Czy da się coś zrobić, żeby phpmyadmin w wersji 5.2.0 widział ustawienia w php.ini PHP 7.3.33 potrzebne do importu dużych baz danych?
Mam debiana 10.11 i w marcu 2022 zrobiłam upgrade apache do nowszej wersji z wersji 11 wersja 2.4.52 ze względu na luki bezpieczeństwa jakie były opisywane że są w tej starej wersji apache który był standardowo w debianie 10.11.
Przed upgrade apache miałam dobrze skonfigurowane php.ini do importu dużych baz danych i co jakiś czas robiłam import takich baz z backupów do nowo zakładanych baz, phpmyadmin pokazywał poprawnie w zakładce "Import", jaki jest maksymalny rozmiar pliku który mogę zaimportować tak jak wpisałam w php.ini.
Po upgrade apache do 2.4.52 niestety phpmyadmin pokazuje standardowo 2,048KB chociaż w php.ini jest nadal tak samo jak było.
Mam jeszcze multiple php bo mam 4 strony na serwerze w tym jedną starszą, strony chodzą na php7.3 i php7.4 archiwalna starsza na php5.6.
standardowe php to php 7.3 i tak widzi php phpmyadmin.
Nowego debiana 11 nie będę upgradować na tym komputerze bo zwykle przy nowej wersji debiana instaluję "od zera" zapasowy serwer z nową wersją.
Czy da się coś poprawić w tej wersji debiana 10.11 żeby phpmyadmin ponownie importował duże bazy?
debian 10.11 phpmyadmin nie widzi php.ini po upgrade apache2 do 2.4.52
Re: debian 10.11 phpmyadmin nie widzi php.ini po upgrade apache2 do 2.4.52
Z linii poleceń serwera mysql import działa.
Mniej więcej takie polecenie:
Ale w phpmyadmin coś się zepsuło.
Mniej więcej takie polecenie:
Kod: Zaznacz cały
gunzip < databasefile.sql.gz | mysql -u root -p dbname
- LordRuthwen
- Moderator
W jaki sposób uruchomiony jest php z którego korzystasz? FPM/CGI/bezpośrednio z apache?
Nie rozumiem pytania. Mam multiple php - instalowałam tak z grubsza z jakichś manuali które są w necie.
Główne php na serwerze to php 7.3.
Przy tym multiple php które mam na serwerze od wersji debiana 8 albo 7 - dokładnie nie pamiętam to trzeba było zainstalować to FPM od php. To FPM od PHP czasem muszę zrestartować z linii poleceń jak coś się zawiesza. FPM jest osobno dla każdego php które mam zainstalowane - czyli, że trzeba restartować z linii poleceń FPM dla tego php z którym jest jakiś problem. jak jest problem ze stroną która chodzi na php7.4 to restartuję to FPM7.4.
PHPMyadmin wyświetla w środku, że chodzi na wersji php7.3.
W katalogu /etc/php/7.3 mam podkatalogI:
/apache2
/cli
/fpm
/mods-available
W każdym podkatalogu /apache2, /cli, /fpm, jest osobny plik php.ini.
To co było mi potrzebne do stron www, mysql, phpmyadmin ustawiałam zawsze tak samo w php.ini w każdym z tych trzech podkatalogów.
Te serwery debian przy każdej dużej wersji na przykład debian9 lub debian10 instaluję zawsze "od zera" na czystym dysku.
Główne php na serwerze to php 7.3.
Przy tym multiple php które mam na serwerze od wersji debiana 8 albo 7 - dokładnie nie pamiętam to trzeba było zainstalować to FPM od php. To FPM od PHP czasem muszę zrestartować z linii poleceń jak coś się zawiesza. FPM jest osobno dla każdego php które mam zainstalowane - czyli, że trzeba restartować z linii poleceń FPM dla tego php z którym jest jakiś problem. jak jest problem ze stroną która chodzi na php7.4 to restartuję to FPM7.4.
PHPMyadmin wyświetla w środku, że chodzi na wersji php7.3.
W katalogu /etc/php/7.3 mam podkatalogI:
/apache2
/cli
/fpm
/mods-available
W każdym podkatalogu /apache2, /cli, /fpm, jest osobny plik php.ini.
To co było mi potrzebne do stron www, mysql, phpmyadmin ustawiałam zawsze tak samo w php.ini w każdym z tych trzech podkatalogów.
Te serwery debian przy każdej dużej wersji na przykład debian9 lub debian10 instaluję zawsze "od zera" na czystym dysku.
- LordRuthwen
- Moderator
Wklej wynik:
Kod: Zaznacz cały
egrep "(post_max_size|upload_max_filesize)" /etc/php/7.3/*/php.ini