Usuwanie Gnome'a
coś wygląda że nie rozumiecie zupełnie o co sergiowi chodzi
a chodzi o to że w momencie gdy chce coś zainstalować przez aptitude cokolwiek, to aptitude przy okazji usuwa połowę
gnome twierdząc że jest nieużywana, mam dokładnie to samo a udało mi się uratować przed reinstalacją tylko dlatego że szybko zamknąłem terminal i zdązyło usunąć jedynie file-roller i eog
system to etch zainstalowany standardowo od razu z gnome
a chodzi o to że w momencie gdy chce coś zainstalować przez aptitude cokolwiek, to aptitude przy okazji usuwa połowę
gnome twierdząc że jest nieużywana, mam dokładnie to samo a udało mi się uratować przed reinstalacją tylko dlatego że szybko zamknąłem terminal i zdązyło usunąć jedynie file-roller i eog
system to etch zainstalowany standardowo od razu z gnome
W aptitude chyba jest mozliwosc zablokowania pakietow. (glowy nie daje z tym do Kaki =])
A kombinowac mozna tez z parametrem -P tak zeby instalacja/deinstalacja szla tylko za potwierdzeniem. Przerwanie w trakcie napewno nie wychodzi systemowi na zdrowie.
A inny myk moze wziasc liste tych pakietow, ktore chce usunac i od razu zaznaczyc je do ponownej instalacjii zeby aptitude zbudowalo sobie swoje zaleznosci. (zrobic to poza Xami)
A kombinowac mozna tez z parametrem -P tak zeby instalacja/deinstalacja szla tylko za potwierdzeniem. Przerwanie w trakcie napewno nie wychodzi systemowi na zdrowie.
A inny myk moze wziasc liste tych pakietow, ktore chce usunac i od razu zaznaczyc je do ponownej instalacjii zeby aptitude zbudowalo sobie swoje zaleznosci. (zrobic to poza Xami)
Tak jest możliwość zatrzymania pakietów - wpiszyantar pisze:W aptitude chyba jest mozliwosc zablokowania pakietow.
Kod: Zaznacz cały
aptitude
z tego co wiem to mieszanie apt-get i aptitude może powodować takie problemy, więc pewnie to jest u Ciebie sprawcą problemu.
możesz spróbować zrobić taki trick, ale nie daję za niego gwarancji:
możesz to sprawdzić najpierw z parametrem '-s'.
ale z tego co wiedzę to usunięte mają być prawie same biblioteki, więc raczej nic strasznego się nie stanie.
(bo z zależnościami nie poleci żaden program więc biblioteki pewnie są nieużywane), a to że wcześniej dałeś 'Y' i system się posypał to nic nie znaczy, bo zobacz że wcześniej było więcej pakietów do usunięcia.
możesz spróbować zrobić taki trick, ale nie daję za niego gwarancji:
aptitude install kaffeine gtkhtml3.8 libavcodec0d libcamel1.2-8 libebook1.2-5 libecal1.2-6 libedata-cal1.2-5 libedataserver1.2-7 libedataserverui1.2-6 libeel2-2.14 libegroupwise1.2-10 libexchange-storage1.2-1 libflac7 libgail17 libgksu1.2-0 libgksuui1.0-1 libgpod0 libgtkhtml3.8-15 libgucharmap4 libnautilus-burn3 libpoppler0c2 libpoppler0c2-glib libpostproc0d libxklavier10 pmount
ale z tego co wiedzę to usunięte mają być prawie same biblioteki, więc raczej nic strasznego się nie stanie.
(bo z zależnościami nie poleci żaden program więc biblioteki pewnie są nieużywane), a to że wcześniej dałeś 'Y' i system się posypał to nic nie znaczy, bo zobacz że wcześniej było więcej pakietów do usunięcia.
no więc nie biblioteki tylko prawie cały gnome nawet gdm więc zostanie raczej goły systemvelmafia pisze: ale z tego co wiedzę to usunięte mają być prawie same biblioteki, więc raczej nic strasznego się nie stanie.
