
Do you want to build it now?
W settings->compier->toolchain executables automatyznie mi mi wykrywa że kompilator ma w /usr i tak miałem ustawione domyślnie. Zmieniłem ręcznie /usr/bin bo wydawało mi się że ta jest gcc, którego szukam, ale niestety, otrzymuję ten sam komunikat.
Ale kiedy z wiersza poleceń kompiluję wtedy wszystko działa mi prawidłowo otrzymuję plik *.out. Codeblocks i gcc odinstalowywałem i instalowałem już na nowo. Co jeszcze może być nie tak?
Jakoś nie widzę odpowiedzi na mój problem w tej dokumentacji. Ale na podstawie tego co tam wyczytałem widzę że w zakładce "Bild log", Codeblocks wykonuje takie takie polecenia: "gcc -c /media/asus/dane/CB/hello.c -o /media/asus/dane/CB/hello.o
g++ -o /media/asus/dane/CB/hello /media/asus/dane/CB/hello.o
/bin/sh: 1: g++: not found"
A powinno tam być chyba jeszcze coś takiego: "gcc -c /media/asus/dane/CB/hello.c -o /media/asus/dane/CB/hello.out"przynajmniej ja tak robię jeżeli używam kompilatora gcc z wiersza poleceń.
Powinieneś raczej korzystać z opcji tworzenia nowego projektu gdzie wybierasz szablon dla konsoli.
Od razu będziesz miał szablonowe "hello world".
Z jednym plikiem też zadziała, ale to raczej nie po to się instaluje całe IDE.
Rozwiązane wątki oznaczmy plusem. Proszę o tym pamiętać.
W każdym razie działa, tak więc zamykam.