Ponawiam pytanie dotyczące Asusa w ogólności - zauważyłem że wiele postów dotyczy jakichś problemów z Asusem.
Może ktoś z Was wie czy istnieje jakiś głębszy powód dla „nieporadności” Asusa z debianem? Mi kiedyś się obiło coś takiego o uszy jeżeli chodzi o Ubuntu, i (już wtedy wycofana ze wsparcia) wersja 14.04 „zamrażała” mi się podczas działania. Także mam problem z myszką (czasem się zawiesza), już kolejną, tym razem przewodową, ale to może wynikać z tego, że słaba myszka.
Myślę również o problemach wydajnościowych, ale one też mogą wynikać z różnych rzeczy (Kde jest wolne?) . Proszę o opinię w kwestii Asusa, ja nie chciałbym robić niczemu złej reklamy, ale mógłbym spróbować zainwestować w inny sprzęt.
Nie jest źle, ale mogłoby być lepiej, szczególnie transmisje internetowe mi się wieszają.
Mój system: Debian 9 , mój komputer: laptop Asus X540S, CPU: Intel 4Core 3710, pamięć: 4GB, poza tym hdd
ASUS Czy dobry wybór
- LordRuthwen
- Moderator
Re: ASUS Czy dobry wybór
Nie wypowiem się co do obecnych modeli, bo w pracy używamy Della, w domu mam prywatnego laptopa (teraz z niego piszę) Asus K46CA. Stary, działa dobrze od początku, ostatnio tylko przestał wystarczać, bo już z filmami 4K sobie nie radzi nawet jak chcę obejrzeć
Cześć, mam Zenbooka UX310UA na nim Bullseye i ArchLinux, nie mam i nie miałem żadnych problemów ze sprzętem ani współpracą z Linuxem. Jedynie przy starcie kernel chyba podaje jakieś braki dotyczące firmware i BIOS, aktualizacja BIOS nic nie pomogła, jednak nie zauważyłem negatywnego wpływu na system.
Wcześniej miałem innego Zenbooka, w którym tuż przed końcem gwarancji wentylatory zaczęły działać wyłącznie na 100% obrotów, bez problemów dostałem nowy model który sam wybrałem zamiast kasy.
Mam jeszcze komputerek na płycie E45M1-I DELUXE, działa już z 10 lat pod telewizorem jako htpc, router, punkt dostępowy wifi, server plików, kiedyś przez tydzień prawie bez przewrwy działał na 100% i przetwarzał pliki rastrowe + czasem torrenty czy jakieś małe bazy danych. Działa i nie chce się popsuć
Pozdro
Wcześniej miałem innego Zenbooka, w którym tuż przed końcem gwarancji wentylatory zaczęły działać wyłącznie na 100% obrotów, bez problemów dostałem nowy model który sam wybrałem zamiast kasy.
Mam jeszcze komputerek na płycie E45M1-I DELUXE, działa już z 10 lat pod telewizorem jako htpc, router, punkt dostępowy wifi, server plików, kiedyś przez tydzień prawie bez przewrwy działał na 100% i przetwarzał pliki rastrowe + czasem torrenty czy jakieś małe bazy danych. Działa i nie chce się popsuć
Pozdro
Ja mam A555L i nie ma z nim problemów jeśli chodzi o instalację i użytkowanie dystrybucji Linuksa (obecnie LMDE i Mint), ale konstrukcyjnie ten laptop pozostawia trochę do życzenia. Żeby wymienić dysk czy kartę rozszerzeń, trzeba rozkręcić pół laptopa. W innych markach dostęp do dysku, kart rozszerzeń jest pod łatwo dostępnymi klapkami.
Pod tym kątem rozważyłbym raczej wybór innych marek Lenovo, Dell, Acer.
Pod tym kątem rozważyłbym raczej wybór innych marek Lenovo, Dell, Acer.