aptitude jako przyczynę podaje że dane pakiety były zainstalowane automatycznie a są usuwane bo usuwane są wszystkie wymagające ich pakiety (czyli masło maślane)
czyli pewnie przyczyną było zainstalowanie gnoma od razu z systemem a nie gołego systemu najpierw
ejjomon pisze:no więc nie biblioteki tylko prawie cały gnome nawet gdm więc zostanie raczej goły system
ja tu nie widzę gdm ani całego gnome..Sergio* pisze:debian:/home/sergio# aptitude -s install kaffeine
Czytanie list pakietów... Gotowe
Budowanie drzewa zależności
Reading state information... Gotowe
Odczyt dodatkowych informacji o stanie
Inicjalizacja stanów pakietów... Gotowe
Odczyt opisów zadań... Gotowe
Budowanie bazy etykiet... Gotowe
Następujące pakiety nie są używane i zostaną USUNIÊTE:
gtkhtml3.8 libavcodec0d libcamel1.2-8 libebook1.2-5 libecal1.2-6
libedata-cal1.2-5 libedataserver1.2-7 libedataserverui1.2-6 libeel2-2.14
libegroupwise1.2-10 libexchange-storage1.2-1 libflac7 libgail17
libgksu1.2-0 libgksuui1.0-1 libgpod0 libgtkhtml3.8-15 libgucharmap4
libnautilus-burn3 libpoppler0c2 libpoppler0c2-glib libpostproc0d
libxklavier10 pmount
Następujące NOWE pakiety zostaną automatycznie zainstalowane:
hdparm
Następujące NOWE pakiety zostaną zainstalowane:
hdparm kaffeine
0 pakietów uaktualnianych, 2 instalowanych, 24 do usunięcia i 0 nie uaktualnianych.
Do pobrania 3219kB archiwów. Zwolnione po rozpakowaniu: 13,4MB.
Kontynuować? [Y/n/?] y
Pakiety zostałyby pobrane/zainstalowane/usunięte.
ale jeśli się upierasz to można to zrobić tak:
przechodzisz do pierwszej konsoli (Ctrl + Alt + F1) a następnie dajesz:
aptitude update && aptitude install kaffeine && aptitude install gnome
wątpię, chyba że podczas automatycznej instalacji, gnome jest instalowane poprzez apt-get (więc nie znajdzie się w bazie danych aptitude).ejjomon pisze:czyli pewnie przyczyną było zainstalowanie gnoma od razu z systemem a nie gołego systemu najpierw
sorry za pomieszanie ale pisałem o sytuacji sprzed tych poleceń
w moim przypadku nie robiłem tego bo nie używam wcale aptitude po tej pierwszej przygodzie
jestem tylko ciekaw skąd sie ta "kaszana" bierze bo może mocno namieszać w sytemie komuś kto
od niedawna w tym siedzi
sergio wykonał je i zostały same biblioteki do usunięciaea66 pisze:Generalnie widać że masz spory problem z zależnościami...
Zrób kolejno:i wtedy spróbuj zainstalować pakietKod: Zaznacz cały
apt-get update apt-get -f install aptitude -f install
w moim przypadku nie robiłem tego bo nie używam wcale aptitude po tej pierwszej przygodzie
jestem tylko ciekaw skąd sie ta "kaszana" bierze bo może mocno namieszać w sytemie komuś kto
od niedawna w tym siedzi
Witam :-)
pozwole sobie odświeżyć temat.... to chyba moj pierwsszy post na tym forum wiec na poczatek witam wszystkich zacnych forumowiczow ! ... a teraz do rzeczy
Przesiadlem sie z Ubuntu na Debiana... generalnie jestem swiezakiem i male mam pojecie o Linuxie.
Problem z jakim sie dzis spotkalem to instalacja audigy 2 zs (pod Ubuntu nie bylo problemu z konfiguracja), naczytalem sie troche tematow na forum i postanowilem wywalic alse i zainstalowac od nowa... efekt tego taki byl ze nie wystartowaly mi x'y po resecie, okazalo sioe ze niema/nie dziala gdm bo:ale lub = brak reakcji... choc nie pisalo ze gdm niema, poprostu nic sie nie dzialo...
Zainstalowalem wiec gdm od nowai "dziala". Dziala w cudzyslowiu bo w menu do administracji mam pustki, (nawet nie zdazylem zapamietac co tam bylo tak krotko uzywam Linuxa ). Chce wlaczyc jakas mp3 - brak czegokolwiek do odtwarzania, chce otworzyc plik tekstowy - brak gedit :|... Zainstalowalem wiec gedit w synapticu, pozniej przypomnialem sobie ze chce posluchac muzy wiec zainstalowalem wiec Totema (uzywajac aptitude dzieki czemu znowu zostalo usuniete gedit!!!!!!!!) bo Rhytmbox'a niema rzekomo w repozytoriach (gdzie przeicez jest tez plytka instalacyjna), dziwi mnie jednak jakim wiec cudem po instalacji Debiana z plytki Rhytmbox byl zainstalowany skoro podobno na rzekomej plytce go niema?? Przy in
Malo tego, po usuniecziu polowy aplikacji (nawet kalkulatora niema, niby co ona ma wspolnego z alsa ze tez zostal wywalony?):aleto troche nienormalne mi sie wydaje... :-/
DOdam na koniec ze niemam pomieszanych repozytoriowi ze niema tu mowy o syfie spowodowanym uzywaniem zamienie aptitude i apt-get... z prostej przyczyny - jak dotad zainstalowalem tylko Midnight Commander i czcionki.
Czy ktos moze mi rozjasnic czemu tak sie dzieje? Czy to aby napewno jest flagowa cecha jakosci i stabilnosci? Zdaje sobie sprawe z tego ze czasem mozna cos samemu zepsuc jak sie nie zna bo sam wiele razy popsulem w ubuntu ale tu poprostu nie mialem jeszcze okazji napsuc
pozwole sobie odświeżyć temat.... to chyba moj pierwsszy post na tym forum wiec na poczatek witam wszystkich zacnych forumowiczow ! ... a teraz do rzeczy
Przesiadlem sie z Ubuntu na Debiana... generalnie jestem swiezakiem i male mam pojecie o Linuxie.
Problem z jakim sie dzis spotkalem to instalacja audigy 2 zs (pod Ubuntu nie bylo problemu z konfiguracja), naczytalem sie troche tematow na forum i postanowilem wywalic alse i zainstalowac od nowa... efekt tego taki byl ze nie wystartowaly mi x'y po resecie, okazalo sioe ze niema/nie dziala gdm bo:
dpkg -l | grep gdm
ii gdm 2.16.4-1 GNOME Display Manager
/etc/init.d/gdm start
sudo /etc/init.d/gdm start
Zainstalowalem wiec gdm od nowa
# aptitude install gdm
Malo tego, po usuniecziu polowy aplikacji (nawet kalkulatora niema, niby co ona ma wspolnego z alsa ze tez zostal wywalony?):
dpkg -l | grep alsa
rc alsa-base 1.0.13-5 ALSA driver configuration files
rc alsa-utils 1.0.13-2 ALSA utilities
$ alsamixer
bash: alsamixer: command not found
$ sudo alsaconf
sudo: alsaconf: command not found
debian-siwuch:/home/siwuch# aptitude remove alsa-base alsa-utils
Budowanie drzewa zależności... Gotowe
Następujące pakiety zostały zatrzymane:
libxine1
0 pakietów uaktualnianych, 0 instalowanych, 0 do usunięcia i 1 nie uaktualnianych.
Do pobrania 0B archiwów. Zajęte po rozpakowaniu: 0B.
Zapisywanie dodatkowych informacji o stanie... Gotowe
debian-siwuch:/home/siwuch# aptitude remove alsa-base alsa-utils
Budowanie drzewa zależności... Gotowe
Następujące pakiety zostały zatrzymane:
libxine1
0 pakietów uaktualnianych, 0 instalowanych, 0 do usunięcia i 1 nie uaktualnianych.
Do pobrania 0B archiwów. Zajęte po rozpakowaniu: 0B.
Zapisywanie dodatkowych informacji o stanie... Gotowe
Czy ktos moze mi rozjasnic czemu tak sie dzieje? Czy to aby napewno jest flagowa cecha jakosci i stabilnosci? Zdaje sobie sprawe z tego ze czasem mozna cos samemu zepsuc jak sie nie zna bo sam wiele razy popsulem w ubuntu ale tu poprostu nie mialem jeszcze okazji napsuc
Strasznie namieszałeś.... Ale po kolei:
To oznacza że masz zainstalowany pakiet:
Tak po za tym nie wiem po co usuwałeś alsę i co chciałeś przez to osiągnąć. Na przyszłość czytaj to co ci wypisuje np. aptitude i jeśli chce ci przy tym wywalić pół systemu to zastanów się czy to właśnie chcesz osiągnąć.
To oznacza że masz zainstalowany pakiet:
To oznacza że te pakiety miałeś ale je usunąłeś:Kod: Zaznacz cały
dpkg -l | grep gdm ii gdm 2.16.4-1 GNOME Display Manager
...więc raczej dziwne by było gdybyś mógł je usunąć po raz drugi.Kod: Zaznacz cały
dpkg -l | grep alsa rc alsa-base 1.0.13-5 ALSA driver configuration files rc alsa-utils 1.0.13-2 ALSA utilities
W Etch rhythmbox jest to chyba w Lenny go nie ma...bo Rhytmbox'a niema rzekomo w repozytoriach (gdzie przeicez jest tez plytka instalacyjna), dziwi mnie jednak jakim wiec cudem po instalacji Debiana z plytki Rhytmbox byl zainstalowany skoro podobno na rzekomej plytce go niema??
Tak po za tym nie wiem po co usuwałeś alsę i co chciałeś przez to osiągnąć. Na przyszłość czytaj to co ci wypisuje np. aptitude i jeśli chce ci przy tym wywalić pół systemu to zastanów się czy to właśnie chcesz osiągnąć.